Tänk på detta innan du lånar pengar online

05.05.2021#Ansvarsfull utlåning

Att låna pengar, oavsett om man går till sin lokala bank eller ansöker om ett lån på nätet kommer med ett stort ansvar. Det gäller att låna under rätt förutsättningar med lånevillkor som passar den ekonomi man har. Så vad bör man egentligen tänka på innan man ansöker om ett lån på internet? Det finns självfallet mycket man bör ha i åtanke men idag ska vi gå över tre aspekter som kan påverka om just ditt låntagande blir lyckat eller ej.

 

Granska långivaren

En stor skillnad mellan att gå till sin lokala bank och ta ett lån online är att man inte riktigt vet vad man får. Swedbank är Swedbank, det är en etablerad storbank som gör rätt för sig men det är svårare att veta var långivaren på nätet står någonstans.

Det är här det är viktigt att ha ett kritiskt tänk, läsa på om långivaren och att så gott det går undersöka om långivaren har rent mjöl i påsen eller ej. Med etablerade och seriösa långivare som Ferratum vet man vad man får. Detsamma går inte alltid säga om de långivare som inte ännu etablerat sig på lånemarknaden. Ett bra verktyg som man kan använda sig av om man är osäker på vilka långivare som är pålitliga är jämförelsesajter för lån. Sajter som Lånium listar exempelvis endast långivare som står under Finansinspektionens tillsyn och som följer god sed vid kreditgivning.

Sammanfattningsvis bör man alltid läsa på om långivaren, granska lånevillkoren och läsa på om kostnaderna. En snabb koll man kan göra är också att söka i finansinspektionens företagsregister för att se om långivaren är registrerad hos dem.

Välj rätt typ av lån för situationen

Låna pengar till ny bil, en akut ekonomisk situation eller renovering, oavsett anledning tar man i regel ett lån för att bekosta en oväntad utgift eller betala för ett större planerat köp. Det är viktigt att det lån man tar passar ändamålet. Är det exempelvis en räkning som akut måste betalas är det nog ett snabblån eller en kontokredit som passar i just den situationen. Pengarna betalas snabbt ut till ditt konto och man kan låna låga belopp med korta löptider.

Ska man köpa en ny bil är istället ett billån eller blancolån det bästa alternativet. Se helt enkelt över situationen du befinner dig i och vilken lånetyp som bäst lämpar sig för att bekosta utgiften.

 

Låna billigt

Att låna billigt kan låta som en självklarhet men det är lätt hänt att man tar första bästa lånet för att man helt enkelt känner sig överväldigad på grund av det stora antal långivare som finns på nätet. Detta leder dock nästan alltid till att man lånar till en alldeles för hög kostnad. Återigen rekommenderar vi dig att jämföra olika långivare via en jämförelsesajt. Vill man exempelvis ansöka om lån utan UC finns det specifika sajter som riktar sig mot det. Internet är idag en stor källa för information och helt gratis, se till att använda den så kommer dina chanser för ett lyckat låntagande öka markant.

 

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: