Gåvan att ge: Varför vi blir gladare när vi köper saker till andra

15.02.2021#Generell

"Kom ihåg att de lyckligaste personerna inte är de som får mer, utan de som ger mer."
– H. Jackson Brown, Jr.

Oavsett om det handlar om att köpa en liten present eller runda drinkar till dina kollegor för att säga tack, så blir vi själva glada av att vara generösa och tacka andra, och det stärker även våra relationer. Det är för att vi människor är sociala varelser.

Gåvornas årstid är redan här, och att tänka på hur det känns när man köper en present till en vän, familjemedlem eller kollega kan vara en fantastisk påminnelse om riktig julstämning.

 

Gåvan att ge

I en artikel med titeln The Psychology of Gift Giving and Happiness, förklaras hur forskare har upptäckt att när man ger bort gåvor så upplever givaren lika mycket tillfredsställelse som mottagaren, eftersom den som givaren får möjlighet att "uppleva en positiv självbild och känna sig generös och värdefull". 

Med andra ord kan det öka ens egna känslor av lycka och samhörighet att köpa presenter till andra.

 

Varför det får oss att må bra

"Handlingen att ge är värt mer än själva gåvan."
– Pierre Corneille

Så varför mår vi bra av att spendera pengar på andra? I artikeln Spending Money Promoting Happiness som publicerades på webbsidan Positive Psychology Program beskrivs att det känns bra eftersom våra hjärnor har ett inbyggt belöningssystem med oxytocin som styr hur vi interagerar med andra. När vi spenderar pengar för att få våra vänner och vår familj att le så belönar vår hjärna oss och får oss att må bra.

 

Vad man ska köpa

"När vi ger bort julklappar måste vi vara medvetna om att en viktig del av att ge gåvor är att dela med oss av vår tid och oss själva."
– Gordon B. Hinckley

Studier har visat att presenter som ger mottagaren en upplevelse snarare än en materiell ägodel är mer betydelsefulla och kan leda till känslor av samhörighet.

En studie som genomfördes av Cindy Chan på University of Toronto Scarboroughs managementinstitution och Rotman School of Management visade att gåvor som består av upplevelser är mer effektiva när det gäller att förbättra relationer än fysiska gåvor. "En upplevelsepresent ger en stark känslomässig respons när mottagaren upplever den – till exempel rädslan och storheten i ett safariäventyr, intensiteten under en rockkonsert eller lugnet på ett spa – och ger mycket starkare känslor än materiella ägodelar."

En upplevelse kan vara vad som helst från biljetter till en fotbollsmatch till ett medlemskap i ett lokalt konstgalleri, en reservation på en restaurang eller en tur i en luftballong. Det finns hur många alternativ som helst.

 

Gör det personligt

En annan viktig faktor är att göra presenten personlig för mottagaren. Om den som får presenten till exempel tycker om att måla kan du köpa ett presentkort på en konstkurs, eller om personen gillar yoga kan du köpa en kurs på en lokal yougastudio.

Vill du att presenten ska göra ännu större intryck? Inkludera dig själv och din tid. Istället för att till exempel bara ge bort biobiljetter kan du välja en film som ni båda är intresserade av och se den tillsammans. Boka ett bord på en restaurang till er båda. Gå på en konsert tillsammans. Se en fotbollsmatch ihop.

"Den största gåvan du kan ge någon är din tid, för när du ger din tid ger du bort en del av ditt liv som du aldrig får tillbaka."
- Okänd

 

Gör julen och gåvan att ge till något fint i år!

 

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: