5 tips på hur du äter ute billigt

15.02.2021#Generell

"Mat ingår i upplevelsen. Och det är absolut 50–60% av totalupplevelsen. Men resten är också viktigt: Stämningen, atmosfären, musiken, känslan, designen, harmonin mellan vad du har på tallriken och det som omger tallriken."
– Alain Ducasse
 

För många par är ett restaurangbesök med sin partner ett av de bästa tidsfördriven. Maten, konversationen och att få vara tillsammans ingår alla i upplevelsen.

För många är däremot restaurangbesök en lyx, något man sparar till speciella tillfällen, men så behöver det inte vara. Om du och din partner gillar att äta ute kan dessa fem tips hjälpa er, oavsett budget.

 

1. Ät ute mitt i veckan

Ett av de bästa sätten att äta billigare är att undvika fredags- och lördagskvällar. Fredags- och lördagskvällar är rusningstid för matgäster. Helger i allmänhet är den mest populära tidpunkten att äta middag ute och många av de mer populära ställena är uppbokade flera veckor i förväg.

Flytta restaurangbesöket till en vanlig vardag istället. Eftersom det är mycket lugnare under veckan är det vanligt att restauranger har specialerbjudanden för att locka folk att äta mitt i veckan. Spana efter erbjudanden som 2-för-1 eller gratis efterrätt exempelvis.

Leta upp specialerbjudanden online i förväg, exempelvis via restaurangens Facebook sida eller på deras webbplats. Och kolla in vad som erbjuds när du väl är på restaurangen också.

 

2. Undvik att dricka

Att köpa alkoholhaltiga drycker på en restaurang kan vara skillnaden mellan att äta ute eller stanna hemma. Bara en eller två drinkar ökar priset på måltiden rejält.

Det är såklart lockande att beställa något att dricka medan man väntar på att bordet ska bli ledigt. Men drinkar är väldigt dyra på restauranger.

Att undvika att köpa drycker av alla slag (med alkohol och alkoholfria) och bara beställa vatten är ett utmärkt sätt att hålla kostnaderna nere. Det är ganska uppseendeväckande hur mycket något så enkelt som en juice eller te kan öka notan.

3. Ät lunch

Förutom att äta mitt i veckan i stället för på helger så är ett bra restaurangtips att äta lunch ute istället för middag.

Många fina restauranger erbjuder en mindre meny under lunchen, ofta med dagliga luncher till ett lägre pris.

I de flesta storstäder i Europa kan du köpa en buffé till fast pris där kaffe och alkoholfria drycker ingår i priset. Många har också färdiga lunchmåltider till bra pris. Mellan klockan 11.00 och 14.00 brukar det finnas flera lunchrätter att välja mellan och oftast ingår sallad, dryck och kaffe på maten.

 

 

4. Kuponger

Om du och din partner älskar att prova nya ställen att äta på är ett utmärkt sätt att göra detta att välja restauranger som du har kuponger till eller som du vet har specialerbjudanden. På webbsidor som Let´s Deal hittar du dagliga erbjudanden till restauranger, barer och kaféer.

Och håll ögonen öppna efter reklam och kuponger i brevlådan samt i lokaltidningen.

 

5. Hoppa över förrätt och efterrätt

Sist men inte minst; beställ bara huvudrätten och hoppa över förrätt och efterrätt.

På många restauranger (italienska exempelvis) får man bröd med olivolja innan man beställer. På mexikanska restauranger kan man få majschips och salsa. Utnyttja det!

Istället för att beställa varsin dessert kanske du och din partner kan dela? Eller varför inte dela en förrätt och en efterrätt med din partner, förutom de två huvudrätterna?

Oavsett kombination är detta ett utmärkt sätt att spara pengar.

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: