Hur och när man bör ge sitt barn fickpengar

15.02.2021#Privatekonomi

Fickpengar är ett av de första sätt som barn utvecklar en relation till pengar, lär sig grunderna i hur man hushållar med pengar och börjar förstå dess värde.

Hur mycket fickpengar man bör ge, när och varför är alla viktiga frågor som du som förälder måste fundera på. Nedan hjälper vi till med att besvara dem.

 

1. När?

Det finns ingen fast regel här. Det reella värdet av fickpengar är inte bara ekonomiskt, det är att ge barnet en förståelse och uppskattning för pengar, och varför och hur hen förtjänar att få fickpengar.

När du bestämmer dig för att det är dags att börja ge dina barn fickpengar behöver ditt barn inte längre be dig om pengar varje gång hen vill ha något och istället börja utveckla en egen självständighet.

Osäker på när du vill börja ge ditt barn fickpengar? Vi föreslår att förklara för barnet vad fickpengar är och sedan fråga om hen känner sig redo för fickpengar och det ansvar som det innebär.

 

2. Varför?

Målet att ge fickpengar ska alltid vara att lära ditt barn grunderna för ansvar och självständighet, inte att skicka ett negativt budskap som "Varsågod, här får du 50 kronor, köp vad du vill och sluta störa mamma".

Fickpengen kan lära ditt barn hur man tjänar pengar, exempelvis i utbyte mot hushållssysslor.

3. Hur mycket?

Det här är inte alltid lätt för en förälder. Bästa förhållningssättet är att börja med lite och sedan öka efter hand.

Inledningsvis behöver fickpengen bara räcka till sånt som att köpa lördagsgodis, när ditt barn blir äldre kan summan ökas till att kunna täcka exempelvis böcker, datorspel och kläder.

När barnen får fickpengar lär de sig också vikten av att spara till sådant man verkligen vill ha.

 

4. Hur ofta? 

Hur ofta de ska få pengar beror på barnets ålder och vad hen ska ha pengarna till. Det brukar vara bra att starta med veckopeng i mindre summor för att kanske senare gå över till månadspeng.

 

5. Varför? 

Många föräldrar undrar om fickpengar och belopp ska baseras på ett belöningssystem, exempelvis sysslor hemma, bra skolresultat och kanske bestraffning vid dåligt uppförande.

Vi rekommenderar inte att ha ett system med belöning och bestraffning. Men att få fickpengar för utförda sysslor kan lära barnen att hjälpa till hemma och hur det går till när man får en lön.

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: