Livet handlar om erfarenheter - 25 erfarenheter att testa idag

10.06.2021#Privatekonomi

“Om tjugo år kommer du att vara mer besviken över de saker du inte gjorde än de du faktiskt gjorde.”

– Mark Twain

 

Du är summan av dina erfarenheter

Man brukar säga att våra erfarenheter definierar oss och att vi är summan av alla våra erfarenheter.  

Våra erfarenheter påverkar våra tankar, våra handlingar, våra beslutsprocesser, och de möjligheter och risker som vi är villiga att ta.

När vi har en trevlig erfarenhet, kommer vi sannolikt att ägna oss åt den specifika aktiviteten eller beteendet igen eftersom vi vet att det är säkert, bekvämt och välbekant. Och omvänt, när vi har en negativ erfarenhet av någonting eller någon, avskräcker det oss från att engagera oss i den aktiviteten eller personen igen.  

Så, tänk nu på det här – om vi faktiskt är summan av alla våra erfarenheter, då följer att om vi gör ett medvetet försök att uppleva nya saker, skulle vi potentiellt kunna omforma oss själva och våra liv genom våra nya erfarenheter.

 

Stunder som påminner oss om att vi lever

Det är vanligt att folk tänker på alla de saker som de kan ångra att de gör, men sanningen är att vi ångrar saker som vi inte gjorde.

Det är lätt att fastna i en viss rytm och rutin. Nej, det finns inget fel med lite rutin, och den säkerhet och tröst som den ger oss, men livet handlar om stunder, anknytningar, minnen och platser. Livet är som mest magiskt och underbart när vi vågar komma ut ur vår komfortzon.

När vi pratar om erfarenheter och de minnen som de skapar, menar vi inte bara drömresmål eller semestrar; vi pratar om alla stunder eller erfarenheter som påminner oss om att vi lever.

 

“Livet går ganska fort. Om du inte stannar upp och ser dig omkring då och då, kan du missa det.”

– Ferris Bueller

 

“Har du gjort något nämnvärt?”

Om du inte redan har sett filmen The Secret Life of Walter Mitty, gå och se den nu.

Walter Mitty är en dagdrömmare som lever ett vanligt liv som anställd på LIFE. Han bestämmer sig för att skriva upp sig på en dejtingsida med förhoppningen att han blir matchad med en kollega som han är förälskad i. En representant från dejtingsidan ringer Walter för att fråga varför han har lämnat vissa frågor obesvarade på sin profil. Walter svarar att han inte visste vad han skulle skriva. Representanten frågar då Walter “Har du gjort något nämnvärt?” till vilket Walter svarar att han inte har det.  

Allt förändras när Walter åker på sitt livs äventyr – genom Island, Grönland, och vidare – för att hitta ett saknat fotonegativ som behövs för det sista omslaget av tidskriften LIFE.

Du behöver inte vara en våghals, eller åka hela vägen till Grönland som Walter Mitty för att uppleva extraordinära stunder, de finns här för att upplevas i vår vardag. Oavsett om det är att prata med en främling, testa ett nytt recept, gå en annan väg hem eller att ta med en bok till parken och njuta av solskenet – det är viktigt att göra något annorlunda och bryta rutinen.

 

Att göra ett försök

I slutet av dagen är våra minnen allt vi har, och de skapas av stunder, erfarenheter och händelser. Sanningen är att varje gång vi anstränger oss för att göra något, ökar sannolikheten att vi skapar ett minnesvärt ögonblick.  

Om vi inte gör en medveten ansträngning, är det möjligt att gå genom livet och leva varje dag som den föregående. Du vaknar samma tid varje dag, går till jobbet, kommer hem, lagar middag, tittar på TV och går och lägger dig. Och upprepa.

De minsta besluten kan ha den största inverkan. De konversationer vi är villiga att starta. De erfarenheter vi vill ha. De platser vi är villiga att gå. Den ansträngning vi är villiga att göra.

Vi kan fortsätta att göra samma sak varje dag eller så kan vi anstränga oss för att uppleva något nytt.

 

"Erfarenhet är läraren av alla saker."

– Julius Caesar

 

Säg bara “ja”

Nästa gång, till exempel, din kollega frågar om du vill ta en drink efter jobbet, säg ja. Nästa gång du blir utfrågad på lunch, säg ja. Om det ska vara en after work eller en sportaktivitet eller lag att gå med i, säg ja. Det är vår villighet att säga “ja” till erfarenheter som skapar varaktiga minnen.

Det behöver inte vara en omvälvande aktivitet för att det ska kännas meningsfullt eller lämna ett varande intryck. Det är helt enkelt så att varje gång som du gör något som är utöver det vanliga, blir det en upplevelse.

Tänk tillbaka till en tid då du antingen gjorde en dagsutflykt, tillbringade ett par timmar med en främling eller bekant, eller gick på ett event. Det inpräntade ett minne som kan återkallas vid senare tillfällen och inte kan ersättas.

Utmana dig själv att säga ja till alla sociala inbjudningar du får i en månad.

Glädjen och upplevelsen av resor

För många av oss är resor en av livets mest underbara erfarenheter. Som reseförfattaren Freya Stark sade: “Att vakna alldeles ensam i en främmande stad är en av de trevligaste känslorna i världen.”

Du kan inte sätta ett pris på värdet av resande. Människorna vi träffar, de platser vi ser, de ögonblick och stunder som vi upplever och den kunskap vi får är alla en del av erfarenheten, som hjälper oss att växa och ger oss ett rikare liv.

Tacka aldrig nej till en möjlighet att resa. Om en vän bjuder med dig på en utlandsresa, din partner föreslår att familjen tar en semester eller om du länge haft en dröm att åka någonstans, gör det.

Många nekar möjligheten att resa på grund av att de inte har pengarna för det just då. När du granskar ditt liv om 10 eller 20 år, vad skulle du hellre minnas – att du sa “nej” till en möjlighet att resa eller att du åkte på en otrolig resa som gav oersättliga, ovärderliga minnen?

Låt oss säga att du har en skuld på ditt kreditkort eller ett lån att betala av. Om du skulle säga “ja” till möjligheten som erbjuds, kan det betyda att det tar dig 15 månader att betala av din skuld istället för 12 månader. Om 10 eller 20 år, kommer de tre månaderna verkligen spela någon roll? Kommer de tre månaderna vara viktigare än upplevelsen och minnena från resor?

 

Varför vi reser

Medan destinationen säkert spelar en roll i hur minnesvärd eller trevlig en semester är, är en av anledningarna till varför vi älskar att resa för att vi bryter våra rutiner och flyr vardagen. För att citera sociologen Charles Horton Cooley, “Att komma bort från sin arbetsmiljö är, på ett sätt, att komma bort från sig själv; och detta är ofta den främsta fördelen med resor och förändring.”

Men tänk om vi inte behövde fly vårt vardagliga liv eftersom vi sa “ja” oftare och varje dag innefattade en minnesvärd upplevelse? Till det säger den berömda reseförfattaren Bill Bryson “Jag anser att den största belöningen och lyxen av att resa är att kunna uppleva vardagliga saker som att det är för första gången, att vara i en position där nästan ingenting är så bekant att det tas för givet.”

 

"Av någon anledning, när jag reser, kan jag ge upp mer än i mitt verkliga liv. Jag kan släppa taget. Jag tror att det är därför jag gillar det så mycket."

– Chelsea Cain

 

Vad händer?

Det finns ett populärt citat som cirkulerar på sociala medier och säger något i stil med “Jag är tacksam för nätter som blev morgnar, vänner som blev familj och drömmar som blev verklighet”. Allt handlar om erfarenheterna.

Plocka upp kultur- eller nöjesdelen i din lokaltidning och se vad som händer i din stad. Från helgloppisar, gratiskonserter, musik i parken, utställningar – det finns alltid något som händer.

Låt oss ta att gå på balett eller opera som exempel. Även om du bara är måttligt nyfiken, gör det för upplevelsen. I sin tur, kommer du att skapa ett varaktigt minne eftersom det är något annorlunda från ditt vanliga liv.  

Vi föreslår inte att någon av dessa nya erfarenheter eller aktiviteter kommer att bli en ny hobby. Det handlar inte om det. Det handlar om att uppleva saker, även om det bara är för att veta att det inte passar dig. Hur kan du veta om du gillar eller ogillar något om du inte provar? Genom erfarenhet.

När det är möjligt, bjud med en vän, familjemedlem, dejt eller kollega med dig för att uppleva dessa händelser med dig. Minnen och stunder känns mer betydelsefulla när de delas med andra.

 

Återupplev erfarenheten om och om igen

Det underbara med erfarenheter är att de kan återupplevas igen och igen. Ibland hör vi en viss låt eller känner en viss doft och det tar oss tillbaka till en viss tid och plats. Det tar oss tillbaka till minnet, erfarenheten.

Kanske den utlösaren framkallar minnen av en semester, barndomen, en sommarromans, eller stunder tillbringade med familj och vänner som kanske nu är borta. Oavsett vad minnet är, är det en erfarenhet som lämnat ett spår och en erfarenhet som var tillräckligt viktig att minnas.

Förutom att vara trevliga att minnas, använder vi de lärdomar som erfarenheterna gett oss varje dag. De är en del av personen vi är idag.

 

25 erfarenheter att testa idag

Som hjälp på traven, här är några förslag på vardagserfarenheter:

 1. Anmäl dig till en språkkurs
 2. Ta en busstur i din egna stad
 3. Gå en matlagningskurs
 4. Gå en danskurs
 5. Ta en guidad tur i ett museum
 6. Gå till en nattklubb och dansa fram till småtimmarna
 7. Ta en dagsresa ut ur staden
 8. Gå en fotografi- eller konstkurs
 9. Testa speeddating
 10. Testa en avsmakningsmeny på en lokal restaurang
 11. Gå på operan
 12. Gå på amatörteater
 13. Gå på utomhusbio med vänner
 14. Ta en guidad rundtur i lokala fotbollsstadion
 15. Spring ett maraton
 16. Åk skidor
 17. Titta på livemusik – gå på en konsert varje månad
 18. Ta en road trip…någonstans. Vart som helst.
 19. Se solnedgången eller soluppgången
 20. Ta med dig en picknick till din närmsta park
 21. Gör yoga i parken  
 22. Hyr en cykel och cykla till jobbet
 23. Testa en ny restaurang eller bar varje vecka, med en eller två vänner
 24. Gå på en musikfestival
 25. Gå på en fotbollsmatch

 

Få det att hända

Gå bort från det som är bekant och bekvämt. Lev för nya erfarenheter. Inga fler ursäkter, inga fler inställda planer, inga fler “kanske nästa helg”. Om inte nu – när?

Och om det är en fråga om pengar som håller dig tillbaka, vad du än vill göra, vart du än vill åka, kan vi på Ferratum hjälpa dig.

Istället för att ansöka om lån ett flertal gånger, kan du med Ferratum Credit ha pengar tillgängliga året runt utan att behöva ansöka om ett nytt lån varje gång.

Med traditionella lån ansöker du om ett specifikt belopp som sedan återbetalas genom jämnstora, månatliga avbetalningar. Med Ferratum Credit har du däremot ultimat flexibilitet, eftersom lånebeloppet kan tas ut, återbetalas, och tas ut igen hur många gånger som helst. Ännu bättre, ränta tillkommer endast på det belopp du tar ut och inte den totala krediten du har tillgång till.

Du kan fylla i ansökningsformuläret snabbt och enkelt via Ferratums hemsida. Inget pappersarbete, inget köande. Välj bara vilket lån som passar dig bäst och få ett beslut på bara några minuter. Om lånet blir godkänt, har du pengarna på ditt konto inom en dag eller snabbare.

Börja leva idag.

"Var modig. Ta risker. Inget kan ersätta erfarenhet."

– Paulo Coelho

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: