Hur man betalar av skulden

15.02.2021#Privatekonomi

Det finns få saker som är så stressande som att ha mycket skulder och ständigt vara orolig för hur man ska få allt att gå ihop, och riskera att hamna hos Kronofogden om man inte kan betala. Du är kanske osäker på om du kommer att kunna lösa skulden alls. Du är inte ensam. Lyckligtvis finns det experter som kan ge dig några praktiska tips för att hjälpa dig att betala dina skulder.

För det första så finns det tillfällen när man måste ta lån. Du ska kanske till exempel köpa hus eller lägenhet, en ny bil, betala tillbaka privata studielån eller göra en omfattande renovering i hemmet. Om du inte har ekonomi att betala allt på en gång, kan ett lån med bra villkor vara ett smart drag.

Det finns däremot situationer när du riskerar att låna mer pengar än du har råd att betala tillbaka. Då är det lätt att stressa upp sig själv och drabbas av panik helt i onödan. Det går alltid att hitta lösningar som gör att du kan betala av din skuld.

Här är några praktiska tips som hjälper dig ta itu med din skuld:

 

Gå igenom och sanera din ekonomi

Ta bort onödiga utgifter och gör en budget. Börja alltid det nya året med att gå igenom din ekonomi och lokalisera både ekonomiska misstag och finansiella framgångar från det gångna året. Vad kan du lära dig av det här? Vad gjorde du som var bra? Vad kan du göra bättre? Gör en budget för det kommande året och dra nytta av de lärdomar du gjorde under året som gick. På så sätt eliminerar du riskerna att göra om samma ekonomiska misstag igen.

Planera bra och handla smart

Gör en lista över matvarorna som du behöver innan du åker iväg och handlar. Om du redan i förväg vet exakt vad du behöver och håller dig till att bara köpa det som står på listan, blir det lättare att hålla din budget. Försök att köpa storpack. Om du går ihop med din familj eller vänner kan ni köpa större mängder till ett lägre pris hos en grossist och det kan också spara pengar i längden.

Om du vet med dig att du gärna handlar många och dyra julklappar är det extra viktigt att du planerar i förväg. Gör en budget och sprid ut inköpen över hela året istället för att vänta till sista minuten, panikhandla och göra ett stort hål i ekonomin.

 

Skaffa ett extrajobb och sälj av det du inte behöver

Ett av de bästa sätten att bli av med en skuld är att skaffa ett tillfälligt jobb, en deltids- eller timanställning. Extrapengarna du tjänar betalar du av ditt lån, eller andra räkningar, med.

Genom att sälja saker du inte längre använder eller behöver får du in extrapengar som du kan kan betala av dina skulder med. Sälj prylarna via annons, en försäljningssajt eller på en loppmarknad. Du får in pengar och någon annan får glädje av dina saker.

 

Överväg att tala med en expert

Om du vet med dig att det där med budget och siffror inte är din grej kan det vara smart att ta kontakt med en ekonomisk rådgivare. Det behöver inte vara en revisor som du får betala ett dyrt arvode för varje gång du bokar ett möte. Det kan lika gärna vara en vän som har känsla för pengar och erfarenhet av ekonomi. Personen ifråga kan hjälpa dig att göra en grundläggande budget, handleda dig och ge dig goda råd.

 

Har du några tips som du kan dela med dig av? Till exempel det här inlägget, om du tyckte att det var bra. Dela det gärna till andra som du tror kan tycka att det är inspirerande. Läs fler råd och tips på vår blogg!

Vill du veta hur Ferratum kan göra ditt liv enklare? Läs mer här!

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: