5 sätt att tjäna extra pengar nu

15.02.2021#Privatekonomi

Såvida du inte haft en väldig tur har du säkert känt hur ekonomin stramats åt de senaste 10 åren i takt med att världsekonomin försökt hämta sig från finanskrisen.   

När gapet mellan inkomst och levnadsomkostnader blir större och större är det många som letar efter kompletterande inkomstkällor. Detta är förstås rimligt, men också väldigt svårt om man inte har tid för ett extrajobb. Jobb, familj, fritidsintressen och socialt umgänge gör att de flesta redan har svårt att få ihop livspusslet.

Men hur skulle det vara om du kunde tjäna lite extra pengar utan att behöva lägga så mycket av din värdefulla tid och kanske inte ens behöva lämna hemmet? Här kommer fem realistiska tips på hur du kan tjäna pengar hemifrån eller på fritiden!

 

1. Sälj dina prylar

Att sälja prylar du inte behöver längre ger dig inte bara extra pengar, utan frigör också en massa plats i hemmet – plats du sen kan använda för att tjäna ännu mer pengar.

Du har säker en hel del saker hemma som du skulle klara dig utmärkt utan. Sportutrustning till exempel. Du köpte säkert de där golfklubborna med avsikt att spela varje vecka, men om det inte blivit av kan du fortfarande få bra betalt innan utrustningen blivit för gammal. Det finns hur många annonsplattformar som helst på Internet – se alltid till att ha bilder på det du ska sälja.

Äldre klädesplagg kan också säljas på nätet. Framförallt om du har märkeskläder – dessa kan vara värda mer än du tror även om de är ”begagnade”. Även mindre kända märken kan ha ett värde – på nätet finns entusiaster och finsmakare inom nästan alla områden och om du inte hittar köpare i Sverige finns eBay och andra internationella sajter.

Detsamma gäller för barnkläder – märkeskläder och framförallt skor kan absolut löna sig att lägga upp för försäljning på nätet. Ett par Dr. Martens för barn kan exempelvis säljas för minst halva nypriset.

En annan bra idé är förstås den klassiska loppmarknaden – se efter om det finns någon specifik för märkeskläder eller kanske en barnloppis i ditt närområde och boka ett bord. Förbered snygga outfits genom att para ihop matchande plagg och glöm inte att ta med alla leksaker, barnvagnar och annat som barnen vuxit ifrån. Låt folk pruta, men inte allt för mycket och se till att allt är rent och fräscht. Sänk priset efter hand som dagen går så att du slipper ta med dig allt hem igen.

 

2. Lär ut din specialkunskap

Ett utmärkt sätt att tjäna extra pengar är att sälja din expertis eller specialkunskap genom att hålla lektioner. Starta en studiecirkel eller enskild firma och lär ut det du är bäst på, oavsett om det är något du lärt dig under din karriär eller en hobby du brinner för.

Du kan ge privatlektioner eller lära ut till mindre grupper inom allt från yoga och matlagning till instrumentlektioner. Beroende på vad du ska lära ut behöver du bara lite utrustning och en plats att vara på – kostnader som givetvis täcks av pengarna du kommer att tjäna. För speciella aktiviteter såsom träningslektioner, se till att du har rätt försäkringsskydd.

3. Tjäna pengar på din kreativitet

Om du är kreativ finns det också möjlighet att tjäna pengar på att sälja dina verk online. Det finns till och med gott om människor som gör detta på heltid.

Exempel på saker du kan skapa och sälja är bröllopsdekorationer- och inbjudningar, festfixande, dekorationer för hemmet, t-shirtdesigns, smycken, stickade kläder, specialbyggda möbler eller konstverk.

Det finns många ställen att sälja dina skapelser online såsom Tradera, eBay och Facebook Marketplace. Du kanske också bör överväga att hyra ett stånd på en lokal hantverksmarknad, billoppis eller kanske rentav kontakta små lokala butiker som kan vara intresserade.

 

4. Hyr ut ett rum på Airbnb

Om du har ett extra rum som du inte alltid använder, varför inte ge Airbnb ett försök? Du kan utrusta rummet med billiga, begagnade möbler och tjäna lite extra pengar varje månad. Som en bonus så får du träffa spännande människor från hela världen. Se bara till så att du följer regler från skatteverket och hyresvärd eller bostadsrättsförening.

 

5. Bli "Mystery Shopper"

Mystery shoppers får betalt för att anonymt besöka butiker och sedan rapportera kring kundservicen de upplever. Hur mycket du tjänar varierar en hel del, men dina omkostnader är täckta och du får ofta behålla det du köper. Mystery diners besöker restauranger och beskriver kvaliteten på mat och service – och en gratis måltid är aldrig fel!

Du behöver vara ganska observant och ha bra minne eftersom du kommer att behöva ställa korta kontrollfrågor och komma ihåg namn eller utseende på personalen du kom i kontakt med – givetvis utan att avslöja att du är mystery shopper.

Att kunna skriva och rapportera på ett effektivt sätt är också ett måste eftersom du kommer behöva rapportera tillbaks detaljerat och sakligt.

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: