Hur du identifierar dolda kostnader och spenderar mer medvetet

15.02.2021#Privatekonomi

Begreppet "osynliga kostnader" används allt oftare idag, men få vet vad det faktiskt innebär och hur man identifierar sådana kostnader. Osynliga kostnader är de utgifter som du vanligtvis upptäcker alldeles för sent, i slutet på månaden när du försöker balansera din ekonomi. Många gånger när man budgeterar vet man precis hur mycket något kommer att kosta. På grund av tidsbrist eller dålig uppmärksamhet händer det dock att man upprepar samma misstag gång på gång. Läs vidare för att få reda på hur du kan hantera dina pengar mer medvetet!

 

Fråga dig själv hur viktiga produkterna eller tjänsterna är som du köper

Det första som du måste introducera är vanan att fundera på hur användbara de tjänster eller produkter du köper egentligen är. Det är lätt hänt att du köper produkter som du egentligen inte behöver, att du spenderar pengar av känslomässiga skäl eller spenderar på tjänster eller jobb som faktiskt inte är nödvändiga. Planera för de pengar som du spenderar på nöjen, men se till att du har tillräckligt med pengar kvar i slutet på månaden. Om du behöver en smart lösning kan du ta ett litet lån som sträcker sig till nästa gång du får lön och ta hand om ditt ekonomiska problem nu.

Kontrollera allt två gånger

Se till att du dubbelkollar alla dina utgifter för att identifiera andra sätt som du kan spara pengar. Ett exempel är den bil som du kör. Om du köpte den begagnad kanske den har vissa delar som gör att den slukar mer bensin än normalt och därmed kostar den dig mer pengar. Eller kanske det är så att den behöver små reparationer ganska ofta. Om det är nödvändigt kan du börja planera att köpa en nyare bil som både är mer pålitlig och mer kostnadseffektiv. Dra nytta av krediter när du behöver det som mest. Genom att köpa en ny bil kan du reducera dina månatliga kostnader på lång sikt.

 

Spendera medvetet och intelligent

Även om det verkar kontraproduktivt kan det ibland bespara dig pengar ifall du spenderar mer pengar i början för en vara eller tjänst. Till exempel, om du vill köpa en värmepanna vilket är en stor investering kanske det är bättre att inte köpa den allra billigaste. Om du då tar ett lån och köper den dyrare men mer effektiva modellen kan du spara pengar långsiktigt. Efter ett tag kommer din investering att betala tillbaka sig själv och energikonsumtionen kommer att vara mycket lägre. Kom ihåg att du också kan skriva ner allt som du spenderar på en app till din mobiltelefon som hjälper dig med din månatliga budget. Det skapar en vana med att vara mer försiktig med pengar och kan även hjälpa dig att se vad det är du spenderar pengar på varenda dag.

Vad är några av de utgifter du tror du kan spara in på nästa månad?

 

Gilla inlägget om du tyckte att det var inspirerande. Dela om du tror att andra kan dra nytta av det. Fler bra berättelser och tips på vår blogg!

Vill du veta mer om hur Ferratum kan göra ditt liv enklare? Läs mer här!

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: