Hur man undviker att bli stressad över pengar

15.02.2021#Privatekonomi

Under flera år har det genomförts studier för att undersöka och kartlägga nivåer av stress och välbefinnande i våra liv. Deltagarna i undersökningarna uppger att pengar är en av de största orsakerna till stress i deras liv. Alla som har upplevt perioder med en starkt begränsad ekonomi vet hur påfrestande det är. På andra plats på listan över saker som stressar oss mest kommer arbetet.

Om vi blir stressade över vår ekonomi blir vi också lättare distraherade och mindre produktiva på jobbet, något som ökar stressen ytterligare. Det gör att vi hamnar i en ond cirkel som kan vara svår att bryta. Kombinationen av ekonomisk stress, hög arbetsbelastning och otrygga anställningar kan leda till psykisk ohälsa och andra allvarliga hälsoproblem.

Nedan går vi igenom tekniker som kan bidra till att minska känslan av ekonomisk stress.

 

Acceptera och förstå din situation

Det första du måste göra är att erkänna hur din situation är och att du upplever ekonomisk stress. Nästa steg är att förstå att du måste engagera dig, undersöka olika möjligheter och göra förändringar för att ta dig ur den jobbiga situationen och komma på fötter igen.

 

Arbeta förebyggande

Ta hjälp av en ekonomirådgivare, familjemedlem eller vän för att gå igenom din situation och få hjälp med att göra en budget. Upprätta en budget för varje månad, en som täcker varje kvartal och en som täcker in hela året. Sätt upp kort- och långsiktiga mål samt identifiera utgifter som inte är ett krav för att du ska överleva. Det kan till exempel vara abonnemanget till kabel-tv, tidningsprenumerationer, restaurangbesök etc. Om du har bil, fundera på om du verkligen behöver den eller om du kan sälja den och på så sätt minska dina utgifter. Ju mer kontroll du har över din ekonomi desto bättre kommer du att må.

Det finns en lösning på alla problem

Även om ett problem är stort eller allvarligt handlar det sällan om liv eller död. Så gott som alla problem kommer förr eller senare att lösa sig, med eller utan hjälp, och lätta på din stress. Har du hamnat i en situation där du snabbt behöver pengar, men inte har den buffert som behövs, kan ett mindre lån vara ett alternativ.

 

Det mest effektiva sättet att lindra ekonomisk stress

Meditation och mindfulnessövningar har visat sig vara ett av de bästa sätten att lindra stress. Regelbunden meditation bidrar till att minska ångest och gör att både kroppen och sinnet kan slappna av.

Genom att göra andningsövningar 5 eller 10 minuter varje dag, och inte bara när du är superstressad, får du en känsla av lugn som kan göra stor skillnad i ditt liv. Det finns många gratisguider med både andningsövningar och meditation på olika internetsidor som till exempel YouTube.

Oavsett vad källan till din stress är, ekonomisk eller arbetsrelaterad, kan du inte sätta på ett pris på din hälsa och ditt välbefinnande.

 

Om du gillade det här inlägget och tyckte att det var bra, dela det gärna med andra och låt det inspirera dem. På vår blogg kan du hitta fler berättelser, råd och tips!

Vill du veta hur Ferratum kan göra ditt liv enklare? Läs mer här!

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: