Guide: Billigt, nyttigt och miljövänligt midsommarfirande!

23.06.2022#Smartare spendering

Snart är det midsommar och du har kanske redan börjat tänka på förberedelserna inför dagen samt hur mycket det kommer att kosta? Med stigande priser i matbutikerna kan det bli ett ganska dyrt nöje med dekorationer och mat samt allt annat som hör midsommarfesten till. Kanske har du till och med lite ångest inför allt det onyttiga som väntar när det är midsommar. Du kanske rent av skulle vilja ha möjlighet att kunna välja lite nyttigare alternativ – samtidigt är den nyttigare maten ofta även mer miljövänlig och billigare.

Så varför inte göra något bra för din plånbok och klimatet och samtidigt spara en slant till på köpet? Om det låter intressant kan du med fördel läsa om våra tips på ett lite nyttigare, billigare och inte minst klimatvänligare midsommarfirande. Häng med här och låt dig bli inspirerad.

Midsommarfirande i Sverige

Midsommar har vi i Sverige firat sedan urminnes tider och midsommar firas även i Finland på någorlunda samma sätt. Det är en tradition som de har behållit i Finland sedan landet var en del av Sverige. De flesta firar midsommar på mer eller mindre samma sätt från norr till söder i Sverige. Att klä midsommarstången, äta gott och inte minst dansa kring midsommarstången är självklara inslag.

Den mat som serveras består traditionsenligt av olika slags sill, färskpotatis, gräddfil, gräslök, köttbullar, pajer och en jordgubbstårta till efterrätt. Allt som ska köpas och ordnas kan kosta skjortan, speciellt om man är många som firar tillsammans. Och det är ju inte säkert att man har lust att spendera hela semesterbudgeten på midsommarfirandet eftersom den ska räcka till alla roliga aktiviteter i sommar också.

Att lägga ut mycket pengar på en gång kan rentav vara riskfyllt om du har en ganska stram budget. Det kan nämligen medföra att du välter hela din hushållskassa och att det fattas pengar i slutet på månaden när räkningarna ska betalas.

Därför väljer en del att dela upp kostnaderna över flera månader, exempelvis med en kredit eller ett lån. Många gör dock en del missar när de ansöker om lån eller tar en kredit, så var noga med att sätta dig in i hur du ska gå till väga om du väljer det alternativet. Men nu till lite tips på hur du kan hålla kostnaderna nere med en med miljövänlig midsommarfest.

Miljötänk inför midsommar

Klimatförändringarna är ett faktum, det vet vi alla, därför behöver vi alla hjälpas åt att göra det vi kan för att hålla miljöpåverkan på ett minimum. Och vet du vad det bästa är? Du kan samtidigt spara en slant. För genom att välja nyttigare mat i form av veggie alternativ slipper du många av de höga kostnaderna. Samtidigt är det alltid trevligt att kunna visa framfötterna och bjuda dina gäster på det senaste i matväg.

För en sak är säker och det är att hela matindustrin genomgår en förändring just nu. I grund och botten innebär det att allt fler konsumenter blir medvetna om vad de stoppar i sig. De veganska och vegetariska alternativen i matbutikerna blir allt fler och det gör det lättare för dig som konsument att välja nyttigare och grönare när du handlar. Vegetariskt, veganskt, pescetarian och så vidare – vad betyder de olika begreppen egentligen?

Kosthållningar

  • Vegetarisk kosthållning innebär att man äter i princip allt förutom kött, fågel och fisk. Det vill säga de rent animaliska köttprodukterna som även omfattar till exempel köttbuljong eller andra produkter som innehåller kött från nötkreatur, fisk eller fågel.
  • Veganer äter å andra sidan en kost som är helt utan produkter med animaliskt ursprung. Det betyder att en vegan inte dricker komjölk, äter honung eller andra typer av produkter som innehåller animaliska substanser. Kosten består helt enkelt endast av grönsaker, frukter, nötter, linser, ärtor och bönor.
  • Pescetarian – eller pescetarian – som är en försvenskad version, är ett uttryck för personer som äter samma kost som en vegetarian men även fisk och skaldjur.

Låter det krångligt? Här nedan har vi gjort en liten uppställning med typiska produkter inom varje kosthållning. Ta en titt så klarnar bilden med all säkerhet!

Kost

Vegetarian

Vegan

Pescetarian

Mejeriprodukter

Ja

Nej

Ja

Kött (fläsk, nöt)

Nej

Nej

Nej

Fisk

Nej

Nej

Ja

Fågel

Nej

Nej

Nej

Produkter som kommer från djurriket men inte innehåller animalisk substans t ex: honung eller ägg

Ja

Nej

Ja

Spara pengar på hälsosam mat

Den veganska kosten är ofta den billigaste eftersom den inte innehåller några produkter från djurriket. Du kan därför med fördel ersätta några av midsommarbordets traditionella rätter med veganska alternativ. Genom att välja bort animaliska produkter kan du helt enkelt spara en slant. Om du vill vara riktigt nyttig kan du välja ekologisk mat. Ekologisk är ofta inte mycket dyrare än konventionella produkter och samtidigt gör du något bra för miljön när du väljer ekologiskt. Så välj ekologiskt när du handlar – det kommer din kropp och klimatet att tacka dig för.

Det finns olika typer av ekologiska produkter och alla är inte lika ekologiska. I Sverige har vi en av världens striktaste varumärkningar: KRAV-märket. Krav-märkningen handlar inte bara om ekologiskt utan även om att ha själva jordbruket är hållbart i sin produktion av ekologisk mat.

Nu ska titta närmare på vilka maträtter du kan byta ut på midsommar för att göra hela firandet lite nyttigare och inte minst billigare.

  • Sill är inte vegetariskt eller veganskt. I och för sig är fisk nyttigt men det kan också vara ganska dyrt. Men en vegansk version av sillen är inlagd aubergine. Det låter kanske konstigt men är förvånansvärt likt originalprodukten, fast bara billigare. Med en snabb sökning hittar du enkelt recept på vegansk sill.
  • Gravad lax är ett ganska vanligt inslag på midsommarbordet – men också en av de dyraste produkterna. Ett veganskt alternativ är gravad morot.
  • Skagenröra är ett måste på midsommarbordet för många och du kan i själva verket göra en vegansk version med rödlök, tångkaviar och tofu istället för skaldjur.
  • Gubbröra är också ett vanligt inslag vid midsommar och det är fullt möjligt att göra en vegansk version med dill, rödlök och champinjoner.

En prisvärd midsommarafton

Om du ska stå som värd för midsommarfirandet i år är du kanske redan lite nervös för vad allt kommer att kosta. Men här kommer en del tips på hur du kan hålla kostnaderna nere. De största kostnaderna på midsommar är ekologisk mat, lokal och dekorationer. Vegansk och vegetarisk ekologisk mat har vi redan varit inne på. Välj helt enkelt att köra på veganska rätter och spara pengar – samtidigt kan faktiskt alla äta den ekologiska maten, även veganer, vegetarianer och pescetarianer samt alla andra.

När det kommer till lokal kan du välja att hålla midsommarfirandet utomhus istället för att hyra en dyr lokal. Om du bor stort är det upplagt för att hålla midsommarfirandet hemma. Bor du på en liten yta kanske det inte är ett alternativ att bjuda hem folk, särskilt om ni är många. Då kan du istället välja att bjuda in dina gäster till en närliggande park. Tips: Välj gärna en park som ligger ganska nära ditt hem eftersom du kanske behöver springa hem och hämta något under kvällen.

Genom att fira midsommar utomhus kan du använda det som finns i naturen till dekorationer och liknande. Det är inte bara billigt, det är gratis – samtidigt är det miljövänligt!

Så fixar du midsommarfirandet utomhus

Placera dig gärna vid ett mindre träd – det kan bli din midsommarstång alldeles gratis. Plocka vilda blommor och “klä” trädet så gott det går. Ta ett eller två stora lakan och duka upp midsommarmaten en liten bit från trädet. Använd de vilda blommorna som dekoration även på bordet, sätt dem till exempel i en flaska för att göra det inbjudande och trevligt. Ta med små värmeljushållare och placera ut för en mysig belysning när sensommarnatten börjar göra sin ankomst.

Att hålla midsommarfesten utomhus kan rent av göra festen roligare. Eftersom ni är utomhus kan de som vill spela brännboll, boule eller något annat spel göra det efter midsommardansen och middagen. Samtidigt är alla tillsammans hela tiden. De som hellre vill sitta och prata kan göra det och samtidigt titta på de som spelar. Kanske ber du någon av dina gäster som är musikaliskt anlagd att ta med en gitarr som ni kan samlas runt vid tillfälle och varför inte göra upp en liten brasa som ni kan samlas runt när mörkret faller på.

OBS: I Sverige gäller Allemansrätten och det betyder att man får uppehålla sig var som helst i naturen. Men vissa förhållningsregler gäller:

  • Ta med dig en soppåse så du kan städa upp efter din midsommarfest.
  • Om du ska grilla eller göra upp en brasa är det viktigt att du kollar

upp vad som gäller på den plats där du ska hålla din midsommarfest.

  • Det är endast tillåtet att plocka blommor som växer vilt.

Vanliga frågor och svar

Varför firar man midsommar?

I Sverige har man firat midsommar sedan 300-talet. Dagen firas till ära för Johannes Döparen som föddes sex månader före Jesus.

Vad är skillnaden på vegansk och vegetarisk mat?

Vegetarisk mat består av alla livsmedel förutom kött, fisk och fågel. Vegansk kost innehåller inga produkter från djurriket.

Får man fira midsommar i en park?

Ja. Men det kan gälla olika regler på olika platser så kolla därför upp vad som gäller i din park först.

Lycka till med ditt nyttigare, billigare och inte minst miljövänligare midsommarfirande i år och glad midsommar!

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: