5 tips innan du ansöker om lån
.jpg&w=3840&q=75)
Ibland kan det uppstå oförutsedda situationer som gör att du behöver låna pengar akut. Idag kan du ansöka om lån med en smidig process online, vare sig du söker lån för att renovera köket eller ifall något i hemmet går sönder. Du bör dock alltid tänka igenom situationen innan du ska ansöka om ditt lån.
Fördelen med att ansöka om lån utan en säkerhet digitalt är att du är fri att använda pengarna till precis vad du vill. Men nackdelen är att du måste försäkra dig om att du kan betala tillbaka lånet för att undvika att bli försatt i skuld med alla problem som det innebär. Här följer några bra tips på vad du bör fråga dig själv innan gör din ansökan:
1. Behöver du verkligen låna pengar?
Fråga först och främst dig själv vad du behöver pengarna till. Det absolut bästa är givetvis alltid att spara ihop till det du har för avsikt att köpa, men det är inte alltid man har den möjligheten eller tid att spara pengar.
Är det frågan om ett konsumtionslån så är risken större att det handlar om ett lån som kanske inte är helt nödvändigt. Ett konsumtionslån är oftast också mindre summor, vilket kan innebära högre räntesatser och kortare återbetalningstider om du inte är noga med att jämföra lån innan du ansöker.
Det viktigaste att ha i åtanke är att du måste känna att du inte lånar pengar i onödan om andra alternativ finns.
2. Sköter du din privatekonomi?
En självklarhet även om du ska låna pengar är att sköta om din ekonomi på alla plan. En välskött privatekonomi för med sig ett otal positiva effekter. Ekonomisk harmoni är något alla borde sträva efter, vilket höjer ditt välmående samtidigt som din privatekonomi mår bra.
En bra och välskött privatekonomi gör även att dina chanser att få en låneansökan godkänd ökar markant. Det handlar oftast bara om sunt förnuft och att ha en bra budget, svårare än så behöver det inte vara.
3. Läs på om långivaren och villkoren
Om du behöver låna bör du också titta närmre på långivaren, deras villkor, räntor och avgifter.
Det är viktigt att du är medveten om hur mycket lånet kommer kosta dig i slutändan, men även ifall du inte har råd att betala lånet i tid - så du verkligen har råd att betala tillbaka skulden.
Det finns många oseriösa aktörer där ute som försöker gömma avgifter i det finstilta.
4. Förbättra din kreditvärdighet
Många tror att man inte kan påverka sin egen kreditvärdighet i alltför stor utsträckning. Detta är på sätt och vis en felaktig uppfattning. Om du vill höja dina chanser till att få en låneansökan godkänd bör du också lägga krut på att förbättra din kreditvärdighet så mycket du kan.
Du kan exempelvis avsluta befintliga och outnyttjade krediter du har. Var också noga med att inte skicka iväg låneansökningar på måfå, då detta gör att du drar på dig många kreditupplysningar vilket i sin tur påverkar din kreditvärdighet negativt.
En god kreditvärdighet gör också att banker och långivare anser att riskerna är mindre när det gäller att låna ut pengar till dig. Detta gör följaktligen att dina chanser till att få en lägre ränta ökar.
5. Låna inte mer än du behöver
Om du ska låna pengar till exempelvis att lägga nytt golv i huset så låna pengar till det enbart. Det kan vara lockande att låna mer än vad du egentligen behöver. Kostar det 20 000 kronor att lägga det nya golvet så är det tyvärr många som väljer att låna 50 000 kronor bara för att de kan, med argument som ”jag kan lika gärna låna mer än jag behöver när jag ändå ansöker om lån”. Detta är en stor risk.
Framförallt så blir ett större lån än nödvändigt även en större belastning på din privatekonomi. Samtidigt så är också risken större att du använder de överskjutande pengarna till saker som du faktiskt inte behöver.
Ett lån kan utan tvekan vara nödvändigt och till stor hjälp i många situationer, men behåll fokus på huvudsyftet med lånet.