Smarta spartips som ger dig kontroll över privatekonomin

15.02.2021#Privatekonomi

Att ha kontroll över sin privatekonomi är lättare sagt än gjort. Det finns dock en hel del tips som gör det enklare att såväl spara som att få bättre grepp över din privatekonomi. Många små utgifter under en månad blir stora på ett år, onödiga tusenlappar som du hade kunnat lägga på annat.

Genom att ändra på detta beteende får du både en mer hållbar och sundare konsumtion, något som gör att du i förlängningen får mer pengar över i plånboken.

Det är faktiskt inte allt för ovanligt att man som privatperson inte gör en budget över sin ekonomi, vilket leder till att man inte har riktigt koll på vart man spenderar pengarna. Det här kan i sin tur leda till att den där drömresan kanske aldrig blir av eller att du inte kan köpa den där grejen som du så länge velat ha.

Genom att du skapar en budget över din privatekonomi så slipper du få slut på pengar innan månaden är över. Och även om du inte helt har tömt bankkontot i slutet på varje månad så finns det ändå bara fördelar med att budgetera.

Oavsett om du är singel, är en förälder eller lever i ett förhållande utan barn så är en budget ett smart verktyg för att få en inblick i hur du spenderar dina pengar. Då blir det heller inte lika jobbigt när det kommer oväntade utgifter som en trasig diskmaskin eller karensdagar på grund av sjukdom.

Det kan handla om att trygga dina barns framtid, spara ihop till den där lägenheten eller spara till pensionen. Kanske vill du börja en ny hobby som du inte har råd med just nu? Anledningarna kan vara många och att ha extra pengar är aldrig fel.

Spartips till dig

Ska du låna pengar är det väldigt viktigt att jämföra olika låneformer. Det finns många olika sätt att ta lån på idag och avgifterna skiljer sig väldigt mycket. Att då ta ett lån som inte är gynnsamt när konkurrenten erbjuder bättre villkor, är helt enkelt dumt.

Genom att se över vilka räntor du betalar på lån så kan du redan där spara mycket.

Den mest klassiska sparformen är att föra över pengar varje månad till ett sparkonto. I början kan du ta en liten mindre summa, typ 100–500 kronor, bara för att se vilken skillnad det gör. Din privatekonomi märker ingen större skillnad om några hundralappar försvinner från spenderar-kontot men på sikt gör det en enorm skillnad.

Vill du inte kunna komma åt pengarna som du sparar så kan det vara en god idé att testa fonder eller aktier. Med räntan du får på dessa pengar som du sparar under en lång tid kan du på 25 år ha över 300,000 kronor om du lägger undan 350 kronor i månaden.

 

Spara in på onödiga utgifter

Det som ofta tär mycket på ekonomin är så kallade "onödiga utgifterna". Det kan till exempel vara att äta lunch ute varje dag på jobbet.

Ett tips är istället att göra matlådor eftersom du då sparar in mycket pengar jämfört med restaurangluncher. Eller gör matlådor fyra dagar i veckan och ät ute en om du vill unna dig.

Andra utgifter som blir mycket pengar över tid är abonnemang hos streamingtjänster och liknande. Har du vänner som också har tjänster är det en bra idé att gå ihop några stycken.

Till exempel kan ni bestämma att ni tar varsin tjänst, som Netflix, HBO, en tidning och Bookbeat. Då får du två streamingtjänster, en nättidning plus obegränsat med ljudböcker för en dryg hundralapp i månaden. De allra flesta tjänster erbjuder idag mer än en person per konto. 

 

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: