Mår vi bra av att spendera pengar?

15.02.2021#Privatekonomi

Det är en urgammal fråga som har debatterats under många år.

Så vad tror du – kan vi må bättre av att spendera pengar?

Vad sägs om att vi tar en närmare titt på saken?

 

Shoppingterapi

Till att börja med har "shoppingterapi" fått sitt namn av en anledning. Många går och köper saker när de känner sig lite nere och studier har visat att ett köp eller två kan förbättra vårt humör.

Tänk på känslan du får när du köper nya kläder. En ny tröja, en ny jacka eller nya jeans kan ge bättre självförtroende och få dig att må bättre.

Ingen kan förneka den tillfälliga glädjen vi känner. Men det finns en hake. Att köpa något materiellt ger oss omedelbar tillfredsställelse, men inte någon långvarig känsla av lycka.

Precis som med allt annat i livet handlar spenderande om måttlighet. Att köpa något kan få oss att må bra för stunden, men om man köper saker ofta så är det inte troligt att man får samma glädje av det varje gång.

Det är viktigt att unna sig saker ibland – ett par nya skor eller en massage – men inom rimliga gränser. Att gå för långt åt andra hållet och aldrig lägga pengar på sig själv när det faktiskt kan ge lite tillfällig glädje är att förneka sig själv upplevelser, och det är förstås inte heller positivt.

 

 

Glädjen i upplevelser

När det gäller att spendera pengar försvinner kicken snabbt när föremålet blir en del av ens vardag, oavsett om det är nya kläder, en ny mobiltelefon eller en ny bil.

Forskning har visat att man får mer långvarig glädje av att lägga pengar på upplevelser, till exempel åka på semester, äta ute med vänner, gå på en fotbollsmatch eller åka på en festival, jämfört med att lägga pengar på materiella saker.

Den glädjen kommer av den sociala delen – vi människor är sociala varelser. När vi delar upplevelser med vänner, familj eller till och med främlingar så leder det till minnen som varar längre.

Lyxen att ha tid

Utöver att upplevelser ger mer varaktig glädje än materiella köp, som NBC nyligen rapporterat, så har studier visat att folk blir gladare när de spar tid istället för att köpa saker.

Forskare gjorde ett experiment där personer fick 40 $ att använda under två veckor. Under första veckan skulle de köpa något materiellt, till exempel en tröja. Under andra veckan skulle de lägga pengarna på något som gjorde att de sparade tid, till exempel att anlita någon som städade deras lägenhet istället för att de gjorde det själva. Resultaten visade att deltagarna kände sig gladare när de sparade tid än när de köpte något materiellt.

 

Och poängen är…

Studier visar att pengar kan få oss att må bra. "Man kan bli lycklig av pengar om man använder dem rätt", säger Elizabeth Dunn, som är professor i psykologi vid University of British Columbia.

Forskning har visat att vi får större glädje av pengar när vi lägger dem på upplevelser och på att skapa minnen ihop med vänner och familj, men det är såklart okej att ägna sig åt lite shoppingterapi då och då, om det är viktigt för en.

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: