Har du koll på vad som gäller med flyttskatten – om inte kan du läsa här!

11.07.2022#Privatekonomi

I denna artikeln kommer vi att titta närmare på flyttskatt. Det finns flera olika saker man kan syfta på när det kommer till flyttskatt och vi ska reda upp vad som är vad. Du får även tips på vad du behöver veta om flyttskatt och hur du ska hantera den. Om du ska flytta kan det vara en bra idé att sätta dig in i vad som gäller – annars kan det vara ett orosmoment för dig.

Vi kommer att ta upp följande här i artikeln:

  • Vad är flyttskatt?
  • Det ska du tänka på med flyttskatt
  • Frågor och svar om flyttskatt

Flyttskatt är ett samlingsbegrepp och kan syfta på flera olika saker. Här reder vi upp vad som är vad så att du kan bli klokare på när och om du ska betala flyttskatt. 

Vad är flyttskatt?

Flyttskatt kan innebära flera saker men i grund och botten handlar det om att man betalar skatt på sin vinst när man säljer sin bostad. I Sverige har bostadsmarknaden sett ett stort uppsving under de senaste åren. Det betyder att bostadspriserna har gått upp och sedan stigit ännu mer.

Det är självklart bra för alla som äger sin bostad. För om du har köpt en bostad för många år sedan, förmodligen till ett ganska lågt pris och sedan renoverat din bostad och gjort olika förbättringar så har inte dessa bara medfört inklusive renovering, att din bostad har ökat i pris. Det är även den totala marknaden som har ökat i värde. Och det betyder att alla bostäder i princip har ökat i värde. Något som beror på att många fler efterfrågar bostäder att köpa.

Trenden i dag är att äga sin bostad framför att hyra. Det för att efterfrågan på bostäder till salu ökar och samma trend följer alltså priserna. Det gör att bostäderna som man kan äga ökar i värde för den som äger bostaden.

Det är viktigt att förstå att en värdeökning på din bostad alltid är positivt men en stor värdeökning kan också medföra en stor skattesmäll för dig som säljer. Eftersom många bostäder har ökat mycket i värde blir också skatten på vinsten stor. Och om du har lån att betala av kanske vinsten i sig inte blir lika stor som du hade hoppats på. Du kan även ha tagit lån för att renovera din bostad som också ska betalas av. I slutändan kan det sluta med att du inte får någon vinst vid försäljningen, men det gäller undantagsfall snarare än regeln.

Har flyttskatt avskaffats?

Det korta svaret är att den har avskaffats. Vanligtvis kallas skatten flyttskatt men på skatte språk heter det reavinstskatt. Och det handlar helt enkelt om den skatt du ska betala på vinsten av din bostad vid försäljning. Det kan kännas lite krångligt men enkelt förklarat hänger det ihop såhär:

Du har köpt ett hus på X antal kronor för många år sedan. Ett antal år senare värderas huset till XX kronor, och du har alltså gjort en vinst på X kronor. Denna vinst ska du, eller skulle du innan skatten plockades bort, betala skatt på. Det betyder att du bara fick tillbaka en del av den vinst du gjorde när du sålde ditt hus. Men skatten inbringade inte bara skattekronor till staten den hade även en negativ effekt på marknaden.

Man kan säga att flyttskatten blev en ond cirkeln, eftersom att många äldre som har bott i sina bostäder i en längre tid har blivit tvungna att bo kvar. Dels för att de ska betala en stor del av vinsten i skatt och dels för att familjer som söker bostäder att köpa därför får svårare att hitta en bostad att köpa. Det driver upp priserna till ett högt nivå som på ett sätt som inte är verklighetsbaserat.

När priserna drivs upp till höga nivåer blir politikerna oroliga eftersom det betyder att man kan vara på väg in i en bostadsbubbla. Det har hänt i flera av våra grannländer, bland annat Danmark. Och detta kan vara mycket förödande för både bostadsägare och bankerna. Eftersom att priserna på bostadstäderna ligger högre än vad bostäderna egentligen är värda.

Ska du betala flyttskatt, då är Skatteverket den myndighet du ska vända dig till

Eftersom flyttskatten slopades den 1 juli 2020, ska du som säljer din bostad efter detta datum inte betala flyttskatt. Du som har sålt din bostad innan den 1 juli 2020 ska betala flyttskatt och då ska du ange detta i din deklaration till Skatteverket. Om du har frågor angående vad som gäller precis i ditt fall kan du kontakta Skatteupplysningen.

Så kan du beräkna flyttskatt

Att beräkna flyttskatten kan vara lite krångligt om du ska göra alla beräkningar själv. Men om du vill ha en klar bild över hur mycket du ska betala i flyttskatt kan du göra en uträkning på Skatteverkets hemsida. Du kan använda verktygen “Beräkna min flyttskatt” för att få en något så när uppfattning om hur mycket du kommer bli tvungen att betala om du ska sälja din bostad och flytta.

Detta innebär slopad flyttskatt

Det innebär att personer i Sverige inte behöver betala skatt på den vinst man gör när man säljer en bostad som man äger. Det gäller givetvis att man gör en vinst på bostaden. Det vill säga att man säljer bostaden för mer pengar än vad man köpte den för. När man säljer en bostad för samma eller lägre pris än det man köpte bostad för, är det ingen skatt på försäljningen.

Eftersom bostadsmarknaden i Sverige har ökat mycket i värde under de senaste åren har många personer som har köpt sin bostad kunnat se att bostadens värde har ökat. Det innebär att man var tvungen att spara ihop pengar så man kunde betala skatt på den vinst man gjorde när man skulle sälja bostaden i sin tur. Det medförde en ond cirkel eftersom det kan vara svårt att spara ihop mycket pengar på kort tid. Därför valde många personer att bo kvar i sin bostad och låta bli att sälja den.

Något som i sin tur hade en mycket stor effekt på bostadsmarknaden som helhet. Det gjorde nämligen att hus eller andra typer av bostäder såldes. Något som var med och triggade upp priserna på bostäder. På så vis blev det svårare för förstagångsköpare att komma in på bostadsmarknaden. Det medförde att priserna steg eftersom det var fler som “slogs” om samma hus.

Kan jag skjuta upp flyttskatten?

Du kan få uppskov med att betala din flyttskatt, det var något man skulle ansöka om via Skatteverket. Sedan 1 januari 2020 är skatten på bostadsuppskov borttagen. Det innebär att du inte längre behöver betala detta. Och inte heller ansöka om det via Skatteverket. Du behöver alltså inte skjuta upp skatten eftersom du aldrig ska betala den.

Vad gäller när vi som fått flyttskatt ska betala?

Den som har fått flyttskatt och ska betala detta kan ansöka om uppskov via Skatteverket. Det gäller att du har sålt din bostad innan 1 januari 2020. Annars behöver du inte betala ränta på ditt bostadsuppskov. Om du är osäker på vad som gäller i just ditt ärende kan du alltid kontakta Skatteupplysningen och rådfråga dig.

Gäller bara flyttskatt bostadsrätter?

Flyttskatten i den form som gällde innan 1 januari 2020 betydde att alla som sålde sin:

  • Bostadsrätt
  • Villa
  • Hus

Eller på annat sätt ägde sin bostad och sålde den med en vinst i förhållande till hur mycket man köpte bostaden för, skulle betala skatt på vinsten. Detta är numera borttaget och ingen flyttskatt utgår för någon typ av försäljning av bostäder på den privata marknaden och för privatpersoner.

Så ska du tänka om flyttskatt i procent

Flyttskatten gällde i sin fulla form för privatpersoner i Sverige. Den som fick flyttskatt var tvungen att betala den till Skatteverket. Vid svårigheter med att betala flyttskatten var det möjligt att ansöka om uppskov från Skatteverket. Men eftersom alla försäljningar av bostäder är skattebefriade från och med 1 januari 2020 är det inte längre skatt på vinsten av din försäljning av din bostad.

 

Vanliga frågor och svar om flyttskatt

Vad är flyttskatt?

Flyttskatt är en skatt som alla personer i Sverige måste betala. Men när allt kommer omkring är det i själva verket fyra olika avgifter i form av skatt som ska betalas.

Ska alla betala flyttskatt?

Ja, alla bostadsägare ska betalas flyttskatt i Sverige. Det gäller således endast för personer som bor i Sverige.

Gäller flyttskatten bara i Sverige?

Ja, flyttskatten gäller endast i Sverige. Så du som svensk medborgare i ett annat land ska inte betala svensk flyttskatt, om det inte är så att du flyttar från eller till Sverige.

Är flyttskatten borttagen?

Flyttskatt innebär att man betalar ränta på uppskovet och det har tagits bort i Sverige från och med 1 juli 2020.

Betalar man flyttskatt vid flytt till eller från hyreslägenheter?

Det korta svaret är nej. Flyttskatten gäller endast för dem som äger sin bostad och alltså inte för dig som ska flytta till eller från en hyreslägenhet.

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: