10 tips på gratis semester i sommar

27.06.2022#Smartare spendering

Sommar, sol och semester - det låter verkligen som en dröm eller hur? Men faktum är att semester är kopplat till stress på olika sätt för många. Ofta handlar det om den ekonomiska aspekten när det kommer till att hålla semestern. Hotell, transport, shopping, flygbiljetter och allt annat som behövs kan bli dyrt och i värsta fall välta hela din hushållsbudget. Häng med här så säkrar du de bästa semesteraktiviteterna utan att tömma plånboken. 

Att ha semester är viktigt. När man under ett helt år har gått till arbetet, till skolan eller till någon annan daglig aktivitet behöver man kunna koppla av och återhämta sig. Mycket forskning tyder i själva verket på att de som tar längre semester löper mindre risk att bränna ut sig. Men hur ska man få semestern att gå ihop rent ekonomiskt? 

Låt även plånboken vila i sommar

Semesterkostnader kan innebära en stor klumpsumma och därför väljer en del att dela upp betalningen genom att finansiera semestern med ett snabblån. På det sättet kan man betala av semesterkostnaderna över flera månader. Då undviker man en stor klumpsumma och därmed säkerställer man även att hushållsbudgeten räcker till - även när det är semestertider. 

Om man överväger att ta ett lån är det självklart viktigt att man jämför de alternativ som finns på marknaden. På det sättet kan man säkra sig ett så billigt och bra alternativ som möjligt. Därtill finns det en massa bra tips på aktiviteter som inte är så tunga rent kostnadsmässigt, dessa ska vi titta närmare på lite längre ner. Ett annat tips på att komma undan billigare är att sätta dig in i när semesterbiljetterna är som billigast att boka. 

Vara ute i god tid

I Sverige har vi lyckats ta oss ur coronapandemin och i själva verket klarade sig Sverige bäst i hela EU rent ekonomiskt både under och efter pandemin. Nu när flera länder har börjat återgå till ett normalläge och allt fler börjar att resa behöver man vara ute i extra god tid. Det beror på att mycket flygplatspersonal på flygplatser i såväl Sverige som övriga Europa sades upp under pandemin. Något som har lett till långa köer och förseningar på många flygplatser runt om i Europa. Tänk därför på att vara ute i extra god tid när du ska resa i sommar.

Utan vidare fördröjning ska vi nu vidare till de roliga aktiviteterna som du kan satsa på i sommar om du vill låta plånboken få lite andrum. Tänk på att många aktiviteter dessutom kan kombineras på olika sätt. Kanske kan en förmiddag på ett museum bjuda på en eftermiddag med picknick. Möjligheterna är många och det är bara fantasin som sätter gränser.

1. Frisbeegolf

Frisbeegolf är en sport som går ut på att man kasta frisbee i speciella mål som ser ut som metallkorgar. Det finns flera banor med olika svårighetsgrad i Sverige och i princip alla är gratis. De flesta banorna är 9 “håls”-banor. Ta med dig egen frisbee och börja kasta. Varför inte packa ner en god matsäck och kanske en engångsgrill så kan hela äventyret avslutas med en grillad korv eller liknande vegetariskt alternativ.

2. Picknick

En picknick är aldrig fel på sommaren. Varför inte satsa på att åka till en plats där du inte varit tidigare. Ta med dig nära och kära, packa ner massor med godsaker och en skön filt att sitta på sedan är du redo för en härlig picknick i solen.

Tänk på att packa ner solskyddskräm eftersom man lätt kan bränna sig när man sitter i solen i många timmar.

3. Nationalpark

Sverige är ett av de länder i världen med flest nationalparker per invånare. Hela 29 stycken! Så det finns gott om möjligheter att uppleva och se olika typer av helt orörd natur.

4. Byta bostad

Ett bra sätt att åka på semester och samtidigt dra ner på kostnaderna är att prova på att byta bostad. På det sättet undviker du i själva verket en av de största kostnaderna, nämligen boendet.

5. Bli turist i din egen stad

Att turista är roligt men det behöver inte alltid ske på en annan ort. Det finns säkerligen massor med saker som du aldrig har upplevt i din egen stad. Ta kontakt med din lokala turistbyrå och hör dig för om vilka aktiviteter som kommunen erbjuder.

6. Besök museum

Många museum i Sverige är gratis. Så varför inte passa på att besöka ett spännande museum där du kan lära dig mer om något som intresserar dig och din familj. Det finns massor av roliga museum även för barn.

7. Husvakt

Husvakt är en webbplats i Sverige där du kan flytta in i en bostad som står tom under en period. I gengäld ska du ofta vattna blommorna och ta hand om bostaden medan de som bor där vanligtvis är bortresta. Det är ett jättebra sätt att uppleva en ny stad och samtidigt slippa dyra hotellkostnader.

8. Fiska

Vad går upp mot härligt fiske i naturen. Ta med dina nära och kära och åk ut till en sjö eller fiska längs kusten. Det är tillåtet att fiska på amatörnivå längs alla kuster i Sverige.

9. Gå på festival

Ett bra sätt att uppleva musik, fest och glädje är att gå på festival. Många kommuner och städer runt om i Sverige anordnar så kallade stadsfestivaler varje år. En snabb sökning på nätet visa alla festivaler i sommar. Dessutom är ofta stats festivalerna gratis.

10. Alingsås skatepark

I Alingsås finns en av Sveriges största skateparker. Så vad väntar ni på? Packa in barnen, skateboardarna och allt annat och åk i väg på ett äventyr. Bor ni långt från Alingsås? Ingen fara, det finns nämligen en hel uppsjö av gratis skateparker i hela Sverige. Ta en titt på webbplatsen Barnsemester för mer information.

Vanliga frågor och svar

Var hittar man information om sommaraktiviteter?

Du kan alltid vända dig till din lokala turistbyrå om du vill ha tips på aktiviteter i ditt närområde. Det är ett bra sätt att spara pengar på dyra transporter dessutom är det mer miljövänligt.

Hur lång tid innan avresa ska man vara på flygplatsen?

Den allmänna rekommendationen är att vara på flygplatsen 2 timmar innan avresa. Men vid högt resetryck kan du behöva dubbla tiden.

Gäller fortfarande några coronarestriktioner i vissa länder?

Ja, vissa länder har fortfarande inreserestriktioner. Du kan kolla vad som gäller på Re-open EU, som är Europeiska unionens officiella sida för restriktioner i alla EU-länder.

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: