När ska man boka resa för att få bästa pris?

23.06.2022#Spartips

Nu är sommaren snart ett faktum och det betyder självklart semester för många av oss svenskar. Den svenska sommaren är ju inte alltid något att ropa hurra för, så om man vill vara på den säkra sidan kan det vara en bra idé att boka en semester till en destination med solgaranti. Men frågan är hur du får tag i så billiga biljetter som möjligt och hur lång innan du ska boka din resa, för att få så bra pris som möjligt – tidpunkten när du bokar är nämligen en avgörande faktor, mer om det längre fram i texten.

Reslystna läsare – titta hit!

Här får du en massa bra tips och idéer på saker som är bra att ha i bakhuvudet när du ska börja titta på resor inför din sommarsemester. Ja, självklart kan du även använda tipsen om du ska åka på semester över jul och nyår också, eller vid en helt annan tidpunkt. I just denna artikel utgår vi bara från att det är sommar, men principerna i hur man ska boka och vad man bör tänka på, är de samma. Oavsett om du har tänkt dig att dra i väg på äventyr, avslappning eller bara för att ladda batterierna.

Vi ska nämligen inte bara titta närmare på en slags resa såsom solsemester – vi ska även titta på äventyrsresor, upptäcktsfärder och aktiva semestrar. Det kan i själva verket skilja sig lite åt vilken typ av resa du ska åka på, och därför får du här lite olika tips på vad som kan vara bra att göra, eller inte göra, om du ska boka en viss typ av resa. Vi ska också gå igenom vad som gäller angående Corona och hur du ska tänka när du reser under coronakrisen.

Du kan se fram emot en massa bra och nyttig information om följande typer av resor:

  • Hur får jag råd till min resa?
  • Äventyrsresor
  • Solsemester
  • Upptäcktsfärder
  • När ska man boka?
  • Resa under Corona?
  • Hålla koll på regler om inresa, restriktioner och lagar?

Hur får jag råd till min resa?

Det är en bra idé att börja spara pengar i god till din resa. Spara pengar är ju inte så enkelt, tänker kanske du? Det kan det i själva verket vara, om du har koll på din ekonomi vill säga. Vi svenskar spenderar inte så mycket, men när det kommer till privatekonomi handlar det främst om att ha koll på dina utgifter och inkomster. Ofta brukar man ha rätt bra koll på inkomsterna – de flesta vet ju vad de tjänar i lön. Men man kan självfallet också ha bostadsbidrag och barnbidrag, inkomster som kan bidra med några tusenlappar minst.

Därför är det bra att även medräkna dem. Men de viktigaste sakerna att ha koll på är självklart utgifterna. Varför? Jo, det är här du kan skära ner och ta bort saker – enklaste sättet att spara helt enkelt! Börja med att göra upp en budget över din ekonomi, när du listar alla utgifter och inkomster blir det enkelt att se hur mycket du går plus eller back varje månad. Du kan också få en bra överblick över vilka utgifter du kan minska på, för att kunna spara lite pengar, så du får råd till din resa.

Äventyrsresor

Att resa är livet för många i Sverige. I själva verket är det faktiskt så att vi svenskar är några av dem i Norden som reser mest, även om vi vill inte resa till Förenta staterna längre. Vanliga resor och solsemestrar är alltså inte så populärt just nu. I stället är det äventyrsresor som lockar. Och ska man åka på en äventyrsresa kan det vara bra att boka hela resan genom en reseagent. En äventyrsresa består ofta av olika delar. Eventuellt kan man åka till en stuga, sedan vandra en bit för att därefter hoppa upp på cyklarna. Efter en dags cyklande med övernattning kommer man kanske till en fors där man kan paddla.

Ovanstående är bara ett exempel på en äventyrsresa, men många gånger ser det ut så, och därför kan det vara en bra idé att låta en reseagentur boka resan, eftersom det är många olika saker som ska klaffa för att resan ska bli bra, och mycket handlar alltså om timing.

Solsemester

Annat är det med solsemestrar. Dessa kan man ofta boka själv för att få en så billig pris som möjligt. Men det är faktiskt inte alltid sanningen. Om man inte har så höga krav på precis vart man ska åka så finns det en hel del pengar att spara. Charterbolagen har ofta sistaminutenresor och dessa kan man ibland få tag i till väldigt bra pris med billiga hotell. En sistaminuten biljett har ofta avgång allt från en, två dagar till två veckor fram i tiden. Så det går i själva verket att få tag i sistaminuten biljetter som först har avgång två veckor fram i tiden, det handlar om timing.

På det viset hinner du packa och fixa allt inför resan utan stress. Även om det är det spontana och snabba, som ofta är det som lockar personer att köpa sistaminuten-biljetter. Ja, alltså förutom priset. För sistaminuten-biljetter är ofta bra mycket billigare än de ordinarie biljetterna.

Upptäcktsfärder

Upptäcktsfärder eller safariresor är lite liknande äventyrsresor, men behöver inte vara helt lika ändå. För på en äventyrsresa behöver man kanoter, paddlar, cyklar och gud vet allt, för annars blir det ju inget äventyr. Men en upptäcktsfärd, som exempelvis en safariresa, är något lugnare och ofta är det inte lika många stopp. Ibland är det bara ett stopp, som när man åker till Kapstaden i Sydafrika. Du flyger ner och checkar in på ditt hotell. Safariutflykter bokar du enkelt online eller på ditt hotell.

Guiden som tar dig med på safari kommer och hämtar dig på hotellet och lämnar dig där, när utflykten är slut. Det betyder att det inte är lika mycket att tänka på när det kommer till upptäcktsfärder. Därför kan man ibland tjäna pengar på att boka flyget ner till destinationen och hotellet på plats. Utflykten är oftast alltid billigast att boka väl på plats där nere, så det kan du spara pengar på.

När ska man boka resan?

Det kan vara svårt att ge ett enhetligt råd till när du bör boka din resa, eftersom det beror på vilken typ av resa du ska åka på. En äventyrsresa har ofta samma pris, eftersom dessa bokas genom reseagenter. Visst kan de ha erbjudande från tid till annan, men oftast är det samma pris. En sistaminuten kan löna sig att boka bara några dagar innan avresa, och då gäller det att ha is i magen – och ett flexibelt schema.

När det gäller upptäcktsfärder så går dessa ofta med reguljärflyg, eftersom destinationerna är mindre turistiga. Om du ska ha hemester kan det vara all idé att boka tidigt, eftersom du sparar pengar på att köpa billiga hotell i Sverige. När allt kommer omkring gäller det alltså att olika resor lönar sig att boka på olika sätt, och vid olika tidpunkter, och inte så mycket om timing generellt.

Resa under Corona?

Ska du åka på semester och boka flyg eller ska du bara stanna hemma i Sverige och spara pengar och ha hemester? Oavsett vad, behöver du ha koll på vad som gäller med coronarestriktionerna och hur du ska förhålla dig om du ska resa till utlandet. När det gäller att flyga till olika länder är det väldigt svårt att ha koll på alla regler. Man kan säga att generellt gäller att man ska ha munskydd på sig, när man reser med flyg. Munskydd ska ofta också bärs inne på flygplatsen och det ska du alltså förvänta är ett krav och inte en rekommendation.

Det samma gäller även om du ska resa med buss eller tåg i de flesta länder i Europa. Det finns självklart undantag, men rent generellt bör man vara förberedd på att man ska bära munskydd under hela resan. Det kan vara bra att tänka på innan man bokar en interrail-tågresa, i stället för att boka flyg genom hela Europa.

Hålla koll på regler om inresa, restriktioner och lagar?

Allmänt kan man säga att de flesta länder kräver att man bär munskydd över allt, förutom om man sitter ner och äter eller är i ett privat utrymme som ett hotellrum eller liknande. Det är viktigt att förstå att alla coronarestriktioner, lagar och regler kan ändras snabbt och därför bör man vara vaksam på vad som gäller innan man reser i väg.

Men hur ska man kunna hålla reda på när man ska ta ett coronatest, om man måste sitta i karantän vid inresa och om restauranger och barer är öppna? Det behöver du inte längre! Eftersom EU har skapat en reseportal med just den informationen, sidan kallas Re-open EU – och samlar all information på en plats, med allt som gäller för inresa, test, restriktioner och mycket mer.

Du behöver alltså inte hålla reda på vad som gäller när du reser från Sverige till Tyskland eller när du ska åka vidare från Tyskland till Spanien. Portalen låter dig välja avgångsland och destination och visar sedan vilka regler som gäller för just din resa. En mycket användbar sidan att lägga på minnet, om du ska resa utomlands i sommar.

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: