Guide: Har du missat att du kan har rätt till ersättning vid flygförseningar?

04.07.2022#Generell

Nya regler har gjort det möjlig för europeiska flygresenärer att begära ersättning när ett flyg är försenat. Det är en bra fördel för alla som reser. Men det är inte alltid lika enkelt att veta precis vad som gäller och när de olika reglerna gäller. Läs vidare här i artikeln och lär dig mer om när du kan begära ersättning och vilka regler som gäller för just dig.

Vi kommer titta på:

  • Vilka regler gäller för flygförsening?
  • Vilken ersättning har man rätt till?
  • Vad ska man tänka på?

Kom ihåg: Du som flyger och blir försenad kan har rätt till full ersättning för din försening.

Flygtrafiken har exploderat de senaste åren. Vi flyger allt mer och det har dessutom blivit lättare att flyga på grund av att många flygbolag inför allt fler rutter och direktflyg till fjärran länder. Och i och med att världen är så pass öppen, välkomnas turister i många av världens alla länder. Att resa är helt enkelt att leva idag och det ska man givetvis ta del av om man vill. Men att resa kan innebära en hel del störningsmoment som de flesta absolut vill vara utan.

En del av dessa störningsmoment kan till och med förstöra en hel resa. Och har man sparat ihop pengar över en längre tid med en liten budget för att få råd till att resa vill man självfallet inte att alla pengarna bara ska försvinna på grund av att resan förstörs, exempelvis på grund av att ett flyg har blivit försenat.

Även om en resa från Sverige ner till Spanien inte är särskilt dyrt idag, kan du ha en annan anslutning till ett flyg till Sydamerika och om ditt flyg från Sverige till Spanien är försenat kan du riskera att missa ditt anslutande flyg till Sydamerika. Det gör att du kan bli tvungen att köpa en helt ny biljett.

Vilket har en effekt på hur lång din semester blir och det betydde självklart att många av dina pengar bara försvinner. Hotellrummet står tomt, utflykten blir inte av och andra saker du kan ha bokat eller förbetalt går till spillo. Se därför till att läsa på om dina rättigheter speciellt vid flygförseningar. Och det är precis vad du kan göra i denna guiden, så utan vidare dröjsmål ska vi dyka ner i ämnet nu på en gång.

När gäller försenat flyg ersättning med hemförsäkring?

Om man har en hemförsäkring kan man ha rätt till ersättning via den när ens flyg är försenat. Det går inte att ge ett enhetligt svar på vad som gäller alla hemförsäkringar eftersom alla försäkringsbolag har olika typer av avtalat. Det betyder att vissa försäkringar gäller vid flygförseningar som är över 3 timmar, andra kan gälla först vid flygförseningar över 10 timmar. Vissa försäkringar gäller dessutom bara i vissa delar av världen såsom i EU eller USA. Kontakta ditt försäkringsbolag för att veta mer om vad som gäller med dina hemförsäkring.

Kan man få ersättning för försenat flyg utanför EU?

Inom EU har det införts nya passagerarrättigheter och dessa har du som resenär rätt att ta del av. De ger dig rätt att söka ersättning via flygbolaget som har orsakat förseningen. Reglerna gäller för alla flygbolag som opererar, det vill säga:

  • Flyger till EU
  • Flyg inom EU
  • Flyg från EU

Ett utomeuropeiskt flygbolag som flyger till EU omfatta alltså av reglerna och bestämmelserna precis som europeiska flygbolag som Norwegian eller SAS.

 

Dock gäller inte passagerar rättigheterna för flygningar som inte är går från, till eller inom EU. Det kan finnas andra rättigheter som du som passagerare har i andra länder, men de europeiska rättigheterna är alltså geografiskt begränsade till EU-området.

Om du ska flyga:

  • Inom ett annat land utanför EU
  • Mellan två länder som ligger utanför EU

kan det vara en bra idé att kolla upp vad som gäller för dig som passagerare. I vissa fall kan det vara så att du inte har rätt att få något tillbaka även om ditt flyg har varit försenat och orsakat ekonomiska bekymmer för dig som passagerare.

Hur mycket får man få i ersättning för försenade flyg?

Det korta svaret är att ersättningen varierar från 250 till 600 euro. Men det beror helt enkelt på vilken typ av försening det handlar om och självfallet hur länge du har blivit försenad.

Om du har flugit inom EU och uppfyller de krav som är specificerade i bestämmelserna kan du få rätt till ersättning. Du kan räkna ut hur mycket du har rätt till via Hallå-Konsuments hemsida. Den maximala ersättningen för förseningar är sexhundra euro i skrivande stund. Du kan aldrig få mer ersättning än det din flygbiljett kostade ursprungligen. Det betyder att du inte kan tjäna pengar på att använda dina passagerare rättigheter inom EU. Du kan dock skydda dig själv emot att förlora en massa pengar om en flygförsening är orsakad av externa faktorer som du inte kan råda över.

Vad gäller för ersättning vid försenat flyg med charter?

De europeiska passagerare rättigheterna ska skydda resenärer inom EU från att förlora pengar om det uppstår förseningar som passagerarna inte själva kan råda över. Exempelvis om ett flygbolag har blivit försenat på grund av att de har överbokat passagerare på ett flyg eller en liknande situation som inte du eller dina medresenärer kan råda över, då har du rätt till ersättning. Och ersättningen gäller för alla typer av flyg.

Du kanske har flugit till Spanien eller till Grekland. Och hur du har bokat din resa eller vem du reser med spelar i själva verket ingen roll. Iallafall inte när det kommer till de europeiska passagerar rättigheterna. Det kan vara så att om du söker ersättning genom din hemförsäkring, kan det vara andra regler som gäller, men så är det alltså inte om du söker ersättning via det europeiska passagerar rättigheterna.

Men dem spelar det alltså ingen roll om du flyger med vanliga flygbolag på reguljärflyg så som SAS eller Norwegian, eller som du har flugit med ett charterbolag.

Jag har flugit med ett försenat flyg, hur får jag ersättning?

Det kan vara lite svårt att förstår hur hela systemet är uppbyggt. Men i grund och botten handlar det om att alla passagerare som flyger inom EU ska ha rätt att söka ersättning hos de olika flygbolagen om det uppstår förseningar. Men bestämmelserna tvingar inte flygbolagen till att vara uppsökande. Och det betyder att det inte är så att flygbolagen måste kolla alla sina avgångar om det skulle uppstå en flygförsening, och sedan meddela detta till alla passagerare och fråga dem om de vill söka ersättning. Det hade kanske varit ett drömläge för passagerarna, men tyvärr fungerar det inte så. Ansvaret vilar istället på dig som passagerare, det är helt enkelt du som måste vara uppsökande när det kommer till ersättning. Det betyder alltså att om du inte gör något så kommer du heller inte att få någon ersättning.

Tänk därför på att vara uppsökande och hålla kolla på dina flygavgångar. Om du blir försenad kan du har rätt till ersättning och då är det du själv som måste ta kontakt med flygbolaget och begära att få ersättning för förseningen. Det kan se lite olika ut för olika flygbolag, en del bolag kräver att man skickar in all möjlig dokumentation i form av biljetter, kvitto och så vidare men andra bolag kan man sköta allt digital och man anger bara sin avgång och sedan sköts allt i systemet. Om det är så att flyget har varit försenat kan man ofta bara knappa in sitt kontonummer och sedan får man pengarna utbetalda till sig.

Det kan dock skilja sig åt vilken typ av förseningen det handlar om i förhållande till hur du kan få din ersättning. I vissa fall har du som passagerare inte rätt att få ersättning i rena pengar. Då kan du endast begära att få en ny eller motsvarande biljett. I andra tillfälle kan du begära din ersättning i pengar och köpa en ny biljett med ett annat bolag om du fortare vill åka. Det handlar i det fallet många gånger om förseningar som är planerade fram i tiden.

Vanliga frågor och svar om ersättning vid försenat flyg

Hur ansöker man om ersättning av försenat flyg?

Du som har blivit försenad på grund av att ditt flyg har ankommit eller avgått för sent ska söka ersättning hos det flygbolag som har orsakat din försening.

När kan man få ersättning för försenade flyg?

Det finns flera kriterier som ska uppfyllas för att du ska få rätt till ersättning för förseningen.

Ska även SAS betala ersättning vid försenat flyg?

Alla flygbolag som opererar inom EU ska betala ersättning om flygförseningen matchar de kriterier som står i bestämmelserna.

Har jag rätt till ersättning för försenat flyg via MasterCard?

Om du har ett MasterCard kan du få ytterligare ersättning, kontakta din kortutgivare för mer information om vad som gäller med ditt kreditkort. Din rätt till ersättning för flygförsening inom EU har ingenting med ditt MasterCard att göra.

Vad gäller för ersättning vid försenat flyg med Norwegian?

Precis som alla andra bolag som opererar inom EU ska Norwegian betala ersättning såvida att din flygförsening går under de villkor som beskrivs i bestämmelserna.

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: