Håll fokus med våra fem studietips

15.02.2021#Generell

Efter den varma sommaren känns det ganska skönt att hösten äntligen börjar närma sig. Tänk att få dra på sig en varm tröja, dricka te och lyssna på regnet som smattrar utanför fönstret.

Hösten innebär också att det är dags att börja en ny termin på skolan. Oavsett om du redan har gått något år eller precis ska påbörja dina studier, kan alla behöva lite hjälp att komma igång.

Här är fem tips som hjälper dig att fokusera och bli mer produktiv.

 

1 En bra grund

Det viktigaste när du ska plugga är att du kommer in i rätt känsla. Man kan göra detta genom att man börjar med en process som skall göra att man blir mer inställd på att plugga och lära sig mer effektivt. Exempelvis kan du se till att du har ätit ordentligt, har rätt stämning, rätt musik och så vidare innan du börjar läsa.

Rätt förberedelse kan vara att din arbetsplats är snygg och prydlig, att du har allt studiematerial du behöver eller att du försäkrar dig om att du har rätt belysning. Genom att ändra persiennernas ljusinsläpp kan du få starkare eller svagare ljus in i rummet som gör att belysningen passar ditt behov. Vad som funkar bäst varierar från person till person vad man behöver.

Se även till att bunkra upp med lite snacks, frukt och vatten för att hålla koncentrationen på topp.

Om du har svårt att fokusera på dina studier hemma och lätt börjar syssla med andra saker – som att städa, laga mat eller kolla på tv – bör du istället plugga i mer publika miljöer. Att plugga i skolan eller på biblioteket är ett bättre alternativ, eftersom du slipper bli distraherad av olika saker som kan behöva göras i hemmet.

 

2 Hitta ditt fokus

Ett bra sätt att hitta fokus är att lyssna på musik. Det går att hitta inom alla sorters genre, såsom både ballader och pop. Det är bara att gå in på till exempel Youtube eller Spotify och söka efter det som du vill höra på för stunden! Där hittar du många bra spellistor att lyssna på under tiden du pluggar.

Om du vill stänga ute störande moment ska du lyssna på så kallat "vitt brus". Det är rent ljud av olika sorter, till exempel ljudet av droppande vatten eller vattenfall. Klassisk musik är ett bra exempel på "vitt brus" som får dig att koppla av och stressa ner.

3 Bli inte distraherad

Du måste fokusera och då kan du inte bli distraherad av Facebook, plingande ljud eller varningar. Allt som kan få dig att tappa fokus bör stängas av. Det är av stor vikt att eliminera allt som kan störa dig i ditt pluggande och om du gör det kommer ditt fokus att vara på topp!

Om du har en rumskompis kan det vara bra att berätta för hen att du behöver lugn i några timmar för att kunna fokusera på dina studier. Förhoppningsvis får du den tid du behöver!

 

 

4 Lyssna till din inre klocka

Det är viktigt att veta vilken tid på dygnet som din kropp och din hjärna fungerar bäst för studier. Kan du ta in information bättre på morgonen? Eller kan du bara koncentrera dig på kvällen?

Tänk efter ordentligt och lyssna på din kropp! Fundera på vilka tider du lägger dig, går upp etc. Försök att lära känna din inre klocka för att bättre förstå hur du fungerar – och anpassa dig efter det.

 

5 Ett positivt tankesätt

Sist men inte minst är det viktigt att du förbereder dig för att plugga genom att anta ett positivt tankesätt. Det innebär att du inte får tänka negativt om dig själv eller ge upp innan du ens börjat. Peppa dig själv innan du sätter igång.

Det är helt okej att känna att en uppgift är svår och utmanande, eftersom det är en del av lärandet och utvecklingen. Fokusera på att känna igen din utveckling och lära dig via den processen, istället för att försöka vara perfekt. Och sluta kritisera dig själv, om du redan kunde allt så hade du ju inte ens gått i skolan! Ha tålamod och inse att oavsett om det är med små eller stora steg, så sker det hela tiden framgång i ditt lärande!

Om du behöver det lilla extra för att lyckas med studierna, finns vi här för att hjälpa dig. Oavsett om det är till en ny dator, ny kurslitteratur eller bara för att köpa anteckningsblock och pennor – Ferratum Credit hjälper dig att lyckas med dina studier.

Lycka till!

 

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: