Allt du behöver veta om rutavdrag 2021

08.07.2021#Privatekonomi

Vad står egentligen förkortningen RUT för och vad är det nu begreppet man har hört så många gånger egentligen betyder? Hur fungerar rutavdrag och när används det? Detta, och mycket mer går vi igenom i den här guiden, som handlar om just rutavdrag. Rut och rotavdrag kan för många vara begrepp som känns invecklade och komplicerade, men så är inte fallet. Dessa avdrag kan i stället spara dig en massa pengar, som gör att du kanske har möjlighet att investera lite extra i ditt hem. Eller du kanske väljer att spara pengarna för att slippa ekonomiska bekymmer under årets fattigaste månad? Oavsett vad är rutavdraget otroligt fördelaktig för dig som använder dig av diverse tjänster i eller till ditt hem.

Målet med den här guiden är att göra dig som privatperson tryggare med hur rutavdrag fungerar och vilka tjänster det täcker. Så luta dig tillbaka och bli klokare än de flesta på vad rutavdrag egentligen är för något.

 

Vad innebär rutavdrag? 

Förkortningen RUT används ofta för konceptet rutavdrag, som faktiskt är en akronym (alltså en initialförkortning) för Rengöring, Underhåll och Tvätt. Ett rutavdrag är ett skatteavdrag för privatpersoner som innebär att du betalar reducerat skatt för tjänster och arbeten i din bostad. Dessa tjänster inkluderar allt från barnpassning, till installation av vitvaror, trädgårdsarbete och kemtvätt, till städning och snöskottning. Listan kan göras lång men det är även en del krav som ska uppfyllas för att du ska kunna använda rutavdraget, läs mer om detta längre fram i artikeln.

Faktiskt så kan du få rutavdrag på upp till hela 50 % av den totala arbetskostnaden, det är alltså en otrolig fördel och ekonomisk trygghet för dig som privatperson som många i Sverige drar nytta av varje år. Det är minst sagt fördelaktigt om du behöver låna pengar till tjänster, då kan du med hjälp av rutavdraget snabbare betala tillbaka pengarna nästkommande år.

Det ska tilläggas att begreppet rutavdrag inte ska blandas ihop med rotavdrag, som är ett annat skatteavdrag som används för tjänster i eller i förbindelse med ditt hem. Siffrorna för rotavdraget är nämligen inte samma som för rutavdraget.

 

Vem kan få rutavdrag och när?

För att ha rätt till rutavdrag i Sverige så ska du ha fyllt 18 år och vara folkbokförd i Sverige eller ha betalat skatt på din inkomst i Sverige under det år du söker om rutavdrag. Dessutom ska du helt eller åtminstone delvis bo i den bostad där tjänsten utförs, och tjänsten får inte utföras av en närstående som sen ska bli skattereducerat med rutavdrag. Du behöver dock inte nödvändigtvis äga din bostad, och i vissa fall kan du få avdrag för dina föräldrars bostad.

Du får inte beviljat rutavdrag om du ansöker som enskild firma eller är delaktig i andra bolagsformer som involverar tjänsten eller tjänsterna som utförs. Du kan inte söka rutavdrag för vilket arbete som helst, utan arbetet måste vara berättigat rutavdrag. Vill du ansöka om rutavdrag för ett dödsbo så krävs det att arbetet genomfördes innan dödsfallet ägde rum. Om du vill att rutavdragen ska hamna på din deklaration till året efter så krävs det att du har betalat för arbetet innan årsskiftet.

 

Följande tjänster är godkända för rutavdrag:

 • Barnpassning
 • Flyttrelaterade tjänster
 • IT-tjänster
 • Omsorg (När du tar hand om en person)
 • Reparation av vitvaror
 • Snöskottning
 • Städning
 • Trädgårdsarbete
 • Tvätt, lagning, strykning

Listan över tjänster som är godkända för rutavdrag uppdateras med jämna mellanrum och senast i januari 2021 Du kan läsa mer om tjänster som är berättigade rutavdrag, och exakt vilka regler som gäller, på Skatteverkets hemsida.

Rutavdrag för företag

När ditt företag blir anlitat för diverse tjänster så kan kunden få rutavdrag på vissa delar av kostnaden, upp till 50 % av den totala arbetskostnaden. Som företag ska du ansvara för att ansöka om rutavdrag åt din kund, och då är det en del saker du bör vara uppmärksam på. Nedan är en lista över några av de många faktorer du bör ha koll på när du som företag anlitas för tjänster åt en kund:

 1. Tjänsten du erbjuder ska vara godkänd för rutavdrag
 2. Kunden som du anlitar ska ha rätt till rutavdrag
 3. Rutarbetet ska utföras i kundens egna bostad
 4. Du ska vara godkänd för F-skatt (företagsskatt)
 5. Du får inte ansöka om rutavdrag för dina egna tjänster
 6. Kunden och den som utför tjänsten får inte vara släkt

 

Så fungerar ansökningsprocessen

Innan du kan få ditt rutavdrag måste du igenom en ansökan om utbetalning för avdraget. Du som utför arbetet ska begära utbetalning av rutavdrag, och det gör du på Skatteverkets Rot och Rut-sida för företag. Det är ditt ansvar att säkerställa att du har fått korrekta uppgifter om kunden innan du skickar in din ansökan.

Som privatperson behöver du inte göra annat än att försäkra dig om att du har betalat tillräckligt med skatt i Sverige för att utnyttja rutavdraget, själva ansökningen sköter företaget som utförde tjänsterna i din bostad.

 

Skillnaden mellan ROT och RUT

Rot och rut, två förkortningar som lätt blandas ihop. Inte bara låter de väldigt lika, de är båda två former för skatteavdrag som används i många svenska hushåll.

Rutavdrag täcker som tidigare nämnt rengöring, underhåll och tvätt. Detta inkluderar städning, trädgårdsarbete, barnpassning mm.

Rotavdrag står för Reparation, Ombyggnad och Tillbyggnad och inkluderar renoveringar och förbättringar på din bostad.

De två avdragen påminner mycket om varandra, men rent teoretiskt skiljer de sig åt på flera sätt. Först och främst så täcker de olika tjänster, så du ska vara uppmärksam om tjänsten registreras under rot- eller rutavdrag. Rutavdraget täcker upp till 50 % av arbetskostnaden, medan rotavdraget endast täcker upp till 30 % av de totala arbetskostnaderna.

Som privatperson har man rätt till både rot- och rutavdrag, och faktiskt kan man få båda avdragen på samma gång. Reglerna för rutavdrag uppdaterades i 2021, och innebar bland annat att rutavdraget höjdes från 50 000 svenska kronor till 75 000 svenska kronor per år. Rotavdraget däremot, ligger kvar på 50 000 kronor per person och år. Trots att de olika avdragen motsvarar olika belopp så finns ett samlat maxbelopp för rot- och rutavdrag och det ligger i dagsläget på 75 000 svenska kronor. Det innebär att om du ansöker om rotavdrag för 50 000 kronor, så kan du inte få mer rutavdrag än 25 000 kronor samma år. Är ni två som äger bostaden så dubblas potten däremot, och det sammanlagda rot- och rutavdraget hamnar då på 150 000 svenska kronor per år.

 

5 Saker du förmodligen inte kände till om rutavdrag

Nu har du förmodligen bättre koll på både rutavdrag och rotavdrag, hur det påverkar dig som privatperson eller företag samt vilka tjänster som är berättigade till rutavdraget. Ha rot- och rutavdraget i åtanke nästa gång du renoverar, uppgraderar, installerar något nytt eller bara använder dig av städ och tvätt relaterade tjänster i ditt hem. Det kan nämligen sluta i en trevlig ekonomisk bonus det kommande året, pengar som du kan lägga på andra roliga saker. Eller varför inte lägga undan på ditt eller dina barns sparkonto?

Det finns mycket att lära om rutavdrag, och det tillkommer ständigt nya tjänster på listan över vilket slags arbete som ger rätt till avdraget. Så ett tips är att alltid hålla dig uppdaterad så att du inte missar något! Här kommer en lista över 5 saker som du förmodligen inte visste när det kommer till rutavdrag:
 

 1. Du kan få rutavdrag för barnpassning tills dess att barnen går i årskurs 7
 2. Rutavdraget gäller även vid tillsyn av din bostad, till exempel om någon vattnar dina blommor när du är på semester
 3. År 2021 infördes ’det gröna avdraget’ som ger avdrag när du investerar i gröna, det vill säga miljövänliga, lösningar till ditt hem. Detta inkluderar installation av solceller eller laddningspunkt till elbil.
 4. Du kan få rutavdrag för hjälp av montering av möbler
 5. Du ska betala skatt på minst 90 % av din totala inkomst för att få rätt till rutavdrag

 

FAQ - Vanliga Frågor

Hur mycket är rutavdraget?
Du har rätt till ett rutavdrag på upp till 75 000 svenska kronor per år (det höjdes i januari 2021 från tidigare 50 000 kronor)

Vem kan göra rutavdrag?
Du ska vara 18 år och betala skatt i Sverige för att kunna utnyttja rutavdraget

När gäller rutavdraget?
Rutavdraget gäller för en rad olika tjänster i ditt hem, relaterade till Rengöring, Underhåll och Tvätt (se full lista över tjänster som räknas som rutarbete på Skatteverkets webbplats).

Hur ansöker man om rutavdrag?
Det är företaget du anlitar som ansöker om avdraget, du ska bara se till att du uppfyller kraven samt att arbetet betalats innan årsskiftet för att få utbetalningen nästföljande år.

 

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: