Hur undviker du att bli lurad?

10.06.2021#Generell

Det finns inte många känslor som är värre än känslan av att ha blivit lurad av någon. Förutom skamkänslorna kring att man ”gick på det” så kan det också få stora ekonomiska konsekvenser. Vi läser ofta om personer som berättar hur de blivit lurade på pengar när de till exempel köpt en begagnad bil eller hyrt en lägenhet i andrahand. Under 2019 skedde 252 000 bedrägeribrott i Sverige, så om du eller någon närstående blivit drabbade är ni inte ensamma. Det här blogginlägget tänkte vi därför ägna åt att försöka göra det lite enklare för dig att undvika att bli lurad, vi kommer också dela med oss av några tips på var du kan vända dig om du haft oturen att råka ut för ett bedrägeri.

Vi tänkte börja med att definiera vad ett bedrägeri faktiskt är, för utan den kunskapen kan det vara väldigt svårt att veta om man blivit utsatt eller inte. Enligt Polisen egen definition innebär bedrägeri ”att en gärningsperson lurar någon att göra något, eller att inte göra något som denne annars skulle ha gjort. Det medför att gärningspersonen tjänar ekonomiskt på det och att det leder till ekonomisk skada för den som blir lurad.” Exempel på detta kan till exempel vara om du fått en bluffaktura, om någon kopierat uppgifterna från ditt kontokort för att ta ut pengar, eller om någon har lurat dig till att genomföra en dålig investering. Brottet bedrägeri delas upp i ringa och grovt bedrägeri, där ett ringa brott rör sig om summor under 1 000 kronor.

 

Hur känner jag igen ett bedrägeri och vad gör jag om jag drabbats?

Bakom ett bedrägeri finns ofta professionell kriminalitet och det är därför väldigt svårt för dig som individ att upptäcka eller stå emot ett bedrägeri. Ofta handlar det om att du lockas till att ge bort dina pengar, personuppgifter eller dina konto- och kreditkortsuppgifter. Det är svårt att skydda sig men den bästa metoden är att använda sunt förnuft, låter ett erbjudande för bra för att vara sant så är det ofta inte sant. Det du kan göra om du misstänker att någon försöker lura dig är att ställa frågor; Varför blir just jag kontaktad? Vad vill den här personen egentligen ha av mig? Många bedragare spelar på våra känslor, vilket givetvis gör det ännu svårare att motstå. Tyvärr är det väldigt svårt att som offert få tillbaka pengar man förlorat om man blivit lurad men trots detta är det viktigt att kontakta myndigheterna. Att du berättar vad du varit med om är det mest effektiva sättet att bli av med bedragare i längden. Hör av dig till polisen om du misstänkt att du utsatts, eller vänd dig till din bank om du till exempel blivit lurad att lämna ifrån dig dina kortuppgifter.

Nedan tipsar vi om tre vanliga situationer då det är enklare att bli utsatt och vi ger våra bästa tips på hur du ska tänka och agera för att undvika detta.

Att hyra i andrahand

Det allra viktigaste för dig som hyr ut eller hyr en lägenhet i andrahand är att skriva ett andrahandskontrakt. Detta är en säkerhet och en förutsättning för att ingen av partnerna ska bli lurade. Du behöver inte ta juridisk hjälp för att skriva ett kontrakt men det är viktigt att alla nödvändiga delar finns med, till exempel mer information om hyresobjektet, hyran och hyresperioden. Om det är du som ska hyresgästen är det viktigt att kolla upp att hyresvärden faktiskt har tillgång till bostaden du ska hyra. Detta gör du genom att kolla upp om hyresvärden är registrera som ägare till fastigheten eller står på förstahandskontraktet. Ytterligare en grundläggande koll du bör göra är att säkerställa att uthyrningen är tillåten av bostadsrättsföreningen. Det är inte självklart att alla föreningar tillåter andrahandsuthyrning och om detta upptäcks är det du som förlorarna bostaden. 

 

Köpa begagnad bil

Att köpa en sprillans ny bil är dyrt och många väljer därför att vända sig till andrahandsmarknaden för att köpa en begagnad. Tyvärr är den här typen av försäljningar ett guldläge för alla som vill luras och risken finns att du vaknar upp i en ekonomisk mardröm. Genom några enkla steg kan du försöka undvika att detta händer dig. Börja alltid med att bakgrundkolla bilden. Genom att kolla upp registreringsnumret kan du ta reda på vem som äger bilen, hur höga kostnader du kan räkna med för skatt och försäkring och ibland även hur servicehistoriken ser ut. Många lånar pengar när de ska köpa en bil och det är inte ovanligt att lånet är knutet till bilden. Kolla därför alltid upp detta för att undvika att du, som ny ägare av bilen, behöver ta över skulden. För att ta reda på vad bilden är värd kan du använda Blockets funktion ”Värdera bilen”. När du väl hittat en bil som känns bra är det viktigt att du undersöker den. Ta din tid att gå igenom bilens skick så att allt fungerar, glöm inte att testa bromsarna! När det är dags att betala är det säkrast att göra upp affären på ditt bankkontor eller att föra över pengar elektroniskt. Undvik att komma med hela betalningen i kontanter.

 

Undvik att bli lurad när du e-handlar

Under rådande pandemi är vi många som väljer att stanna hemma och handla från soffan istället för att ge oss iväg till närmsta shoppingcentrum. Att handla på nätet är bekvämt men det är också en plats som är intressant för alla som vill begå bedrägeri. Nedan ger vi tre bra tips på hur du kan handla säkrare på nätet.

1. Skapa säkra lösenord

Vi vet att det kan vara jobbigt att komma på, och komma ihåg, svåra lösenord men gör dig besväret att skapa olika lösenord till varje konto du skapar online. Detta hjälper dig att undvika att alla dina konton blir kapade på samma gång.

2. Separat e-postkonto för onlineshopping

Gör det svårare för en bedragare att komma åt dina personuppgifter från din bank genom att skapa en separat mailadress för din shopping.

3. Är det för billigt?

Då är det troligtvis för bra för att vara sant. Undvik att klicka på länkar eller erbjudandanden med otroligt låga priser. Bedragare är fullt kapabla att skapa kopior av sidor, annonser eller utskick som ser ut att komma från riktiga butiker.

 

Ekonomi- och låneskolan

I dagens blogginlägg har vi fokuserat på ett väldigt tråkigt ämne – bedrägeri. Många av situationerna vi nämnt tidigare är dock situationer i livet som är förknippade med glädje, att köpa sin först bil, att hitta en bostad i staden du älskar eller att göra ett riktigt bra fynd på nätet. Givetvis ska man vara försiktigt men vi vill också uppmuntra till att våga, för det mesta går det bra och den där begagnade bilen gör dig och din familj lyckliga i många år. När du bestämt dig för att investera finns vi på Ferratum här för dig. Hos oss kan du låna upp till 45 000 kronor och du bestämmer helt själv vad pengarna ska gå till. Vårt mål är att så många som möjligt ska kunna låna pengar till det som gör livet bättre och lättare. Att köpa en bil eller ta ett lån för att betala en kontantinsats på en lägenhet är den typen av situationer. Läs mer om hur du låna till dina drömmar hos oss på Ferratum

 

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: