Varför lånar folk och företag pengar? Är det smart eller skämmigt?

10.06.2021#Ansvarsfull utlåning

Varför lånar folk och företag pengar?

Det finns olika anledningar till att låna pengar. Oavsett vad så kan det finnas smarta sätt att låna pengar på för att investera i sig själv, sitt företag eller för att minska stress och press i livet. Det är varken konstigt eller onormalt att låna pengar till sin bostad, reparera båten, leasa en bil eller tillfälligt behöva ta lån till en resa eller dylikt. Nedan följer olika anledningar till varför vi tar lån och några exempel på tips och råd på hur man kan tänka kring sina krediter.

 

Investeringar i företaget eller bostaden

Till exempel att tillfälligt låna pengar för att kunna betala deposition eller hyra för en lägenhet eller låna till att göra investeringar i företaget. Kan man investera sina pengar så är det bra förstås, men ibland så har man som entreprenör låst upp sina pengar på annat håll eller så behöver man tillfälligt stöd i sin ekonomi.

Ett exempel är företag som är på börsen. Företag som är på börsen säljer av aktier eller andelar av sitt bolag för att ha råd att göra investeringar i verksamheten. Företag säljer på detta sätt delar av sitt bolag när de inte kan få mer kredit av banken för att växa. Det är som att du skulle sälja halva din bostad för att ha råd att reparera den. Så istället för att sälja delar av din bostad så kan du låna pengar för reparationen.

 

Lån för mer tid

Har du hört uttrycket att tid är pengar? Om du tillfälligt saknar pengar finns med kredit möjlighet att köpa sig tid fram till nästa gång du får din inkomst. När lönen sedan kommer återbetalar du lånet med ränta. Ferratum Credit är typexemplet för ett flexibelt lån som kan ha denna funktion.

 

Räntefritt lån - vad skönt för det är kostnadsfritt! Eller?

Är räntefritt alltid gratis? Ifall du köper en dammsugare för 3000 kr till 0% ränta i en butik så kan det faktiskt stå dig riktigt dyrt. För ibland så kan det i finstilta stå att det tillkommer 345 kr i uppläggningsavgift, och 39 kr i aviavgift/månad. Med en 12 månaders återbetalningsperiod resulterar ditt räntefria köp med avbetalning i en effektiv ränta på drygt 27%, dvs. en totalkostnad på 3000 + 813 = 3813 kr.

 

Det vill säga att den nominella räntan blir 0 kr men den dyra avi- och uppläggningsavgiften gör istället att effektiva räntan blir väldigt hög. Då är det bättre att ta krediter från en bank.

Minskade utgifter

Om du tar ett blancolån eller en Ferratum Credit kan du som låntagare när som helst göra extra inbetalningar om du har mer pengar den månaden. Inget står i din väg när det gäller att bli skuldfri, det finns inga extra avgifter eller personer du måste kontakta. Du kan göra betalningen direkt via ditt konto. Du kan också lösa ditt lån i sin helhet snabbare. Det gäller bara att ha koll på vad man har råd att betala den månaden. 

 

Oförutsedda utgifter

Ett dyrt tandläkarbesök eller behov av en bilreparation kan komma plötsligt eller tillsammans med andra stora utgifter, exempelvis att man ska betala in mer skatt på deklarationen. Det är ändå viktigt att betala sina räkningar i tid även om det måste ske med lånade pengar. Utgifterna för lånet kan faktiskt vara mindre än förseningsavgifter som man får vid sen betalning.

 

Konsumtion

Slutligen så lånar vi pengar via olika former av krediter till daglig förbrukning såsom matvaror, handla kläder online, elektronik, resor och mer därtill. Det vill säga till att finansiera vanor som kan vara för dyra men vi tycker vi behöver tillfälligt. Det är normalt att vilja ha saker och att ha behov som människa. Så länge man kan betala tillbaka i tid är så behöver det inte vara något fel med det.

 

Smarta investeringar

Du kan förstås tjäna pengar på att investera pengar. Du kanske lånar pengar med en viss kostnad för ränta och investerar i något där du tjänar mer än räntan på lånet. Då har du gjort en smart investering och dessutom tjänat pengar på andras pengar. Här är det viktigt att ha ett affärssinne och vara lite smart.

Så det finns sammanfattningsvis många anledningar till att folk och företag lånar pengar idag. Man behöver som du märker inte skämmas för sitt kreditbehov utan det kan finnas riktigt bra skäl till att låna pengar. Det gäller bara att ha en plan för att kunna betala tillbaka krediten oavsett anledning till man lånat pengarna. Vad lånar du pengar till?

 

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: