8 affärsidéer för att tjäna pengar hemifrån

15.02.2021#Eget företag

Hur känns tanken på att vara sin egen chef? För många låter det som en dröm. Om du är en av dem så kanske du vill överväga att starta en affärsverksamhet hemifrån och dra nytta av fördelarna med att vara entreprenör. Läs vår guide med åtta idéer på affärsverksamheter att bedriva hemifrån och ta reda på hur man startar ett företag hemma.

 

1. Ta med ditt jobb och arbeta hemifrån

En av de enklaste kompromisserna för att jobba hemifrån är att ta med ditt nuvarande arbete hem. Distansarbete blir allt vanligare och många arbetsgivare svarar på det genom att bli mer flexibla. I EU ökar andelen personer som arbetar hemifrån stadigt. Nederländerna har den högsta procenten personer som oftast arbetar hemifrån med 13,7 %, följt av Luxemburg och Finland med omkring 12 %, enligt statistik från Europeiska kommissionen.

Se till att du pratar med dina kollegor om vad det innebär i praktiken och hur ofta det är möjligt. Om du redan har en bärbar dator i jobbet kan du börja direkt. Det är viktigt att ha en bra internetanslutning och tänka på att inte alla företags programvara kan användas när den är ansluten någon annanstans, på grund av säkerhetsskäl. Kontrollera det praktiska när du diskuterar med dina kollegor.

Att arbeta hemifrån bör ändå vara något separat från vardagslivet hemma. Det är bäst att ha ett separat utrymme som kan användas för arbetet. För vissa passar det bättre att vara mer flexibla och till exempel jobba på kaféer eller sitta på balkongen. Kom bara ihåg att du fortfarande har en hel arbetsdag att uppfylla, och det är viktigt att ha en bekväm och ergonomisk plats när man sitter många timmar framför datorn.

 

2. Bli frilansare

Att frilansa är ett bra nästa steg till att bli oberoende från en arbetsplats. Men det finns en hel del praktiska frågor att ta ställning till – från att skaffa kunder till att ta hand om fakturering och skatter som frilansare. Å andra sidan kommer du att kunna ha mer kontroll över vilka projekt du tar och hur du planerar din tid, och det är ingen stor investering för att börja en ny affärsverksamhet hemifrån.

En frilansares lön är inte nödvändigtvis lika stadig som när man jobbar nio till fem. Men din timlön har potential att bli betydligt högre, enligt forskning. Det innebär att du i längden kommer att kunna arbeta mindre, men kanske tjäna lika mycket som på ett heltidsjobb. Forbes förklarar att balansen mellan jobb och fritid för frilansare är förvånansvärt positiv. 84 % alla som bara jobbar som frilansare upplever att deras arbete gör det möjligt för dem att leva den livsstil som de vill (jämfört med 63 % av traditionella heltidsarbetande).

Det här alternativet är inte för den oorganiserade eftersom det kräver engagemang att driva ett företag hemifrån. När du börjar ska du tänka realistiskt på vilka som är dina betalande kunder och säkra de relationerna. Även om många jobb kan göras på distans (du kan till och med arbeta för företag i andra länder, beroende på dina skattelagar) så kan ett bra långsiktigt samarbete kräva resor och eventuellt nätverkande ansikte mot ansikte.

 

3. Förvandla din passion till ett företag

Har du en färdighet eller en hobby som du vill ägna dig åt på heltid? I den digitala tidsåldern går många människor tillbaka till grunderna – så det är ett utmärkt tillfälle för den som gillar att tillverka saker. Är du duktig på att göra saker av garn? Gillar du att restaurera möbler? Du kanske kan omsätta de färdigheterna i pengar.

Ett sätt att pröva din affärsidés gångbarhet är att prova att sälja dina produkter på webbplatser som riktar in sig på kreativitet, till exempel Etsy. Det är bra att etablera en närvaro på nätet och dra nytta av sociala medier. Att ha en webbplats och vara aktiv på kanaler som Instagram är ett bra sätt att etablera sitt varumärke och sprida ordet. Nyckeln är att nå personer som kan vara intresserade av dina produkter, se till att du har ett sätt att leverera dem på, hitta nya kunder och hålla kvar deras intresse.

Förutom onlineförsäljning erbjuder lokala marknader och mässor ofta möjligheten att hyra bord och sälja sina produkter. Du kan sälja unika föremål eller till och med erbjuda specialtillverkade produkter. Oavsett vad du väljer ska du se till att du kan leverera effektivt och har tid att hantera eventuella behov av kundservice.

 

4. Prova på att sälja vintage eller second hand

Du kanske inte tillverkar något själv, men är expert på begagnade saker. Det kan vara allt från märkeskläder till antikviteter eller vintageföremål. Även praktiska vardagsföremål är något som folk ofta letar efter om de inte bara vill köpa nya saker.

Man kan sälja det mesta på Ebay och lokala ställen. Om du specialiserar sig på vissa typer av föremål, till exempel vintagekläder, är det värt att tänka på att det finns företag runtom i världen som antingen låter dig sälja genom dem för en avgift, eller som köper från dig direkt.

Som med alla andra affärsidéer handlar mycket om den tid, energi och efterforskning som du lägger ner. Om du tror att du har hittat en nisch och ett verkligt kall kan du sätta igång ensam. I det fallet behöver du räkna ut startkostnader för saker som att lägga upp en webbutik, göra digital reklam och hantera företagets utgifter.

5. Bli fitnessproffs hemifrån

Den här kategorin kan också kopplas till en passion. Är du en fitnessexpert som vill förmedla dina kunskaper till andra? Att arbeta hemifrån är i så fall en möjlighet för dig, särskilt om du är certifierad personlig tränare (om inte, kan du överväga att skaffa en certifiering).

Du kanske har plats att bygga ett gym eller en träningsstudio i ditt hem. Eller så är du beredd att resa för att träffa dina kunder. Oavsett vilket så är det hög efterfrågan på fitnessexperter som hjälper folk att komma i form, förbättra deras fysiska kondition eller bara bli friskare i allmänhet.

Det finns många underkategorier för fitnessproffs, till exempel yogainstruktörer, dansinstruktörer eller friskvårdskoordinatorer som kan arbeta som konsulter för företag. Andra relaterade jobb är dietist och sjukgymnast som kräver examen eller formell träning.

 

6. Visa upp dig själv som en stylist eller frisör

Bröllop, skoldanser och födelsedagsfester – folk vill se så bra ut de kan vid viktiga milstolpar i livet. Om du har talang för och erfarenhet av makeovers eller hårklippning, varför inte starta en verksamhet hemifrån? Om du är beredd att resa till dina kunder kan det här vara en bra affärsverksamhet att bedriva hemifrån.

Sociala medier är ett bra sätt att marknadsföra sina talanger och visa upp nöjda kunder när de ser som bäst ut. Instagram är ett utmärkt ställe att visa sina snygga makeovers och klippningar. Kom bara ihåg att alltid be om tillåtelse att publicera bilder på dina kunder. Tveka inte att lägga upp ditt arbete online och låta folk se vad de kan få när du använder din förmåga.

7. Välkomna gäster som bed and breakfast-entreprenör

Bed and breakfast-konceptet för privata bostäder är egentligen inte nytt, utan har funnits i åtminstone hundratals år. Det har alltid funnits efterfrågan på hem som är öppna för resenärer, och de har fördelar jämfört med hotell. För värdar eller värdinnor betyder det att du kan arbeta hemifrån, eftersom ditt hem blir verksamheten. För resenären är det ofta en mysigare upplevelse jämfört med ett opersonligt hotell, och det kan även bli billigare.

Airbnb är en modern version av bed and breakfast där ägaren av bostäderna ofta inte vistas i hemmet samtidigt som resenären. Det är också lättare för många människor eftersom man kan använda Airbnb:s webbplats för att lista och söka efter boenden. Dessutom är ett bed and breakfast oftast en officiell verksamhet, medan ett Airbnb (beroende på lokala regelverk) kan vara mer av en sidoverksamhet, utan samma krav på registrering. Men det betyder inte att det innebär mindre jobb. Nöjda kunder betyder bra recensioner och mycket bokningar.

 

8. Använd din författarkompetens i ditt arbete

Varje dag läser du texter som intresserar dig på nätet. Från bloggar till förklarande guider, annonser och artiklar. Företag kanske inte har tid eller resurser att skriva allt de behöver, så det finns projektjobb över hela världen.

Å ena sidan är det en blomstrande verksamhet och det finns en hög efterfrågan på skribenter. Å andra sidan finns det väldigt mycket konkurrens. Vad är det som gör att du sticker ut som en författare? Är du självlärd och har utmärkta arbetsprover? Eller har du en språkexamen eller en kommunikationsexamen som du vill utnyttja? Visa upp ditt arbete för potentiella kunder så att de kan se varför de ska välja dig som skribent. Se även till att ditt arbete är felfritt. Var noga med att inte bara dubbelkolla stavfel, utan även formateringsmisstag som dubbla mellanslag och felaktig interpunktion.

Det finns också en marknad för specialiserade författare som tekniska skribenter, gränssnittslingvister och författare av bidragsansökningar. Baserat på din utbildning, din yrkeserfarenhet och dina personliga intressen kan du hitta rätt publik för ditt arbete och etablera dig som en utmärkt författare i det fält som passar dig bäst.

Vad du än väljer att göra är det avgörande att skapa en affärsplan och skaffa det du behöver för att kunna fokusera på din verksamhet. Om du behöver hjälp med startkapital kan du läsa om korttidslån och finansieringsalternativ som kan hjälpa dig att komma igång på din väg mot framgång.

 

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: