Ett bra sätt att spara pengar när man ska ut och resa är att hyra en bostad i andra hand. Dels blir det ofta billigare, dels kan man själv laga lite mat om man inte vill gå ut och äta tre gånger om dagen för att täcka behovet av frukost, lunch och middag. Men får man hyra ut sin bostadsrätt? Det kan du läsa mer om i texten här nedanför alldeles strax, men först ska vi titta närmare på det här med uthyrning och varför det kan vara en bra idé.
Att hyra bostad när man reser, oavsett om det är inom Sverige eller utomlands, ger också en möjlighet att få inblick i hur det är att bo på en annan plats. Om man väljer att laga mat hemma får man prova på att handla och göra andra vardagliga saker. Å andra sidan kan man själv tjäna en hacka genom att hyra ut sin bostad när man själv är på annat håll. För varför inte få in lite pengar på ditt hem när det ändå inte används, och då är ju frågan om man får hyra ut sin bostadsrätt och i så fall vad gäller?
Om du tycker det låter perfekt, är du inte ensam. Allt fler svenskar hyr ut sin bostad i andra hand när de själva inte använder den, men det finns en del regler att tänka på om man ska hyra ut sin bostad och dessa kan du läsa mer om här.
Det har kommit allt fler uthyrningssidor på internet, vilket underlättar för den som vill hyra en bostad i andra hand för en längre eller kortare period. Men se upp, det finns uthyrningssidor som luras också.
Vad ska man tänka på vid uthyrning?
Det finns flera saker att tänka på när man ska hyra ut sin bostadsrätt och vi ska titta närmare på några av dessa och kanske den viktigaste frågan, får man hyra ut sin bostadsrätt? Något som också är viktigt att ha i åtanke är självklart hur mycket man får tjäna utan att betala skatt, när man hyr ut sin bostad och det återkommer vi till strax.
Övergripande behöver man tänka på följande:
- Får man hyra ut sin bostadsrätt i den förening man bor i?
- Godkännande av föreningen
- Möblering och borttagning av personliga ägodelar
- Kontrakt med hyresgäst
- Hyra
- Deposition
- Skatt vid inkomst av uthyrning
Dessa punkter ska vi gå igenom för att bena ut vad som gäller och vad som är viktigt i samband med att hyra ut sin lägenhet i andra hand.
Regler i föreningen och godkännande
Det kan finnas olika regler för kort- och långtidsuthyrning så för att hyra ut sin bostadsrätt i sin förening behöver man ta reda på detta. Det går helt enkelt bra att göra en förfrågan till föreningen i stil med: “får man hyra ut sin bostadsrätt i en längre eller kortare period?” De flesta föreningar har så kallade stadgar som ska följas av alla som bor i huset. Det är Bolagsverket som reglerar bostadsmarknaden i förhållande till både rättigheter och skyldigheter när det kommer till bostad.
Om man får hyra ut sin bostadsrätt i ens förening sker ofta en godkännandeprocess av hyresgästen. Men det gäller ofta andra regler om man bara hyr ut ett rum, då krävs inget godkännande av föreningen.
Det är viktigt att vara medveten om att det inte gäller samma regler för bostadsrätter som hyresrätter. Hyresgäster ska kontakta sin hyresvärd i samband med andrahandsuthyrning. |
Möblering och personliga ägodelar
Vid uthyrning i kortare perioder kan de flesta personliga ägodelar tas bort från bostaden. Men vid längre uthyrning kan det bli aktuellt att ta bort möbler och fler saker eftersom hyresgästen eventuellt önskar att använda sina egna möbler och saker.
Kontrakt vid uthyrning
Något av det viktigaste att tänka på, om man får hyra ut sin bostadsrätt, är att skapa ett hyreskontrakt som innehåller alla nödvändiga detaljer. På det viset kan man undvika tråkigheter och missförstånd mellan uthyraren och den som hyr bostaden när kontraktet går ut och under själva uthyrningen.
Bland annat kan det handla om vem som blir ersättningsskyldig om något går sönder i bostaden. Eller hur många månaders uppsägning som gäller. Det är viktigt att tänka över hur lång tid man behöver ha på sig att hitta en ny hyresgäst om kontraktet sägs upp.
Det kan också vara en god idé att inkludera de inventarier som finns i lägenheten och som kan användas av hyresgästen, såsom möbler eller husgeråd. På det sättet blir det inga tvivel om huruvida något skulle saknas när kontraktet går ut.
Hyra och deposition
När det kommer till hyra gäller det att undersöka vilka regler som gäller i varje specifik bostadsrättsförening om man får hyra ut sin bostadsrätt. I en del föreningar kan det vara fri hyressättning medan det i andra finns stadgar som reglerar hur mycket man eventuellt får tjäna på uthyrningen. Det kan även finnas regler som reglerar detta, som skiljer sig från kommun till kommun.
Rent generellt gäller att man ska utgå från den hyra man själv har. Man har rätt att göra påslag på hyran vid möblerad uthyrning. Det vill säga att man får höja hyran med upp till 15 % om man hyr ut sin bostad med möbler. Det är en rätt som gäller alla som hyr ut sin bostad och beror på kostnader för slitage. När möbler och inventarier används slits dessa och det är därför man får göra detta påslag på hyran.
Depositionen är också en viktig del av ett hyreskontrakt. Depositionen fungerar som en säkerhet för den som hyr ut sin bostad. Ofta finns det stadgar i bostadsrättsföreningen som reglerar hur stor deposition man får ta ut. Som regler handlar det ofta om ett belopp motsvarande en till tre hyror. Ofta står depositionen i relation till uppsägningstiden.
Det vill säga att ett kontrakt med två månaders uppsägningsperiod ofta har en deposition på två månadshyror, något som skapar en säkerhet för uthyraren. Om hyresgästen skulle sluta betala hyra eller försvinna kan dispositionen användas för att täcka förlorad intäkt.
I de flesta fall går andrahandsuthyrningar bra och hyresgästen sköter sig. I ett sådant fall betalas hela depositionen tillbaka efter inspektion när kontraktet går ut. Om inget i bostaden har gått sönder eller ska ersättas, enligt kontraktet av hyresgästen, får hyresgästen hela depositionen tillbaka.
Därför är det också av största vikt att man specificerar vilka ersättningsskyldigheter hyresgäster och uthyrare har i kontraktet.
Skatt vid inkomst av uthyrning
Eftersom det finns en hel uppsjö av olika regler i olika bostadsrättsföreningar som specificerar hur mycket man får hyra ut sin lägenhet för, går det inte att säga ett specifikt belopp som man bör hålla sig över eller under. Generellt tolkas reglerna som så att man ska ta ut en skälig hyra. Det vill säga att hyran kan bli något högre om en bostad har ett mycket attraktivt läge, erbjuder extra service såsom tvättstuga, garage och liknande eller om bostaden hyrs ut möblerad. Det bästa är alltid att kontakta bostadsrättsföreningen och höra sig för vad som gäller.
Skattereglerna specificerar däremot att man endast får tjäna upp till 40 000 kr om året skattefritt om man hyr ut sin bostadsrätt och gör detta. Reglerna för skatt vid uthyrning skiljer sig åt beroende på typ av boende.
Om man hyr ut sin bostad kontinuerligt och på kort tid kan detta tolkas som hotellverksamhet och i ett sådant fall kan det bli aktuellt att behöva betala moms. Innan man börjar hyra ut sin bostad gäller det alltså att granska vilka regler som gäller och sätta sig in i dessa.
Den som har frågor om vilka skatteregler som gäller vid uthyrning av en bostad kan alltid kontakta Skattemyndighetens hjälptelefon, Skatteupplysningen. Där kan man få svar på allt som rör skattefrågor.
Vanliga frågor och svar
I texten ovan har vi tagit upp allt som är viktigt att veta om man får hyra ut sin bostadsrätt och planerar att göra detta. Men det finns såklart mer information att hämta. Om du vill veta mer kan du ta en titt här nedan. Vi har nämligen samlat de vanligaste frågorna och svaren om uthyrning här.
Hur mycket får man ta i hyra om man hyr ut sin bostadsrätt?
Det som gäller vid andrahandsuthyrning är att man får ta ut skälig hyra. Det får göras ett påslag på upp till 15 % vid möblerad uthyrning.
Hur länge får man hyra ut sin bostadsrätt?
Det finns inga regler som definierar en specifik period, men som regel kan man hyra ut sin bostadsrätt i upp till ett år åt gången.
Är det lagligt att hyra ut sin lägenhet via Airbnb?
Så länge föreningen säger ja på frågan “får man hyra ut sin bostadsrätt?”, så går det bra att hyra ut sin bostad via Airbnb, vilket allt som oftast gäller korttidsuthyrning.
Vilka krav är det på att hyra ut sin lägenhet?
Det finns tillfällen då du kan ha rätt att hyra ut din bostad. Ett sådant tillfälle kan vara att du själv inte använder bostaden då den ska säljas eller att du har fått arbete på annan ort. Det är upp till bostadsrättsföreningen att besluta om man får hyra ut sin bostadsrätt.