Sommaraktiviteter – vad är kul för hela familjen, för par och för äldre?

15.07.2021#Generell

Nu står sommaren för dörren och det är dags att börja planera vad som kan hända under sommarmånaderna och under semestern. Det finns en hel del att tänka på när det kommer till aktiviteter och resor, därför kan det vara en bra idé att ta sig lite tid och läsa på om vilka alternativ som finns och hur man bör förhålla sig till resor i sommar – häng med här och garantera dig själv en riktigt rolig sommar.

Du får här en fullständig guide över vilka alternativ som finns, exempelvis resmål och dagsutflykter. Och vad du och din familj kan hitta på, såsom aktiviteter eller kanske en båtresa och till sist vilka regler som gäller för resor både i och utanför Sverige. Det är givetvis alltid skönt att läsa på lite innan man sticker i väg så man inte står med hela bilen full av packning och upptäcker att äventyrslandet, som man är på väg till, är stängt. Ta det säkra före det osäkra, var det någon som sa en gång – och det är kanske inte så dumt i just dessa tider. Först och främst ska vi titta på följande:

 • Hur finansierar du dina sommaraktiviteter?
 • Vad kan man hitta på?
 • Vilka regler gäller?

Häng med i denna fartfyllda guide och bli inspirerad till sommarens roliga aktiviteter för både stora och små. Genom att sätta dig in i de regler som gäller och undersöka vilka möjligheter som finns, kan du med all säkerhet garantera dig själv och din familj en rolig sommar. Så strax mer om vilka alternativ som finns, men först ska vi titta närmare på hur du ska göra rent ekonomiskt i förhållande till de aktiviteter du bestämmer dig för att göra.

Vad kostar hela baletten och hur ska man tänka kring finansieringen?

Om man ska åka på semester såsom en båtresa eller bara en dagsutflykt behöver man givetvis tänka på att lägga undan pengar till detta. Genom att planera ekonomin, kan man undvika att överskrida sin budget och därmed slipper man otrevliga överraskningar på kontot. Se därför till att göra upp en månadsbudget som fungerar för dig och din privatekonomi. Det är alltid en bra idé att tänka en gång extra kring vilka utgifter och inkomster du har, varje måndag. På det viset kan du nämligen få en bra överblick över hur mycket pengar du kan lägga på din semester.

En resa behöver inte vara dyr för att den ska bli rolig för hela familjen. Du som vill hitta på roliga sommaraktiviteter själv har också massor med alternativ. För den som vill spara så mycket pengar som möjligt, är gratis aktiviteter ett bra val. Men visst kan man lägga lite pengar på aktiviteter utan att bli helt ruinerad, om man bara ser till att planera det hela lite. Börja med att lägga undan pengar varje månad så får du snabbt ihop en slant som du kan lägga på sommarens resmål. När du väl har det på plats är det bara att välja vad du ska göra så snabbt vidare till vilka alternativ som finns.

En uppsjö av aktiviteter – men vad ska man välja?

Det är givetvis naturligt att resandet har gått ner under coronakrisen, men med lättnader i sikte kan det faktiskt bli en möjlighet att åka utomlands om man vill göra det. Det gäller bara att man har koll på reglerna för att kunna resa. Det är inte bara flygbolagens regler man behöver ha koll på. Många länder har nämligen stränga regler för inresa. Det kan handla om att man behöver ta ett coronatest för att överhuvudtaget få lov att komma in i landet i fråga.

Väl inne i landet kan man sedan behöva sitta i karantän i ett visst antal dagar, för att inte riskera att sprida smittan vidare, om man nu skulle ha den med sig från utlandet. Men mer om precis vilka regler som gäller alldeles strax. Först och främst ska vi titta på vad man faktiskt kan hitta på om man reser utomlands eller stannar i Sverige och semestrar. Glöm inte att det oftast är oviktigt hur långt bort man reser, det handlar i högre grad om att man kommer bort och får ett miljöombyte.

Om du har tänkt dig att hemestra, alltså stanna hemma på din semester, betyder det givetvis inte att du måste ligga på soffan dagarna i ända. Du kan hitta på massor med roliga aktiviteter med eller utan din familj och här har du lite tips på vad du kan göra. Sommaren bjuder på massor med tillfällen där du kan prova på nya saker som du tidigare inte har testat. Vad sägs om att paddla kanot eller cykla på tandemcykel? Här är förslag på aktiviteter!

Gratisaktiviteter

 • Ta med barnen eller en vän till en tennisbana och lär dem att spela tennis
 • Åk till stranden och bada men glöm inte att ta med solskyddskräm
 • Gör en rolig cykelutflykt. Det finns massor med fina cykelvägar i Sverige

Billiga aktiviteter

 • Åk till ven och prova på att cykla på tandemcykel
 • Leta upp ett närliggande naturreservat och leta efter djur
 • Ta tåget till en närliggande ort och gå på sightseeing

Äventyrliga aktiviteter

 • Många skidanläggningar hyr ut mountainbikes under sommaren
 • Gå på hajk
 • Åk till ett vattenland

Aktiviteter utomhus

 • Åk på en båttur
 • Åk ut i skogen och plocka bär

Resor utomlands

 • Ta bilen och kör till Norge eller Danmark
 • Flyg på sommarsemester i Europa
 • Sista minuten-resor

Det finns en massa olika roliga resmål och dagsutflykter som man kan hitta på under sommaren. På något sätt blir allt lite roligare när vädret är bra. Det skapar en bra stämning och allt blir lite enklare när man inte behöver packa in sig i varma jackor med mössa och vantar. Men det svenska sommarvädret kan vara mycket oförutsägbart och därför kan det vara en bra idé att kasta ett öga på väderprognosen kommande dagar, om man ska åka ut i naturen.

Vågar man inte chansa på att det svenska vädret ska leverera så är det en bra idé att titta närmare på utlandsresor. Det går givetvis att resa, men på grund av coronapandemin kan det finnas särskilda regler som gäller när man åker utomlands. Vi ska titta närmare på vad du behöver tänka på om du vill åka till ett annat land. Även om det är relativt enkelt att resa inom Europa, kan det vara bra att sätta sig in i vad som gäller för just det landet, du vill åka till.

Resor in- och utrikes, nedstängningar och coronapass – vad gäller egentligen?

Det är knappast någon som har kunnat undvika coronapandemin som har härjat över hela världen i en lång period nu. På grund av risken för smittspridning, har många länder infört nationella och i vissa tillfällen regionala regler och bestämmelser för vad man får göra och inte får göra. En del länder har stängda gränser. Det betyder i princip att endast medborgare i landet i fråga får komma in och personer som är bosatta där.

Det är viktigt att undersöka vad som gäller i det landet du vill åka till. Annars riskerar du och ditt följe att inte komma in i landet när ni står vid gränsen. Ofta gäller samma regler för inresa med bil, båt eller flyg – men det kan finnas skillnader. Ta dig därför lite extra tid och undersök vad som gäller. Ett bra sätt att orientera sig om de coronarestriktioner som finns är att använda Europeiska Unionens resesida. På sidan hittar man all den information som man behöver för att resa.

Du kan enkelt välja det landet som du reser ifrån och vilket land du vill resa till. Sidan plockar fram de regler som gäller för din resa specifikt. Men du kan även få en del annan information via sidan. Bland annat även vilka regler, bestämmelser och restriktioner som gäller för varje land. Det är självfallet viktigt att ta reda på vad som gäller i det landet du vill resa till. Om du har tänkt dig att åka till ett visst land, är det avgörande att veta om det är restriktioner på när man får lämna sin bostad och om restauranger och liknande är öppna.

För om de inte är det, kan det ju bli ett problem för dig som har tänkt dig att hyra en lägenhet. Tänk dig att det är utegångsförbud. På något sätt behöver du ju kunna komma ut och handla mat. Då gäller det att veta vilka regler som gäller, när butikerna är öppna och vad du ska göra för att lämna din lägenhet eller hotellrum. Det finns exempelvis många länder som kräver att du skriver ut ett papper där det framgår vad orsaken är till att du har lämnat din bostad.

I en del länder är det restriktioner på hur många gånger om dagen du får gå ut och vad orsaken är. Det är krångligt att hålla reda på vilka regler som gäller i vilka länder. Därför kan det vara en bra idé att ta en titt på sidan och orientera dig om de landet eller de länder du ska besöka i sommar. I takt med att coronapandemin försvinner genom att allt fler blir vaccinerade, kommer restriktionerna troligtvis att försvinna successivt.

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: