Skillnaden mellan att äta kött och inte: Hur påverkas du ekonomiskt av att bli vegetarian?

14.07.2021#Generell

Ska man eller ska man inte äta kött? Det är en fråga som många ställer sig nu för tiden. Vegetarismen växer sig allt större. Och orsakerna till att det blir alltmer populärt med vegetarisk kost kan vara många. Dels att allt fler tycker att klimatet blir allt viktigare, dels att alternativet för att äta vegetariskt blir allt vanligare. Ur ett klimatsmart perspektiv kan man säga att vegetarianism är bra och viktigt. Det pratas en hel del om klädindustrin och flygbranschen som de största bovarna när det kommer till klimatfrågorna. Men i själva verket är det livsmedelsproduktionen som står för den stora miljöpåverkan.

Det är dels på grund av köttet och allt foder som man måste producera för att föda upp alla djur som sedan ska bli till mat. På de åldrar där man sår djurfoder skulle det egentligen har varit skog, som rensar luften från giftiga kemikalier och förorening. Skogen fungerar nämligen som en dammsugare när det kommer till klimatpåverkande utsläpp men mer om detta alldeles strax.

Först ska vi ta och titta närmare på vad vegetarisk kost är. Och vad är skillnaden på att vara vegan och vegetarian? Handlar det i grund och botten om pengar eller finns det andra positiva faktorer som gör att vegetarianer eller veganer lever lyckligare? Och vad är de hälsosamma fördelarna och nackdelarna när man är vegetarian eller vegan? Vi kommer alltså att gå igenom följande här i artikeln:

 • Vad är skillnaden på att vara vegan och vegetarian?
 • Vilka fördelar och nackdelar finns det med att inte äta kött?
 • Är det bättre för miljön och klimatet?

Skillnaden på att vara vegetarian och vegan

Att vara vegetarian, pescetarian eller vegan handlar ofta om mer än bara kosten. Det handlar om att leva hälsosamt på flera olika sätt både ekonomiskt och rent kroppsligt. Den främsta skillnaden på att vara vegetarian och vegan, är att en vegan inte äter några animaliska produkter alls. För en person som äter kött kan det tyckas märkligt att man inte äter några produkter som kommer från djurriket.

Många hävdade att det naturliga är att vi ska äta kött och produkter som kommer från djuren. Andra menar att detta inte stämmer och att det människor behöver i själva verket finns att hämta från växtriket. En vegetarian äter en del animaliska produkter såsom ägg och mjölk. Man kan säga att de båda strävar efter att inte äta djur. Skillnaden är dock att vegan inte heller vill äta produkter som kommer från djur som exempelvis mjölk som kommer från kor. En vegan äter alltså inte heller honung eftersom det kommer från bin.

Vegetarian

 • Äter inte djur såsom fisk, fågel eller fläsk- och nötkött.
 • Äter produkter som kommer från djur som honung, mjölk och grädde

Vegan

 • Äter inget kött eller någon typ av produkt som kommer från djur
 • Veganer använder ofta inte heller kläder eller produkt som kommer från djur såsom ullkläder och liknande.

Pescetarian

På senare år har ny form för vegetarianism uppstått. Det handlar om att man inte äter fågel eller nöt- och fläskkött, men att man äter fisk och skaldjur. Man äter även andra produkter som kommer från djurriket såsom mjölk och honung. Denna form av vegetarianism har blivit mycket populär. Det finns en hel del olika produkter som ser ut och smakar mycket likt kött eller fågel. Men när det kommer till skaldjur och fisk, finns det inte lika många substituerande produkter. Vilket kan vara en av orsakerna till att denna form av vegetarianism har vuxit fram.

Vad ska man äta i stället?

Människan behöver protein och det finns i växter såsom bönor och linser. Det finns även protein i chiafrön, kikärter och vanliga ärtor för att ta några exempel. I grund och botten behöver du alltså inte äta kött för att få i dig protein. Men måste man inte äta extrema mängder mat för att få i sig samma mängd protein från växtbaserad kost?

Svaret är enkelt och kort nej. I själva verket är det fler proteiner i vissa bönor och ärter än i kött. Det betyder att du behöver äta en mindre portion för att få i dig lika mycket protein som det är i kött. Det rena hälsomässiga effekterna är att kroppen mår bättre av att slippa köttet. När man äter kött uppstår en inflammation i kroppen som kan ta hand om köttet och bryta ner det. Det spelar ingen roll om du köper billigt eller dyrt kött, processen i kroppen är den samma.

Den ekonomiska aspekten är att man slipper köpa kött. Eftersom kött är dyrt finns det en hel del pengar att spara på att bli vegetarian eller vegan. Du kan enkelt göra många goda maträtter utan att använda kött. I dag finns det många substituerande produkter som gör att det är enkelt att laga i princip samma rätter som du är van vid, bara i vegetariska versioner. Med hjälp av bland annat vegetariskt kött eller vegetarisk kyckling kan du laga de vanliga maträtter du brukar göra där hemma i ditt kök.

Den miljömässiga aspekten

Förutom ovanstående ekonomiska och hälsomässiga effekter det har på dig, din kropp, hälsa och välbefinnande så finns det en miljömässig aspekt i att börja nästa dag som vegetarian, vegan eller pescetarian och sluta köpa dyrt kött. Dessa effekter är bland annat att du är med och minskar utsläppen som är en effekt av produktion av foder till de djur som slaktas och blir till mat. Dessutom minskas då indirekt av ditt val, efterfrågan på kött, något som gör att det behövs mindre foder till djuren.

När mindre foder behövs kommer färre skogsområden att skövlas och göras om till åkrar. Det betyder att vi kan bevara mer skog på planeten. Och skogen har en avgörande faktor på klimatet och hur vår planet mår. Det handlar om att skogen fungerar som en motpol till de utsläpp som vi orsakar varje år. Träden suger upp utsläppen så dessa inte går upp i ozonlagret och förstör det. Ozonlagret är extremt viktigt för vår överlevnad, eftersom det är det lager som skyddar oss människor, djur och växtliv från solens farliga strålar.

För- och nackdelar med att inte äta dyrt kött

Att välja att bli vegetarian eller vegan och sluta köpa dyrt kött är alltså bra på många olika sätt. Bara för att man är vegetarian eller vegan betyder det inte att man bara köper ekologiska produkter. Ekologiskt är bra men det är inte hållbart. Vi i Sverige behöver inte välja ekologiskt när vi handlar svenska varor, för reglerna för bekämpningsmedlen och gödning är så stränga som det är. När man är utomlands kan det dock vara en bra idé att välja ekologiskt.

Det har nämligen en effekt på kringliggande natur om man använder mycket gödning och bekämpningsmedel för att hålla frukter och grönsaker så fina som möjligt så de kan säljas till konsumenterna i slutändan.

I Sverige har man tidigare använt alldeles för farliga bekämpningsmedel och allt för mycket gödning. Det var i början på 1900-talet och det har satt sina spår i bland annat östersjön. Det var inte bara Sverige som gjorde på det sättet, även i princip alla andra länder i världen sådde och odlade grönsaker och frukter på det sättet. Eftersom forskningen på området fortfarande var alldeles för outvecklad och underprioriterad. Det har dock resulterat i att östersjön i princip är död på djurliv.

Nu många år senare har man gjort stora tilltag för att återväcka livet i östersjön och sakta kan man se att djurlivet är på väg tillbaka. Reglerna för vilka bekämpningsmedel och gödning man får använda är mycket stränga och därför är det inte nödvändigt att välja ekologiskt i Sverige eller Skandinavien. Det är i själva verket miljömässigt en nackdel att göra det.

Ekologiskt – bra eller dåligt?

Ekologiskt är inte hållbart eftersom det krävs mycket större areal för att odla tomater som ska räcka till samma många av befolkningen i ett ekologiskt lantbruk än i ett traditionellt. Det är en självklarhet att många fler tomater behöver kassera när man inte använder bekämpningsmedel mot skadedjur.

Man ska dock inte vara rädd för de bekämpningsmedel som används i Skandinavien eftersom dessa är ofarliga för människor och är säkra att använda utan att de skadar miljö på något sätt.

Fördelar

 • Hälsosammare för din kropp och ditt välbefinnande
 • Miljöfördel för planeten och ditt närområde
 • Spara pengar genom att välja bort dyrt kött
 • Gör något bra för dig själv och planeten
 • Maten håller längre

Nackdelar

 • Kan vara svårare att hitta vegetariska och veganska produkter än konventionella
 • Vissa smaker går inte att få fram

Hur blir man vegetarian eller vegan?

Om du hade tänkt dig att börja välja bort att lägga pengar på kött och i stället bli vegetarian eller vegan kan du sätta i gång direkt. Kött är dyrt och det finns en hel del pengar att spara. Du kommer förmodligen att få göra några saker annorlunda, men när allt kommer omkring så blir det ungefär det samma som tidigare.

 1. Börja med att läsa lite om du vill vara vegan, vegetarian eller pescetarian
 2. Bestäm vilken kostplan du vill välja
 3. Släng de produkter som är kött eller fågel beroende på vilken typ av kostmodell du väljer
 4. Köp nya fräscha vegetariska produkter

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: