Kan man göra något över huvud taget under sportlovet 2021?

10.06.2021#Generell

Under normala omständigheter finns det massor att göra på sportlovet. Några väljer att åka till den svenska fjällen eller till alperna på skidsemester. Andra väljer att åka till värmen för sol och bad. Många familjer provar också någon annan form av sportlovsaktivitet som till exempel att gå på badhus, vandra eller åka skridskor.

Majoriteten av alla barnfamiljer väljer oftast, som i år, att stanna hemma i Sverige under sportlovet. Familjeattraktioner utökar sina öppettider under sportlovet med flera härliga aktiviteter. Så om ni vill stanna hemma och inte har mycket pengar finns det massor av roliga saker att hitta på. Behöver ni lite extra pengar inför sportlovsplanerna eller har frågor kring er kredit så kan ni som vanligt vända er till oss på Ferratum.

I år är det också ett särskilt år där Coronapandemin härjar runt om i världen. Vad bör man då tänka på och vilka aktiviteter kan lämpa sig ett särskilt år som denna? Vi på Ferratum tipsar om olika saker som du kan göra med dina barn utifrån dina egna förutsättningar.

 

Coronasäkra sportlovsaktiviteter:

För att följa riktlinjerna nu under Covid19 så lämpar det sig att planera så många aktiviteter som möjligt utomhus. I år verkar vi har fått tur med ett vinterlandskap som sträcker sig över hela landet. Ifall detta vackra vinterlandskap håller i sig så finns det mycket härligt att hitta på:

 

Skidor

Istället för att åka till stora skidorter går det att åka skidor i närorter och i backar i närheten av där man bor. Detta för att undvika ställen som lockar till sig många besökare och trängsel. På de flesta ställen går det även att hitta längdskidospår som ibland inte kostar något alls eller som kostar en symbolisk summa för att kunna hålla spåren i gott skick. Skidor är dock ingen billig aktivitet, oavsett om man köper egen utrustning eller hyr, men roligt är det. Ett tips är alltid att kolla Blocket eller Marketplace för inköp av utrustning.

 

Väljer ni att åka till en skidort kan ni vidta vissa åtgärder för att minska risken för spridning av Covid-19. Bland annat kan det vara bra att undvika afterski och att hålla avstånd i liftköer. Ett annat alternativ som både är mer säkert samt mer kostnadseffektivt är att äta hemma istället för på restaurang. Laga god mat eller köp take away för att avnjuta hemma.

 

Skridskor

Många kommuner ordnar med skridskoisar på fotbollsplaner, ishallar eller andra allmänna platser under vinterhalvåret. Detta är en mysig och rolig aktivitet för barnen där man kan hålla avstånd till andra och du får aktivera dig och dina barn utomhus. Har ni inte skridskor så går det att hyra på vissa isbanor för både stora och små. Det finns också bra skridskon att köpa som går att justera till flera storlekar som passar barn som fortfarande växer. Det gå att köpa nya eller begagnade på till exempel Blocket eller Marketplace. Sök på nätet och hitta skridskoisar i närheten av er och se vilken service som finns på plats. Passar också utmärkt att ta med sig lite matsäck eller picknick att avnjuta. Kanske egengjord varm choklad med goda mackor eller varför inte korv med bröd som ni kan grilla på någon utomhusgrill i närheten, så orkar ni ha roligt längre. Många kommuner har information om närmsta isbana på sin hemsida.

Pulka

Håller snön i sig så finns det inte mycket som är roligare än att åka pulka, snowracer och stjärtlapp i närmaste pulkabacke. En rolig och billig aktivitet som kan sysselsätta barnen och vuxna en hel dag. Kom ihåg att ta med er hjälm och lite god och varm fika.

 

4H-gård

Leta fram var närmaste 4H-gård ligger och ta er dit för att njuta av naturen och närvaron av höns, hästar, grisar, får och kaniner. En kombination av djurspaning och en trevlig utomhusvistelse. Hitta närmaste 4H-går här.

 

Bygg en koja

Koja brukar oftast byggas i soffan hemma men även detta går utmärkt att göra utomhus. Använd snön för att bygga väggar, samla kvistar, blad och lägg till lite rep, så får ni till den ultimata kojupplevelsen. Bara fantasin kan sätta gränser.

 

Härlig vinterpicknick

Det finns inte mycket bättre än en vinterpicknick. Bestäm er för att luncha utomhus i naturen. Ta med er termos, mackor eller korv (som ni kan grilla på en av de många utomhusgrillarna) och någon god fika så är dagen så gott som fullbordad.

 

Tipspromenad

Flera ställen i landet ordnar med tipspromenader. I Stockholm bland annat finns det på vackra Artipelag just nu en tipspromenad med 15 frågor, för hela familjen. Det här är en aktivitet som är rolig för hela familjen. Ni hittar mer information här

 

Vandring

Vandring är något hela familjen kan vara med på och barn gillar att vandra. Det finns enkla vandringsleder som passar barnfamiljer och med dessa tre tips blir vandringen en rolig upplevelse för alla familjens medlemmar:

  1. Lek: Ta med något som barnen kan leka med. Räkna med extra tid så att ni med ro kan delta i leken och anpassa tempot efter barnen.
  2. Paus: Se till att ta många pauser och planera in en ordentlig tidsperiod för lunch.
  3. Utforska: Ta med en någon bok om fåglar eller växter som ni och barnen kan titta i för att identifiera det dem ser på vägen. Ett tips är också att ta med kikare och en lupp som gör det hela roligare.

Hitta bra vandringsleder för barnfamiljen här!

 

Vi på Ferratum hoppas ni får nytta av alla tips och lyckas planera massor med kul i den friska luften. Önskar er massor med roliga aktiviteter och många skratt tillsammans. Stay safe och håll avstånd.

 

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: