Vi på Ferratum önskar en god jul och ett gott nytt år!

10.06.2021#Generell

Vi på Ferratum vill tacka för det här året och önska alla våra kunder och läsaren en riktig fin jul och ett gott nytt nyår! 2020 kommer gå till historien som ett mycket speciellt år som präglades av en pandemi som tvingades oss att tänka om och tänka nytt, men som också drog oss längre ifrån varandra. I år är det många som kommer fira en väldigt annorlunda jul, kanske firar man utomhus, via Zoom eller helt själv. 
Det är många planer som gått i kras under 2020, resor som avbokats, bröllop som ställts in och en ansträngd ekonomisk situation för många som inneburit att den där guldkanten i vardagen har saknats. Vi på Ferratum finns alltid här för er som behöver en hjälpande hand i svåra ekonomiska tider, eller som vill kunna unna sig den där guldkanten! 

Detta visste du inte om våra jultraditioner 

Julen är en underbar högtid för stora som små och en högtid som de flesta av oss är väl insatta i, men vet du till exempel när den första adventsljusstaken dök upp, eller varifrån traditionen med julgran kommer ifrån? Ganska oväntat så var det inom sjukvården den första adventsljusstaken dök upp. 1870 tändes för första gången något som påminner om dagens adventsljusstake. På Ersta diakonanstalt i Stockholm tände man sju ljus i adventsgranen varje söndag. Det är först på 1920- och 1930-talet som detta ersätts med den adventsstake som vi känner den idag med sina fyra ljus. Idén med att ha en gran inomhus under julen är betydligt äldre, redan på 1500-talet etablerades traditionen i Tyskland. Julgranen letade sig så småningom in i de svenska hemmen och blev vanligt förekommande i slutet av 1800-talet. En tradition som hör julen till för många runt om i världen är att gå på julmarknader. I år är detta givetvis svårt med tanke på det rådande smittläget men det hindra inte oss från att leta lite i arkiven efter julmarknadens uppkomst. Redan under senmedeltiden började det dyka upp julmarknader i de tysktalande delarna av Europa. En av de äldsta återfinns i tyska Sachsen. Marknaderna har ofta arrangerats på historiska torg och Stockholm är inget undantag. Sveriges äldsta är fortfarande öppen varje år och återfinns på Stortorget i Gamla stan i Stockholm. Till en början hade marknaderna en mer praktisk funktion där människor gjorde sina inköp inför jul. Med åren har konceptet utvecklats och idag är marknaderna livliga evenemang med musik, mat, hantverk och glögg såklart! 

Årets julbarometer 

Varje jul genomför Ferratum en undersökning bland sina kunder runt om i världen för att ta reda på mer om köpbeteenden, vanor och preferenser. I årets upplaga deltog över 20 000 hushåll, varav 1 142 svenskar. 
Årets barometer visar tydlig att pandemin satt sina spår i människors liv. Pandemin har lärt oss att hantera vår ekonomi bättre, fått oss att utvecklat nya fritidsintressen och att arbeta på distans, dessutom värdesätter vi mer än tidigare våra nära och käras hälsa, visar årets undersökning. 
De ekonomiska följderna av det tuffa året vi har bakom oss syns också i statistiken. En majoritet av de tillfrågade uppger att deras julbudget krympt jämfört med tidigare år. Vi svenskarna, tillsammans med holländare och finnar, är dem som kommer lägga minst pengar på julhandeln i år. Förutom negativa ekonomiska konsekvenser har pandemin medfört att många undviker att resa, både till värmen och till nära och kära. I undersökningen uppger många att de ställt in sina resplaner och istället kommer fira en jul på hemmaplan. 
Inget ont som inte för något med sig! Pandemin har fått oss att uppskatta våra nära och kära och kanske fundera på vad som är viktigt här i livet. 69% av svenskarna uppger att den största gåvan i jul blir att få tillbringa tid med vänner och familj. Pandemin sätter också sin prägel på våra nyårslöften. Istället för att önska sig en ny bil, eller kanske en smalare midja är det många som vill att 2021 ska präglas av hälsa, välmående och en minskad spridning av coronaviruset.  Låt oss hoppas på att 2021 blir ett bättre år för oss all! 

God jul och gott nytt år!
Önskar Ferratum 

 

 

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: