Investera i framtiden – hur är aktiemarknaden under sommarmånaderna?

14.07.2021#Privatekonomi

Om du vill investera pengar kan det vara en bra idé att sätta dig in i vilken typ av investering som passar din ekonomi bäst. Dessutom är det viktigt att veta när det är rätt tid att investera. Bör du lägga pengarna i en spargris eller satsa på aktier? Ja, frågorna kan vara många och i denna artikel får du svar på allt du behöver veta om investeringar och hur du bör tänka innan du gör din investering. Vi kommer titta närmare på följande:

  • Aktiemarknaden - vad gäller nu?
  • När ska man investera?
  • Allt om fonder och aktier

Är det en bra idé att börja investera på sommaren? Det beror lite på hur din ekonomi ser ut och hur mycket du är villig att satsa men mer om det alldeles strax. Vi ska börja med att titta närmare på vad en aktiemarknad är och vad skillnaden på fonder och aktier är. Båda har nämligen sina fördelar, och hur långsiktig du är med din investering, är det som avgör vilken form av investering du bör göra. Så utan vidare dröjsmål ska vi vidare och titta på vad skillnaden mellan fonder och aktier är direkt efter vi har på plats vad en aktiemarknad i själva verket är för något.

Vad är en aktiemarknad?

En aktiemarknad är en i själva verket en marknad där man handlar med olika aktier. Det kan exempelvis vara stockholmsbörsen eller Nasdaq i USA. Det finns många olika aktiemarknader runt om i världen och dessa påverkas av varandra samtidigt påverkas de av samhällsekonomin och världsekonomin. Precis som när du ska åka utomlands och läser på om hur du ska undvika betalkortsbedrägerier, så är det viktigt att du läser på lite om hur aktiemarknaden fungerar och vad som påverkar den. För att kunna göra bra och säkra investeringar i framtiden.

Aktiemarknaden påverkas alltså av världsekonomin och de olika börserna kan påverka varandra. Man kan prata om två olika faktorer här:

  • Direkt påverkad
  • Indirekt påverkan

Den direkta påverkan som en aktiemarknad kan uppleva, är när det går dåligt i ett visst samhälle. Exempelvis om det går dåligt rent ekonomiskt i Danmark, kommer den danska börsen att påverkas av detta. I Danmark har man länge haft stora problem med att konsumtionen är låg. Det påverkar även börsen och aktiemarknaden. Investerare kan känna sig osäkra på om marknaden kommer återhämta sig och i stället för att behålla de aktier som de har köpt tidigare, kanske de säljer av dessa.

Är det historiskt sett bra att investera på sommaren?

Det kan bland annat bero på att man inte har tilltro till marknaden. Vilket på vanlig svenska betyder att man inte litar på att det kommer gå bättre inom en snar framtid. Därför flyttar man sin investering genom att sälja sina aktier och köpa andra aktier eller investera pengarna på annat sätt. Man kan säga att det finns olika perioder där marknaden är mer eller mindre stabil. Om man tittar historiskt sett så är det ofta stor skillnad på vinter och sommar.

Men det är inte bara säsongen som avgör utan vanliga händelser kan ha lite stor effekt på marknaden. Det kan bland annat vara ett avslöjande som kan ställa ett land i dålig dager. Det kan ha en effekt på landets framtida affärer, vilket kan få aktiemarknaden att reagera. Men visst har säsongen också en stor påverkan. Många svenskar är lediga samtidigt och väl under semestern finns det tid att börja titta på aktier och fonder. Vilket leder oss in på frågan vad skillnaden på aktier och fonder är?

Skillnaden på aktier och fonder?

När allt kommer omkring är skillnaden på aktier och fonder inte särskilt stor. Det som skiljer de båda investeringsformerna åt desto mer, är säkerheten i din investering. Man kan enkelt argumentera för att fonder är en mycket säkrare investering, än vad aktier är. Och det finns åtskilliga belägg för det påståendet, men man ska vara klar över att en säker investering ofta ger en lägre avkastning. Något som kan få många att välja aktier framför fonder. Man kan säga att i de bästa av världar skulle man kunna investera pengar i något som man visste ville bli mer värt och att risken för att förlora stora delar av sin investering är helt obefintlig. Men sådana investeringar finns inte, eller åtminstone inte när det kommer till fonder och aktier.

Så vad är egentligen skillnaden på aktier och fonder då? Jo, man kan säga att aktier är som små bitar av ett företag. Låt oss säga att du har ett företag som tillverkar strumpor. Om du gör bolaget till ett allmänt aktiebolag kommer en värdering av bolaget att göras. Man tittar på värdet i företaget helt enkelt. Förslagsvis kan vi säga att företaget är värt ett hundra kronor. Du köper några aktier för fem kronor. Tio år senare har mycket hänt. Har företaget växt, sålt fler strumpor och kanske till och med öppnat en massa butiker, är förmodligen omsättningen mycket högre.

Något som gör att värdet på företaget stiger. Det har i sin tur en effekt på dina aktier. De är således kanske värda femtio kronor, tio år efter att du köpte dem. Vilket gör att du har gjort en vinst. Å andra sidan kan självklart bolag både gå bra och dåligt. Du kan alltså riskera att förlora en massa pengar när du investerar i aktier. Därför är det såklart viktigt att man inte investerar mer än man har råd att förlora. Vilket leder oss in på vad en säker investering är?

Vad är en säker investering?

En säker investering, är aldrig ett hundra procent säker. Men den kan vara väldigt säker ändå. För att förstå vad en säker investering är behöver man veta vad en fond är. En fond är ett paket med flera olika aktier. Det kan vara aktier från bolag inom samma bransch eller en mix av olika typer av företag, då kallad mixfond. De aktier som är placerade i en fond kan även ha samma typ av produkt gemensamt såsom bilar eller kläder. Men varför är en fond en säkrare investering då? När man pratar om säkra investeringar handlar det ofta om vad som är sannolikt eller inte.

Att ett företag kan börja gå dåligt, är ganska sannolikt. Men att flera företag i en och samma fond, skulle börja gå dåligt alldeles samtidigt är kanske inte lika sannolikt. Och därför anses en fond som en säkrare investering, än aktier exempelvis. Men baksidan av medaljen är givetvis att det även är svårare att göra en stor vinst. Eftersom alla företag i en fond eller merparten av dem, måste gå riktigt bra för att din fond ska växa rent värdemässigt, gör att din investering växer långsammare om än säkrare.

Börja investera i 5 steg

Om du vill börja investera i aktier eller fonder med bäst avkastning i sommar kan du börja med att öppna ett investeringskonto. Man kan investera privat eller via en bank och det gäller att man har ett konto som man kan investera pengar ifrån. Om du vill börja investera i sommar kan du börja med att öppna ett konto som du kan investera ifrån. Det finns lika olika saker som man behöver göra innan man kan sätta i gång med att investera, men när allt kommer omkring är det inte särskilt svårt att börja.

Här är en liten guide till dig som vill börja spara pengar genom att investera i sommar:

  1. Kontakta din bank eller ett kreditinstitut som du vill spara genom
  2. Öppna ett investeringskonto
  3. Gör en budget över hur mycket du kan spara varje månad
  4. Be din bank om att göra en automatisk överföring varje månad
  5. Börja investera!

När allt är klart och du ska börja investera, handlar det främst om att börja sätta sig in i vad du vill investera i. Det finns en miljömässig hänsyn att ta, när du gör dina investeringar. Grön energi är på framfart i hela världen och genom att investera i miljövänliga företag och produkter, kan du inte bara göra en stor vinst, utan även något bra för vår planet och framtida generationer. Grön energi är just nu en het investeringsmöjlighet och allt fler väljer att investera pengar i gröna infrastrukturprojekt och företag som utvecklar grön energi.

I grund och botten kan det kännas skönt att veta att man investerar i projekt och företag som verkar för ett bättre syfte. Det är inte bara samvetet som får sig en boost utan även din ekonomi. Det är givetvis viktigt att tänka på att investeringar ska göras klokt och man bör aldrig investera mer pengar än vad man har råd att förlora. Börja därför, precis som i guiden ovan, med att göra en budget där du räknar ut hur mycket pengar du kan spara varje månad här i sommar och hur mycket du i slutändan har råd att förlora om din investering inte skulle bli bra.

Historiskt sett går aktiemarknaden oftast uppåt och därför är det alltid en god idé att investera pengar i aktier och fonder framför att bara spara pengarna på ett sparkonto på banken.

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: