De sex bästa tipsen: ekonomisk planering för nya familjer

15.02.2021#Privatekonomi

Oavsett om du är på väg att bli förstagångsförälder eller om familjen växer vidare så är pengar en viktig faktor för att se till att du kan fokusera på det som är viktigt. Läs våra sex bästa tips för att spara och hantera pengar bättre för förväntansfulla familjer.

 

Specificera, organisera och planera sparande

När man köper ett nytt hus eller startar ett renoveringsprojekt är efterforskning förmodligen en av de första saker du kommer göra. Ett nytt barn är också en bra anledning att välja ett analytiskt synsätt, och där kommer god finansiell planering in för nya familjer. Världen är full av appar som kan hjälpa er att budgetera för ert nytillskott. Men postit-lappar och Excel-ark kan göra samma jobb om det passar dig bättre.

Om du redan har barn så har du antagligen en väldigt bra uppfattning om vad du behöver till det nya barnet och har kanske redan en del av de sakerna. Men om det är nytt territorium ska du inte glömma att prata med vänner och familj som kan komma med tips som du inte tänkt på. Även lite efterforskning på nätet kan ge dig en uppfattning om vad olika produkter kostar och var man kan hitta bra reor.

Ett sätt att begränsa sig är att skapa en lista med "nödvändigheter" och hålla sig till den i början och sätta undan lite pengar för oväntade saker. En annan metod är att ha mer än en lista: nödvändigt för småbarn, växande barn, önskningar/extra saker. Det kommer hjälpa dig att prioritera dina behov (och fundera på när du kommer att behöva saker).

 

Börja med att planera för barnets första år

När man startar eller utökar sin familj är det lätt att bli överväldigad av att tänka på den avlägsna framtiden, till exempel skolutgifter eller sparande till universitetsstudier. Det är bra att börja med att tänka i hanterbara tidsperspektiv. Planera för första året och fundera över de förbrukningsartiklar som behövs för nytillskottet.

Håll dig till grunderna i början: bilsäten, barnvagnar, barnsängar och skötbord. Många av de här sakerna går att göra om medan ditt barn växer, till exempel justerbara barnvagnar och barnsängar som går att använda längre än första året. När ni tagit hand om större utgifter är det dags att börja göra listor för mindre saker som kommer att behövas, till exempel filtar, kläder och blöjor. Det här är ett bra tillfälle att använda ett Excel-ark.

Det kan finnas vissa dolda kostnader toalettartiklar för småbarn, särskilt för nya föräldrar. Skaffa ett lager med det nödvändiga, till exempel babyschampoo, hudkräm och babypulver. Och glöm inte nagelvård – småbarns naglar kan vara förvånansvärt vassa!

Undvik märkesvaror för att spara pengar

Det låter roligt att klä barnet i de sötaste och finaste märkeskläderna, men i praktiken kommer ett nyfött barn mest att använda kläderna hemma, och det troligt att det blir fläckar på kläderna. Om du verkligen vill ha vissa saker är det klokt att använda fina kläder och tillbehör vid speciella tillfällen eller fotograferingar.

När det gäller toalettartiklar för småbarn finns det mycket att välja på, och det är stor variation mellan prisklasserna. Precis som med kläder är det här ett bra område för att välja bort märkesprodukter eller välja billigare alternativ. Fundera på dina prioriteringar och välj dina strider. Om till exempel exklusiva eller ekologiska produkter är viktiga för dig kan du spara mycket pengar på att handla på reor i förväg. Se bara till att kolla utgångsdatumen för att se till att din investering är inte blir bortkastad.

 

Få ut det mesta av babylistor

Att fira det nya tillskottet i familjen inkluderar ofta en babyshower eller andra festligheter. Olika familjer har olika önskemål när de välkomnar i en ny medlem i familjen. Vissa nya föräldrar vill fokusera på speciella ögonblick och få minnessaker, medan andra skulle vilja ta tillfället i akt och be om användbara saker eller kläder, för att spara pengar.

Precis som listor för bröllopsgåvor blir babylistor allt vanligare i många länder. Återförsäljare som IKEA och Amazon har reagerat på detta genom att erbjuda särskilda babylistor. Om du vill vara lite mer subtil kan du kontakta släkt och vänner och tala om att det skulle vara trevligt om de pratar med dig om presentförslag innan de köper något. På så sätt slutar det inte med att du får tio babyoveraller och inga filtar.

 

Köpa och sälja begagnade barnkläder

Eftersom barn växer fort inser vissa föräldrar att de har en garderob full av plagg som bara används ett par gånger, eller kanske inte alls. Prata med familj och vänner med små barn och fråga om de har saker de inte behöver som skulle passa för ditt barns första år.

Du kan också sälja saker du inte behöver till andra föräldrar. Facebook och andra sociala medier har grupper med hängivna följare som har barn. Det finns en god chans att du hittar lokala grupper som är inriktade på försäljning av bättre begagnade kläder och andra nödvändigheter för barnet. Det är perfekt för en växande familj eftersom du både kan köpa från dessa grupper och även sälja till dem.

 

Fundera på din familjs framtida behov

Kostnaderna för små barn kan bli höga, men familjer kan spara mycket pengar genom planering och strategiska inköp. På längre sikt är det också viktigt att komma ihåg framtiden för familjen som helhet. Det är klokt för familjer att spara pengar för framtida behov. Du kan till exempel skapa ett sparkonto där du kan sätta in pengar över tid. Överväg att sätta undan samma belopp varje månad så att du kan se kontot växa snabbt.

Dessutom är det ingen dålig idé att börja med en ny budgetlista för småbarnsåren och skolåldern. Ett bra tips är att tänka på långsiktiga kostnader, men att fokusera planerna på tidsramar som är inom räckhåll – åtminstone som utgångspunkt. Till exempel hoppas många att deras barn kommer att bli läkare, men det är svårt att verkligen planera för den tiden när din framtida läkare bara ett spädbarn. Om du börjar spara smart finns det många fler alternativ för ditt barn i framtiden.

Familjerelaterade oväntade kostnader kan vara lite större och ibland knepigare. Är er bil tillräckligt stor för er växande familj? Och hur är det med bostaden? Måste ni göra renoveringar för att göra den funktionell när barnet eller barnen blir äldre? Föräldrar bör också ta lite tid att planera och fundera på hur de ska finansiera sådana större investeringar längre fram.

 

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: