Vi på Ferratum önskar en god jul och ett gott nytt år!

19.12.2021#Generell

Vi på Ferratum vill tacka för det här året och önska alla våra kunder och läsaren en riktig fin jul och ett gott nytt nyår! 2020 kommer gå till historien som ett mycket speciellt år som präglades av en pandemi som tvingades oss att tänka om och tänka nytt, men som också drog oss längre ifrån varandra. I år är det många som kommer fira en väldigt annorlunda jul, kanske firar man utomhus, via Zoom eller helt själv. 
Det är många planer som gått i kras under 2020, resor som avbokats, bröllop som ställts in och en ansträngd ekonomisk situation för många som inneburit att den där guldkanten i vardagen har saknats. Vi på Ferratum finns alltid här för er som behöver en hjälpande hand i svåra ekonomiska tider, eller som vill kunna unna sig den där guldkanten! 

Detta visste du inte om våra jultraditioner 

Julen är en underbar högtid för stora som små och en högtid som de flesta av oss är väl insatta i, men vet du till exempel när den första adventsljusstaken dök upp, eller varifrån traditionen med julgran kommer ifrån? Ganska oväntat så var det inom sjukvården den första adventsljusstaken dök upp. 1870 tändes för första gången något som påminner om dagens adventsljusstake. På Ersta diakonanstalt i Stockholm tände man sju ljus i adventsgranen varje söndag. Det är först på 1920- och 1930-talet som detta ersätts med den adventsstake som vi känner den idag med sina fyra ljus. Idén med att ha en gran inomhus under julen är betydligt äldre, redan på 1500-talet etablerades traditionen i Tyskland. Julgranen letade sig så småningom in i de svenska hemmen och blev vanligt förekommande i slutet av 1800-talet. En tradition som hör julen till för många runt om i världen är att gå på julmarknader. I år är detta givetvis svårt med tanke på det rådande smittläget men det hindra inte oss från att leta lite i arkiven efter julmarknadens uppkomst. Redan under senmedeltiden började det dyka upp julmarknader i de tysktalande delarna av Europa. En av de äldsta återfinns i tyska Sachsen. Marknaderna har ofta arrangerats på historiska torg och Stockholm är inget undantag. Sveriges äldsta är fortfarande öppen varje år och återfinns på Stortorget i Gamla stan i Stockholm. Till en början hade marknaderna en mer praktisk funktion där människor gjorde sina inköp inför jul. Med åren har konceptet utvecklats och idag är marknaderna livliga evenemang med musik, mat, hantverk och glögg såklart! 

Vi hoppas innerligt att 2021 är det sista året då många länder behöver stänga ner sina julmarknader, där vi är oroliga för att vistas i grupper och där ovetskap och rädsla är det som tyvärr leder oss genom dagarna. Vi hoppas ni får en helt fantastisk jul och har förmånen att umgås tillsammans med de som ni älskar. 

God jul önskar vi på Ferratum!

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: