
Semmeldagen är här!
Semmeldagen är här, och det är dags att njuta av en av Sveriges mest älskade traditioner - semlan!
Vi på Ferratum älskar den fluffiga kardemummabullen med mandelmassa och vispgrädde som har en lång historia och är en självklar del av vårt kulturarv.
Det Perfekta Semmelreceptet
Vill du baka egna semlor? Här är ett klassiskt recept som fått fantastiska recensioner!
Ingredienser (ca 12 semlor)
Till bullarna:
- 25 g jäst (eller 7 g torrjäst)
- 250 ml ljummen mjölk
- 75 g socker
- 1 tsk malen kardemumma
- ½ tsk salt
- 75 g smör, rumsvarmt
- 1 ägg
- 450 g vetemjöl
Till fyllningen:
- 200 g mandelmassa
- 100 ml mjölk
- Inkråmet från bullarna
Till garnering:
- 300 ml vispgrädde
- 1 msk florsocker
.jpg&w=3840&q=75)
Så här gör du:
- Gör degen: Smula jästen i en bunke och lös upp den i den ljumna mjölken. Tillsätt socker, kardemumma, salt, smör och ägg. Arbeta in mjölet lite i taget tills du får en smidig deg. Låt jäsa i 45 minuter.
- Forma & grädda: Dela degen i 12 lika stora delar, rulla till bollar och placera dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200°C (390°F) i 10–12 minuter tills de är gyllenbruna. Låt svalna.
- Gör fyllningen: Skär av ett litet lock på varje bulle och gröp ur lite av inkråmet. Blanda det med mandelmassa och mjölk tills det blir en slät massa. Fyll bullarna med blandningen.
- Vispa grädde & dekorera: Vispa grädden fast och spritsa eller klicka på ett generöst lager ovanpå fyllningen.
- Sista touchen: Lägg tillbaka locken och sikta över florsocker.
Njut av dina hembakta semlor!
Oavsett om du äter dem på klassiskt vis med varm mjölk eller till en kopp kaffe, är hembakta semlor det perfekta sättet att fira Semmeldagen och ha mysigt hemma med familjen.