Vad händer om börsmarknaden kraschar?

25.11.2021#Privatekonomi

Om du vill investera pengar är det viktigt att du förstår hur börsmarknaden fungerar. Spekulationerna om huruvida börsen kommer att krascha eller inte, är en del av det dagliga arbetet på de olika börsmarknaderna runt om i världen. Det finns många olika börsmarknader, men dessa påverkar varandra i stor utsträckning. Så vad skulle hända om en börs kraschar? Här går vi på djupet med vad en börs är för något, hur den påverkas av världsekonomin och vad som skulle kunna hända om börsen faktiskt kraschar.

För att förstå vad som skulle hända om börsen kraschar, behöver man förstå vad en börs är för något och hur den påverkas av samhället runt omkring. Med den informationen kan du göra smarta investeringar. Därutöver ska vi titta på hur börsen har förändrats över tid och vad som har hänt förr i tiden när börser har kraschat. Vi ska ta och titta närmare på lite olika aspekter som påverkar börsen och hur du kan använda dig av information för att göra investeringar i dag.

Vad är en börs?

En börs är en marknad där olika typer av värdepapper kan säljas och köpas. Det finns många olika börser i världen. Exempel på större börser runt om i världen är:

 • Stockholmsbörsen
 • London Stock Exchange
 • Frankfurter Wertpapierbörse
 • Nasdaq

Om du vill börja investera på börsen kan det vara bra att veta lite mer om vad som påverkar börsen negativt och positivt. I slutändan är det ju det som bestämmer om du får ut en vinst av din investering eller inte. Man kan investera på olika sätt och dessa ska vi ta en titt på. Börsen hänger ihop med ekonomin och den har en lång historia och tradition. Du kan läsa mer om ekonomi om du är intresserad, men viktigast av allt är självfallet att veta när man bör investera pengar, så över till det direkt.

Bör man investera nu?

Vi ska strax titta närmare på vad som påverkar börsen och din investering, det är nämligen viktigt att veta för att kunna göra ett bra och ekonomiskt försvarbart val när du ska investera. Man kan säga att en investering har flera olika steg. Dels bör man säkerställa att man har råd att investera och det kan man göra genom att göra upp en budget över ens privatekonomi.

Coronakrisen har satt sina spår runt om i världen och har påverkat världsekonomin på ett sätt som tidigare inte har setts. I princip alla branscher har gått ner och det betyder självklart att aktierna, i de olika bolag som existerar i en viss bransch, är billigare. Något som kan ge en stor vinst. Om du köper aktier billigt i ett bolag som är i en negativ försäljningsperiod, men som med stor sannolikhet kommer att växa inom den närmaste framtiden, kan du vara ganska säker på att din investering är relativt säker. Men hur ska man kunna veta om ett bolag eller en viss bransch kommer att växa inom en snar framtid? Det finns olika sätt att ta reda på det:

 1. Följa nyheter
 2. Läsa på om världsekonomin
 3. Titta bakåt i tiden på liknande situationer och hur dessa har utvecklat sig

Ett bra sätt att bli klokare på om det är en bra tid att investera, är att göra en så kallad nulägesrapport. Dessa kan man ofta läsa om i olika forum och det handlar i grund och botten om att orientera sig om vad som händer i världen och hur det står till med världsekonomin. Man kan skapa sig en bra bild över hur ekonomin har det genom att läsa ekonominyheter från olika tidningar. Det ger en bra och klar bild över läget.

Var ska man investera?

Som tidigare nämnt kan man investera på olika sätt och dessa ska vi ta och titta närmare på nu direkt. Det finns olika teorier bakom investeringar, precis som när man spelar poker. Vilken teori eller investeringsmodell du ska välja beror på vilken typ av investering du ska göra. De vanligaste sätten att investera på, är att investera i aktier eller fonder på aktiemarknaden. Men det finns också andra typer av investeringsformer såsom:

 • Fastigheter
 • Valuta
 • Aktier
 • Fonder och fondpaket
 • Kryptovaluta
 • Obligationer

För att få en klar bild över när och hur man bör investera pengar, behöver man helt enkelt titta på lite olika saker. Det handlar inte alltid bara om hur läget är just nu. Exempelvis tänker de flesta att det är bäst att sälja alla sina aktier under coronakrisen, eftersom så många bolag går dåligt. Men de som behöll sina aktier i bolag som opererar på nätet med webbshoppar och dylikt, kan nu skatta sig lyckliga. Deras investeringar har nämligen skjutit i höjden.

En av de stora vinnarna under coronakrisen är nämligen internethandeln. I och med restriktionerna på öppettiderna i den ordinarie handeln har allt fler personer sökt sig till internet för att göra sina inköp. Detta har gjort att internethandeln, som redan i förväg hade en uppåtpekande kurva, har gett en riktigt boost för internetföretag.

Nu har du fått en hel del information om vad börsen är för något och hur man bör tänka när man ska investera. Så nog om investeringsmöjligheter och hur du ska tänka när du ska göra en investering och över till hur börsen rent generellt och om vi kan vänta oss ett börsras inom en snar framtid?

Kan vi vänta oss ett börsras inom en snar framtid?

För att förstå ett börsras måste man ha förståelse för aktiemarknaden. Den består av aktier och fonder. Dessa är som små bitar av de olika bolag som finns på en aktiemarknad. Om bolagen går dåligt blir aktierna och fonderna mindre värda. Eller rättare sagt, köparna är inte villiga att betala den pris som bolagen vill sälja sina aktier och fonder för. Men vad är skillnaden på en fond och en aktie?

 • En aktie är ett värdepapper som är som en bit av ett företag. Du kan helt enkelt köpa en del av ett företag genom att köpa aktier i bolaget.
 • En fond är en portfolio med flera olika aktier. Det betyder i korta drag att en fond kan bestå av tio olika aktier.

Ett bolag som går dåligt får alltså billiga aktier. Det betyder att det kan vara en smart idé att investera i aktier i ett bolag som går dåligt, om man vet med sig att bolaget kommer gå bättre i framtiden. Låt oss titta på ett exempel med vegetarisk mat. Ett bolag som producerar vegetariskt kött går bra i början och säljer en del. Deras aktier är inte särskilt dyra eftersom efterfrågan på produkterna inte är särskilt hög.

Låt oss säga att du köper en aktie i bolaget och behåller aktien i tre år. Ett år efter att du har köpt aktien startar en stor vegetarisk trend i samhället. Folk i allmänhet börjar intressera sig för vegetarisk mat och därför stiger efterfrågan på vegetariska livsmedel. Eftersom bolaget nu säljer tio gånger så mycket som när du köpte aktien, är nu aktierna värda mycket mer. Du har helt enkelt gjort en vinst. Men det visste du inte när du köpte aktierna, eller?

Det är såklart inte möjligt att veta precis vad som kommer hända i framtiden. Men genom att följa nyheterna och känna av pulsen på olika trender i samhället kan man göra olika antaganden. Dessa kan ligga till grund för din investering.

Hur påverkas börsen som helhet

Precis som med aktierna påverkas börsen av det som händer i samhället. När coronakrisen kom, sjönk i princip samtliga börser i världen. Det betyder att många började sälja av sina aktier. Eftersom de antog att handeln skulle stanna av på grund av olika restriktioner som kunde kopplas till corona. De hade rätt. Men hur är det då i dag? Nu är coronakrisen så smått börjat att dra sig tillbaka och fler och fler länder börjar göra lättnader i sina restriktioner. Det betyder att handeln kommer att öka. Och det leder till att bolagen säljer mer och att deras aktier blir mer värda igen.

Men det är inte hela sanningen. För bara för att vi i Sverige börjar lätta på våra restriktioner och leva normalt igen, betyder det inte att börsen kommer stiga som helhet. Visst kommer de aktier och fonder som är knutna till bolag som bara verkar i Sverige att stiga. Men alla de bolag som handlar med utlandet kommer att vara beroende av att handeln också ökas i de länderna, och att restriktionerna försvinner där. På så vis kan folk gå på arbete och producera de produkter som ska säljas, och detsamma gäller för de bolag som säljer sina produkter utomlands.

En säker investering

Det är enklare att göra en vinst med en aktie på aktiemarknaden eftersom du bara behöver ha koll på ett bolag och en marknad. Men det gör även investeringen mer osäker. Med fonder är det flera bolag och deras omsättningar som styr. Sannolikheten för att många bolag kommer gå dåligt samtidigt är inte lika stor som med ett enda bolag. Därför handlar det om att ta säkra val när du gör en investering. Ett säkert val kan dock betyda en mindre vinst beroende på hur mycket pengar du investerar. Eftersom alla bolag som har aktier i en och samma fond måste gå bra för att din investering ska öka avsevärt.

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: