Så hittar du rätt lån utifrån dina behov

15.09.2021#Ansvarsfull utlåning

Möjligheten att låna pengar kan vara bra vid flera olika tillfällen - vare sig du behöver täcka en mindre utgift eller finansiera en renovering. Det finns idag många olika lån att välja mellan, men vilket som passar dig bäst beror på dina behov.

I den här artikeln tänkte vi gå igenom några vanliga lånetyper och vägleda dig till det lån som passar dig och dina behov allra bäst.

Snabblån eller privatlån - vad passar bäst?

När det kommer till lån utan säkerhet finns det flera lånetyper att välja mellan. I de fall du bara behöver låna en mindre summa pengar på några tusenlappar med snabb utbetalning är det vanligtvis snabblån som passar dig allra bäst. Ett snabblån från Ferratum lämpar sig bra om du drabbas av en oförutsedd utgift och din lön inte räcker för att täcka den. Det kan exempelvis vara så att du behöver lämna in din bil på reparation samma månad du varit hemma sjuk och därmed fått en lägre lön än vanligt. Eller att din diskmaskin gått sönder och du inte har några sparade pengar för att köpa en ny. De snabba utbetalningstiderna gör det även möjligt att få tillgång till lånebeloppet inom kort, oavsett om det är en vardag eller helg. Viktigt är dock att inte ta några förhastade beslut som kan leda till ett dyrare lån än planerat.

Tips! Vill du lära dig mer om hur snabblån fungerar och vilka krav som vanligtvis ställs på dig som låntagare så kan du göra det på Lånakuten.com. Där hittar du även fördjupad information om Ferratums snabblån, samlat på ett och samma ställe.

I de fall du behöver låna pengar för att exempelvis finansiera ett bilköp, renovering eller liknande, passar i regel ett privatlån bäst för dig. Räntan är lägre inom privatlån och du kan beviljas lån på flera hundratusen kronor, i vissa fall upp till 600 000 kronor. I och med att lånebeloppen är högre än inom snabblån betalas lånen också tillbaka under längre tid, men självklart går det bra att lösa lånen i förtid om du skulle önska det.

Saker att tänka på innan du lånar pengar

Oavsett om du tecknar snabblån eller privatlån är det en rad saker du bör tänka på innan du skickar in din låneansökan.

  • Låna inte mer än du behöver. Det är inte gratis att låna pengar. Undvik därför att låna mer än du behöver. Försök att använda sparade pengar i den mån du kan för att undvika onödiga kostnader som medföljer varje gång du tecknar ett lån.
  • Säkerställ att du kan betala tillbaka lånet i tid. Oavsett vilket lån du tecknar ska det betalas tillbaka inom en förutbestämd återbetalningstid. Var säker på att du kan betala tillbaka skulden i tid innan du bestämmer dig för att teckna lånet.
  • Prioritera dina avbetalningar. När du har ett lån gör du bäst i att prioritera dina avbetalningar. Det kan göra det möjligt för dig att frångå din planerade avbetalningsplan och lösa lånet i förtid. På så vis kan du spara pengar på minskade räntekostnader.
  • Stirra dig inte blind på räntan. Det är lätt att lägga allt för stort fokus på räntan. Men tänk även på att det många gånger kan tillkomma andra kostnader som höjer totalkostnaden för lånet. Om du däremot tecknar lån hos Ferratum slipper du både uppläggningsavgift, uttagsavgift och administrationsavgift som annars snabbt får kostnaden att springa iväg.

Din kreditvärdighet påverkar dina möjligheter att beviljas ett lån

Vare sig ett snabblån eller privatlån passar dig bäst är det i slutändan din kreditvärdighet som fäller avgörandet för om du beviljas ett lån eller inte. Din kreditvärdighet fastställs av den kreditprövning som genomförs efter att du skickat in din låneansökan. Alla långivare är enligt lag skyldiga att genomföra en kreditupplysning på dig som lånar pengar, det gäller alldeles oavsett vilket typ av lån du ansöker om. Det är däremot upp till långivarna själva att bestämma vilket kreditupplysningsföretag som ska genomföra upplysningen.

Har du låg kreditvärdighet kommer här några tips på hur du kan förbättra den och få bättre betalningsförmåga.

  • Skär ned på onödiga utgifter
  • Dra inte på dig onödiga kreditupplysningar
  • Teckna inte lån du egentligen inte behöver
  • Betala alltid fakturor i tid
  • Betala av existerande lån
  • Säg upp outnyttjade krediter

Genom att förbättra din kreditvärdighet får du bättre betalningsutrymme vilket ökar dina chanser att beviljas ett lån.

Öka dina chanser att få lånet beviljat med en medsökande

Som vi varit inne på är det din kreditvärdighet som avgör huruvida du får lånet beviljat eller inte. Men förutom att själv stärka din kreditvärdighet kan du även ansöka om lånet med en medsökande. Med en medsökande är det ytterligare en inkomst som räknas med vilket innebär en lägre risk för banken och förbättrar dina chanser att beviljas lånet.

Att tänka på som medsökande

För dig som medsökande är det dock viktigt att känna till att du har precis samma skyldigheter och betalningsansvar som låntagaren. Det innebär att om låntagaren skulle få svårt att betala tillbaka lånet kan du som medsökande bli tvungen att betala tillbaka hela summan. Det kan därför vara bra att upprätta ett skuldebrev mellan huvudlåntagaren och dig som medsökande för att tydliggöra skuldförhållandet. Tänk även på att en medsökandes kreditvärdighet påverkas av att stå med på lånet. Har du själv planer på att teckna ett lån under löptiden bör du fundera på om du verkligen ska stå med som medsökande.

Låna ed betalningsanmärkning

Kraven som ställs på dig som vill låna pengar skiljer sig åt från långivare till långivare. Flera långivare inom framförallt snabblån accepterar idag lån med betalningsanmärkning, under förutsättning att din ekonomi ser bra ut i övrigt. Lika vanligt är det däremot inte inom privatlån.

Att låna med betalningsanmärkning är dock inget du bör göra alldeles för lättvindigt. Ditt beslut att låna pengar bör vara väl genomtänkt, det gäller särskilt om du har en betalningsanmärkning sedan tidigare.

Hur uppstår en betalningsanmärkning?

Om du har en skuld du inte betalar kan det med tiden leda till att du får en betalningsanmärkning. Det är landets kreditupplysningsföretag som beslutar om betalningsanmärkningar. En anmärkning är idag synlig i 3 år från den första dagen den uppkom. Har du haft din betalningsanmärkning under flera års tid och den är på väg att försvinna gör du därför bäst i att vänta med att låna pengar. Om du väntar och låter den försvinna innan du ansöker om ett lån förbättrar det inte bara dina chanser att beviljas det lån du önskar, utan även till en mer förmånlig ränta.

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: