Skatteåterbäring är en av årets mest efterlängtade händelser för många svenskar. Men hur fungerar den egentligen? När betalas skatteåterbäringen ut? Och vad kan du göra för att maximera din återbäring? Här förklarar vi allt du behöver veta!
Vad är skatteåterbäring?
Skatteåterbäring är den där efterlängtade summan pengar som vissa av oss får tillbaka från Skatteverket varje år. Det är i grunden en återbetalning av den skatt du betalat in under året – men i vissa fall har du betalat in för mycket, och då får du tillbaka mellanskillnaden.
Tänk dig att du har en prenumerationstjänst där du betalar i förskott för något du inte använder fullt ut. Precis så fungerar skatteåterbäringen. Om din arbetsgivare dragit mer skatt än vad du egentligen skulle ha betalat, får du tillbaka pengarna när din deklaration räknas ihop. Det kan bero på att du haft flera arbetsgivare, gjort avdrag som minskar skatten eller haft oregelbundna inkomster.
För vissa är skatteåterbäringen en härlig bonus som kan användas till resor, sparande eller att betala av skulder. För andra är det en påminnelse om att man egentligen lånat ut pengar till staten räntefritt. Oavsett vilket – skatteåterbäringen är alltid en het snackis när deklarationstiden närmar sig!
Viktiga datum för skatteåterbäringen 2024
Om du vill få tillbaka din skatteåterbäring så fort som möjligt gäller det att ha koll på årets viktiga datum. Här är en översikt över de viktigaste tidpunkterna att hålla koll på:
Datum | Händelse |
Början på mars | Deklarationen skickas ut digitalt |
Mitten på mars | Sista dagen att skaffa digital brevlåda för tidig återbäring |
19 mars | Deklarationen öppnar hos Skatteverket |
2 april | Sista dag att godkänna deklarationen digitalt för tidig utbetalning |
9–12 april | Skatteåterbäring betalas ut till de som deklarerat digitalt utan ändringar |
2 maj | Sista dag att lämna in deklarationen |
4–7 juni | Skatteåterbäring betalas ut till de som deklarerat med ändringar eller på papper |
6–9 augusti | Ytterligare utbetalningar för de som fått sitt beslut senare |
3–6 december | Slutlig utbetalning för de som fått beslut om kvarskatt senare |
Hur vet jag om jag får skatteåterbäring?
För att veta om du får skatteåterbäring behöver du kolla hur mycket skatt du har betalat under året i förhållande till din slutliga skatt. Om du har betalat in för mycket skatt, antingen via din arbetsgivare eller genom F-skatt, får du tillbaka det överskjutande beloppet som skatteåterbäring.
Det enklaste sättet att ta reda på detta är att logga in på Skatteverkets e-tjänst när deklarationen öppnar. Där ser du din beräknade skatt och om du har pengar att få tillbaka eller om du i stället behöver betala restskatt. I deklarationen specificeras alla dina inkomster, avdrag och skatter, vilket gör det lätt att se var du hamnar.
Om du ofta får tillbaka pengar kan det bero på att du har ett för högt skatteavdrag varje månad. Du kan justera detta genom att ändra din skattetabell eller lämna in en jämkningsansökan till Skatteverket, så att rätt skatt dras direkt från din lön.
Har du lån, bostadsförsäljning eller andra avdrag kan det påverka din slutliga skatt. Räntor på lån ger oftast avdrag, medan exempelvis försäljning av bostad kan innebära att du behöver betala in mer skatt.
Så fort du får din deklaration kan du se om du har skatteåterbäring att vänta. Har du en digital brevlåda får du beskedet tidigare, och om du godkänner deklarationen utan ändringar i tid kan du få pengarna redan i april!
Hur kan jag få min skatteåterbäring snabbare?
Om du vill få tillbaka din skatteåterbäring så fort som möjligt finns det några smarta steg du kan ta för att påskynda processen.
- Skaffa en digital brevlåda. Det absolut enklaste sättet att få din skatteåterbäring tidigare är att skaffa en digital brevlåda, som Kivra, Min Myndighetspost eller Digimail. Då får du din deklaration redan i början av mars i stället för att vänta på pappersutskick i april.
- Godkänn deklarationen snabbt – utan ändringar. Om du inte behöver göra några ändringar eller tillägg i din deklaration kan du enkelt godkänna den digitalt, oftast via Skatteverkets e-tjänst eller app. Gör du detta senast i mitten av mars (exakta datum varierar år för år) kan du få tillbaka pengarna redan i april, i stället för att vänta till juni.
- Anmäl ditt bankkonto i tid. För att få återbäringen direkt till ditt bankkonto behöver du se till att ditt konto är registrerat hos Skatteverket. Om du inte har anmält ett konto får du i stället en utbetalningsavi, vilket tar längre tid och kan innebära extra avgifter om du löser in den.
- Deklarera digitalt istället för på papper. Pappersdeklarationer tar längre tid att hantera eftersom de måste registreras manuellt. Genom att deklarera digitalt via Skatteverkets e-tjänst, app eller telefonsvarare går processen betydligt snabbare.
- Undvik att göra stora ändringar eller tillägg. Om du gör ändringar, till exempel yrkar på avdrag eller lägger till extra inkomster, kan din deklaration behöva granskas manuellt. Detta kan försena utbetalningen med flera veckor eller månader.
Vanliga avdrag som kan öka din återbäring
Vill du få tillbaka mer pengar på skatten? Då gäller det att ha koll på vilka avdrag du har rätt till! Många missar viktiga avdrag som kan öka skatteåterbäringen rejält. Här går vi igenom några av de vanligaste – och kanske några du inte ens visste om.
Om du pendlar till jobbet med bil och resekostnaden överstiger 11 000 kronor per år (2025 års gräns) kan du ha rätt till avdrag. Detta gäller särskilt om du sparar minst två timmar per dag jämfört med kollektivtrafik. För dig som åker kollektivt finns också avdrag, men då krävs kvitton eller annan dokumentation.
Om du har fått jobb på en ny ort men fortfarande har kvar din gamla bostad kan du få avdrag för dubbelt boende. Detta gäller även om du är tvungen att hyra en övernattningslägenhet. Jobbar du i en bransch där speciella kläder eller utrustning krävs, och du själv står för kostnaden? Då kan du i vissa fall få avdrag. Exempel är skyddskläder, arbetsverktyg eller datorer som används i tjänsten.
Eller har du anlitat någon för att städa, laga mat, tvätta eller passa barn? Då kan du få tillbaka upp till 75 000 kr per år genom RUT-avdraget. Glöm inte att spara fakturorna! Gäller också om du har renoverat din bostad, så kan du göra avdrag på 30 % av arbetskostnaden. Detta gäller exempelvis vid badrumsrenovering, målning, och byte av kök.
Jobbar du hemifrån och har extra kostnader för till exempel arbetsbord, stol eller belysning? I vissa fall kan du göra avdrag – särskilt om du inte har tillgång till en arbetsplats på kontoret. Har du också ett bolån? Då får du automatiskt avdrag på 30 % av dina räntekostnader upp till 100 000 kr och 21 % på belopp över det. Kolla att banken har rapporterat in rätt siffror till Skatteverket. Andra avdrag är till exempel:
- Fackföreningsavgift
- Gåvor till välgörenhet
- Kostnader vid försäljning av bostad
- Reseavdrag för lång pendlingssträcka
- Dubbel bosättning vid arbete på annan ort
- Arbetskläder och verktyg för vissa yrken
- Jobbskatteavdrag
Vad är kvarskatt?
Kvarskatt är det belopp som du som skattskyldig behöver betala till Skatteverket när din slutliga skatt visar sig vara högre än den preliminära skatt du redan har betalat under året.
Det kan handla om allt från att du haft för låg preliminärskatt draget från din lön till att du haft större inkomster än förväntat, som exempelvis från frilansarbete eller försäljning av en bostad. Att få kvarskatt kan kännas som en otrevlig överraskning, men det innebär att du faktiskt fått fördel av lägre skatt tidigare på året. För att undvika större kvarskatt i framtiden kan det vara bra att justera din preliminära skatt eller sätta undan pengar under året.
Vad kan man göra med skatteåterbäringen?
Skatteåterbäringen kan kännas som en liten bonus, och det finns flera sätt att använda pengarna på, beroende på vad du vill prioritera just då. Här är några förslag på vad du kan göra med skatteåterbäringen:
- Spara eller investera. Du kan lägga pengarna på ett sparkonto, ett ISK (Investeringssparkonto) eller investera dem i aktier och fonder för att få långsiktig avkastning.
- Betala av skulder. Om du har lån eller kreditkortsskulder kan det vara en bra idé att använda återbäringen för att betala av dem, vilket minskar dina räntekostnader.
- Sätt undan för framtida utgifter. Om du har stora planerade utgifter framöver, som semester, renovering eller utbildning, kan det vara bra att spara en del av återbäringen till dessa ändamål.
- Fyll på pensionssparandet. Genom att sätta pengarna på ett pensionssparande kan du boosta din framtida pension och få ett skatteavdrag på det.
- Unna dig något. Om ekonomin tillåter kan det vara en chans att köpa något du länge velat ha – en ny gadget, kläder eller kanske en weekendresa.
- Donera. Om du känner för att ge tillbaka kan du använda återbäringen för att stödja välgörenhet eller en organisation som ligger dig varmt om hjärtat.
FAQ om skatteåterbäring
Vad är skatteåterbäring?
Skatteåterbäring är pengarna du kan få om du har betalat för mycket i skatt under året. Det kan bero på att din preliminära skatt har varit för hög i relation till din slutliga skatt, eller att du har haft avdrag som minskar din skatt.
När får jag min skatteåterbäring?
Skatteåterbäringen betalas ut i slutet av juni eller början av juli, beroende på när du deklarerade. Om du deklarerade digitalt och inte har några problem med din deklaration kan du få återbäringen redan i juni. Om du deklarerade på papper eller det finns felaktigheter kan det ta längre tid.
Hur mycket får jag tillbaka i skatteåterbäring?
Hur mycket du får tillbaka beror på din inkomst och hur mycket skatt du har betalat under året. Skatteverket gör en sammanställning av dina inkomster och avdrag för att räkna ut hur mycket du har betalat för mycket. Du kan också själv beräkna en ungefärlig återbäring genom att logga in på Skatteverkets hemsida.
Vad händer om jag inte får någon skatteåterbäring?
Om du inte får någon skatteåterbäring kan det bero på att du inte har betalat för mycket i skatt, eller att du istället har kvarskatt som du behöver betala. Skatteverket skickar en slutlig skattdeklaration om du har en skuld.
Kan jag påverka min skatteåterbäring?
Ja, du kan påverka din skatteåterbäring genom att justera din preliminära skatt under året, exempelvis genom att anmäla ändrade inkomster eller göra avdrag för kostnader som du har rätt att dra av. Detta kan minska din skatt och därmed öka din återbäring. Det är också viktigt att hålla koll på att alla uppgifter i deklarationen är korrekta för att undvika felaktiga belopp.