Avdrag deklaration: Avdragen du ska ha koll på!

23.06.2022#Privatekonomi

Är det dags att deklarera? Här kommer ett gäng deklarationstips som hjälper dig på traven. Vad kan man göra avdrag för i deklarationen? Vad menas ens med avdrag i deklarationen? Detta och lite till kommer du få svar på i detta inlägg.

De flesta dubbelkollar bara att informationen stämmer, godkänner och så är det ute ur världen. Det kan kännas besvärligt och komplicerat att ha koll på alla avdrag och regler. Men det kan faktiskt vara en fördel att ha koll på avdragen när du ska deklarera, det kan finnas pengar att spara. Här får du en lista på några av de viktigaste avdragen som kan hjälpa dig nästa gång du ska deklarera. Är du redo?

1. Avdrag vid resor

Hur räknar man avdrag för resor till och från arbetet? Om du har långt till jobbet är det väldigt bra att ha koll på reseavdragen. Om du reser med kollektivtrafik till och från jobbet får du dra av de utgifter som överstiger 11 000 kr. Åker du istället bil är det två kriterier som ska uppfyllas:

  • Avståndet till jobbet ska vara minimum 5 kilometer
  • Du ska tjäna minst två timmar varje dag på att köra bil i stället för att åka med kollektivtrafik.

Är detta uppfyllt ligger avdraget på 18,50 kronor per mil om du använder din privata bil. Avdraget ligger på 6,50 kronor per mil med en tjänstebil driven på diesel och 9,50 kronor per mil med en tjänstebil driven på övrigt bränsle.

När det gäller avdrag till och från arbetet, hur många dagar ska man vara uppe på då? Kort och gott ska bilen varit använd i tjänst i minst 160 dagar på ett år med 220 – 230 arbetsdagar. Du ska dessutom ha kört minst 300 mil sammanlagt, om du har jobbat hela året.

Ett annat avdrag som är bra att komma ihåg är avdraget för trängselskatt. Det innebär avdrag för dig som har väg-, bro- eller färjeavgifter på vägen till och från jobbet. Du kan alltså få avdrag på dessa utgifter. Reser du med egen bil får du dessutom avdrag för trängselskatten. Men var fyller man i avdrag för trängselskatt? Det är lättare sagt än gjort, men det ska summeras i avdraget för resor till och från arbetet på deklarationen.

Hur gör man avdrag för resor då? Du beräknar hur stort avdrag du ska göra och skriver därnäst in det i din inkomstdeklaration. Härefter drar Skatteverket automatiskt bort 11 000 kronor från beloppet, eftersom det är utgifterna över 11 000 kronor som du får avdrag på.

2. Avdrag vid renovering

Några deklarationsavdrag som är väldigt bra att kunna, om du till exempel äger en bostad, är renoveringsavdragen. Det är först och främst två begrepp du ska ha koll på:

  • ROT-avdrag deklaration: Innebär avdrag på reparation, underhåll och om- och tillbyggnad på din bostad. Avdraget ligger på omkring 30%.
  • RUT-avdrag deklaration: Står för Rengöring, Underhållning och Tvätt och innebär hushållsnära tjänster i din bostad. Avdraget ligger på omkring 50%.

Dessa avdrag innebär att utföraren av arbetet drar av arbetskostnaden på arbetet. Det är alltså något som ska vara avtalat i förväg, så att utföraren kan dra av procenten på din faktura. Avdragaren ansöker sedan efter pengarna hos Skatteverket. Det är därför viktigt att du säger till innan renoveringsprojektet drar i gång, och inte väntar tills du deklarerar.

Lägger man ihop ROT och RUT kan avdraget maximalt uppgå till 75 000 kronor. För att se hur mycket ROT och RUT du har använt hittills under året kan du gå in på Skatteverkets hemsida och räkna ut det i deras e-tjänst. Där kan du även se om du är berättigad ROT- och RUT avdrag. Det är viktigt att informera arbetarna i förväg hur mycket du har använt av avdragen, för att de ska kunna dra av rätt procentsats på din faktura.

Kom ihåg att avdragen gäller på arbetskostnaderna och alltså inte på materialutgifter. Du kan därför med fördel välja billigare material och samtidigt ta del av avdragen på arbetskostnaderna för att få ner priset på ditt byggprojekt.

De 75 000 gäller per person så om du renoverar tillsammans med din partner, som också äger en del av bostaden, och båda är inskrivna i bostadsrättsföreningen, kan ni gånga detta med två. Även här är det en bra idé att kolla med Skatteverket ifall ni båda är berättigade dessa avdrag.

Till exempel: Om ni är två som äger bostaden:

Person 1 är berättigad: 50 000 kr
Person 2 är berättigad: 50 000 kr
Sammanlagt berättigat ROT-avdrag: 100 000 kr

3. Avdrag vid husförsäljning

Har du sålt huset under året som har gått? Att sälja kan vara en komplicerad process, men samtidigt väldigt rolig. Vilka avdrag får man göra vid husförsäljning då? Här får du två deklarationstips som du kan ta med i deklarationen.

För det första är det är skillnad på om du har sålt din bostad med vinst eller förlust.

  • Vinst: Du kan dra av utgifter du hade i samband med försäljningen av bostaden, samt utgifter i samband med förbättringar på bostaden. Det resterande beloppet beskattas härefter med 22%.
  • Förlust: Du får en skattereduktion, alltså en nedsättning på skatten, på 30% om du har sålt med förlust, detta gäller upp till 100 000 kr. För beloppet över de 100 000 kronorna gäller en skattereduktion på 21%.

Mäklararvodet är det du betalar till fastighetsmäklaren när du säljer din bostad. Är det ett arvode du har betalt, är det ett fast belopp som ni bestämde i förväg. Man får avdrag på mäklararvodet i deklarationen, det kallas försäljningsutgift. Men hur mycket får man i avdrag på mäklararvode? När du deklarerar och skriver in mäklararvodet, kommer detta belopp dras av på det samlade vinstbelopp som du ska betala skatt av.

Till exempel:

Vinst vid försäljning av hus: 500 000 kr
Betalt i mäklararvode: 65 000 kr
Du ska betala skatt av: 500 000 - 65 000 = 435 000 kr

Beloppet du ska betala skatt av minskar alltså.

4. Student avdrag deklaration

Är du student? Då kommer här några avdrag som är bra att ha koll på inför deklarationen.

  • Avdrag på cykeln i deklarationen

Många studerande cyklar dagligen till skolan, både för att spara pengar på kollektivtrafik, men också för att spara på miljön. Detta ska såklart belönas. Använder du cykeln till och från arbetet kan du därför dra av 350 kr per år för cykelkostnaderna.

  • Tillfälligt arbete på annan ort

Om sommaren jobbar väldigt många studenter på andra orter än där bostaden är. Om du har gjort det kan du få avdrag för hela logikostnaden, som du betalde undertiden du bodde och arbetade på annan ort. Detta kan du även om du jobbade utomlands. Det gäller dock inte om du bodde hemma hos dina föräldrar. Arbetsorten ska vara minimum 50 km från din bostadsort, och gäller endast arbete, alltså inte studier. Schablonbeloppet ligger på 110 kr per natt, men du kan även välja att få betalt för alla kostnaderna.

  • Dubbel bosättning

Om du betalar dubbel hyra på grund av jobb på en annan ort kan du också få avdrag för detta. Du kan då få avdrag för utgifterna kopplat till ditt första boende. Detta gäller de första 2 åren. Kom även ihåg att du under den första månaden kan få ett schablonbelopp på 66 kr per dag, som ska täcka övriga utgifter. Men om man är berättigad dubbelt boende avdrag, hur mycket får man då? Här är det faktiskt inte något schablonbelopp, utan du får det faktiska beloppet det kostade dig att bo på den andra orten.

Även här ska avståndet vara minimum 50 km mellan bostadsort och arbetsort.

5. Avdrag i deklarationen vid pensionssparande

Kan du göra avdrag för pensionssparande? Svaret är kort och gott: Ja, det kan du faktiskt. Om du inte har pensionsrätt i ditt anställningskontrakt, och därför själv har investerat i en privatpension, får du göra avdrag på 35% av din inkomst, dock max 476 000 kr. Pensionssparandet ska ske i en pensionsförsäkring eller IPS för att du ska kunna få avdrag på det.

Avdrag på pensionssparande är en del av de allmänna avdragen. Men vad är de allmänna avdragen då? Det är helt bestämt fem olika avdrag som du som till exempel egenföretagare kan göra för att bli skattepliktig på en mindre del av inkomsten. De fyra andra allmänna avdragen är utländska socialförsäkringsavgifter, periodiska understöd, påförda socialavgifter och underskott av nystartad eller konstnärlig verksamhet. Du kan läsa mer om dem här, samt om vem som kan få dem.

Hur fungerar det?

Nu när du har koll på många av de vanligaste avdragen i deklarationen är frågan: Hur gör man avdrag i deklarationen? När du vet vad du ska få avdrag för är det ganska lätt. Du ska skriva i rätt belopp i rätt box. Ska du till exempel fylla i avdrag för resor till och från arbetet går du ned till stycke 2.1 som heter just ”Resor till och från arbetet”. Du fyller i totalbeloppet i hela kronor. När du har skickat in deklarationen räknar Skatteverket ut förändringarna.

När kommer skatteåterbäringen om man gjort avdrag då? I 2022 utbetalas skattepengarna mellan 8-10 juni för alla dem som har ändrat något i deklarationen. Det är alltså senare än om man godkänner digitalt, utan att ändra något. Då sker utbetalningarna redan 5-8 april nämligen, förutsatt att du skickar in din deklaration innan den 30 mars. Vi hoppas att du nu känner att du har mer kött på benen inför deklarationen och vet vilka avdrag du kan få. Om du vill läsa mer omkring ekonomi och vad du kan göra för att ta kontroll över din egen privatekonomi, kan du läsa om det här.

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: