Sex sätt att förhindra kreditkortsbedrägeri

05.05.2021#Generell

Du arbetar hårt för dina pengar, så det är viktigt att hålla dem säkra. En smart metod för att garantera dina pengars säkerhet är att vara försiktig med sina kreditkort och bankkort. Läs sex enkla sätt att förhindra kreditkortsbedrägerier:

 

1. Håll ögonen på ditt kreditkort

Lyckligtvis är de flesta återförsäljare och tjänsteleverantörer säkra ställen att använda sitt kort. Det finns dock dåliga ställen i världen. Kom ihåg att alltid hålla ögonen på ditt kontokort när du betalar för tjänster. Om ditt kort är utom synhåll ger det oärliga människor en möjlighet att kopiera dina kreditkortsuppgifter och säkerhetskoden på baksidan av kortet.

Kom ihåg att inte skriva under ett tomt kvitto. På ställen där dricks kan skrivas in kan du dra ett streck över den delen om du inte vill att någon extra debitering ska göras på ditt kort.

 

2. Se upp för enheter som skimmar på bankomater

Enheter för att skimma, och på senare tid, shimma, kan installeras på bankomater eller betalningsmaskiner för att kopiera dina kortuppgifter. För att undvika skimmare ska du kontrollera om knappsatsen eller kortplatsen är lös eller ser annorlunda eller skrymmande ut. Små kameror installeras också för att se när kunder trycker in sina PIN-koder. Om det finns en kamera riktad mot knappsatsen – var försiktig. Att använda handen som skydd när du anger din pinkod är en god vana i allmänhet.

Shimmare är lite knepigare eftersom det kanske inte finns några tecken på manipulering. Dessa mer avancerade modeller av skimmare installeras inuti kortplatsen och går vanligtvis inte att se så lätt. För att skydda dig ska du betala inne på bensinstationer när det är möjligt och undvika fristående bankomater, särskilt i avlägsna områden.

 

3. Överväg andra betalningsalternativ

När du får ett nytt kreditkort ska du skriva din namnteckning på baksidan direkt. På så sätt behöver du inte lämna ett "oskrivet blad" som någon annan kan signera om kortet försvinner eller blir stulet. Du kan även överväga att lämna dina kontokort hemma när de inte behövs.

Betalningssätt med närfältskommunikation kan i vissa fall vara säkrare än kort. Tekniken innebär att betalningsappar som Apple Pay och Android Pay inte kan skimmas som fysiska kort.

4. Håll koll på dina konton och din kortaktivitet

Kom ihåg att alltid hålla ögonen öppna efter misstänkta debiteringar eller transaktioner du inte kommer ihåg. Vissa kontrollerar bara sina konton eller sin kortverksamhet ibland, oftast när det är dags för betalningar. Men om du kollar regelbundet är det mer troligt att du kan upptäcka något misstänkt tidigt.

När det hänt något ovanligt kan du kontakta ditt kontokortsföretag eller din bank direkt och fråga vad du ska göra. Ofta finns det särskilda nummer att ringa i dessa fall. Ha dessa nödnummer tillgängliga så att du vet vad du ska göra om det uppstår problem.

 

5. Se upp för phishing

Bedragare gör sitt bästa för slå till när du inte är på din vakt. Finns det något bättre sätt än att låtsas att de företräder en seriös organisation och be om viktig information? Om du inte räknat med att bli kontaktad av företaget ska du vara försiktig.

Om du till exempel får ett telefonsamtal där någon ber dig om personlig information kan du be personen om namn, avdelning och telefonnummer. Det är ett steg för att bekräfta att samtalet är genuint. Om de tvekar att ge dig den informationen eller inte vill att du ringer tillbaka till dem så finns det nog ett problem.

Och det är alltid en varningssignal om någon ber dig ange ditt kontokortsnummer över telefon eller via sms (särskilt om du inte var den som tog kontakt). Banker ringer aldrig och ber om ditt kontokortsnummer eller din pinkod. Om de begär den informationen är det vanligtvis när du ringer och måste mata in information för att bekräfta din identitet.

 

6. Använd sunt förnuft när du handlar på nätet

Den första regeln är enkel: Handla bara från webbplatser och onlinebutiker som du litar på. Då är det mer troligt att din kreditkortsinformation är säker. Och du ska inte handla från webbplatser som inte är säkra. Du kan se detta genom att det står "https" i början av webbadressen (istället för bara http), och ett lås visas i webbläsaren.

Den andra regeln är att hålla datorn säker med programvara mot virus och skadlig programvara. Ju mer en illasinnad person kan ta reda på om dig, desto mer skada de kan göra. Tänk efter noga innan du ger ut några personuppgifter online som inte behövs, och klicka inte på misstänkta länkar.

 

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: