Alla Hjärtans Dag - Ta hand om både dina relationer och din ekonomi

15.02.2021#Privatekonomi

Nu är det dags för årets Alla Hjärtans Dag – firande, en återkommande klassiker då det är tid att tänka på dem som hjärtat bultar för lite extra. Det kan förstås vara någon man är kär i men även andra som av olika skäl betyder något extra för dig.

 

Varför firar vi Sankt Valentin?

Alla Hjärtans Dag den 14 februari kallas också ”Sankt Valentin”. Sankt Valentin var enligt traditionen ett helgon som levde runt 300-talet, men helt säkert vet man inte. Att fira kärleken runt Alla Hjärtans Dag har skett i Europa sen 1300-talet och det antas ha börjat i Frankrike och England. Bland annat sägs det att man runt Valentin-dagen ordnade lekar och delade in flickor och pojkar i en by i låtsaspar. Runt Sankt Valentin har det varit vanligt i exempelvis England att man skickat Alla Hjärtans Dag – kort och de första korten antas ha skickats på 1400-talet.

 

Ögonkontakt får oss att må bra

Man mår bra av att rikta positiv energi mot någon annan. på exempelvis Stanford University har man gjort studier som visar att den som är förälskad kan uppleva så positiva effekter att det ger fysisk påverkan, det kan räcka med att enbart titta på den som är föremålet för förälskelsen. Att röra vid en annan människa är viktigt för hälsan. När man får eller ger en kram frigörs en substans i hjärnan som heter oxytocin. Oxytocin påverkar kroppens nivåer på stresshormoner och blodtryck på ett mycket positivt sätt. Upptäckten av oxytocin skedde redan 1906 av en engelsman som hette Henry Dale. Idag vet vi att oxytocinet finns både hos män, kvinnor och djur. Ögonkontakt är viktigt för frigörande av ämnet i kroppen och stärker banden till människor omkring dig. Ögonkontakt är viktigt både för att vinna förtroende för – eller hos – en annan människa, men också vid förälskelse. Det finns många spännande lästips om ögonkontaktens betydelse!

 

Vårda dina relationer…

Att uppmärksamma Alla Hjärtans Dag är att vårda sina relationer. Vad kan man då göra för något för att visa uppskattning för en människa som av olika anledningar betyder något extra? Det finns förstås många klassiska tips som att köpa blommor, en chokladask, ett vackert smycke eller att bjuda på restaurang. Det är också vanliga saker att göra om det är någon man är förälskad i. Men det finns så många andra saker man kan göra och som faktiskt inte behöver kosta så mycket pengar. Det är ju faktiskt omtanken och kreativiteten som räknas. Kanske har du någon äldre släkting som inte har fått besök på länge och som skulle bli jätteglad om du tittar förbi och tar med dig lite hembakt fikabröd? En enkel kaka kan de allra flesta faktiskt fixa ihop ganska lätt. Nedan får du några recept som många klarar av. Att bjuda på restaurang kan vara kul och festligt men notan kan ganska lätt skena iväg betydligt fortare än man anar. Och när nåt är dyrt är det svårt kunna bjuda flera. Så varför inte dra ihop till en riktigt kul spontanmiddag istället, det behöver ju faktiskt inte vara just den fjortonde februari utan du kan ju skicka inbjudan då. Fixa en enkel gryta med fräsch sallad, nåt gott att dricka och bjud in flera tillsammans istället. Till efterrätt kan du servera våffelhjärtan med sylt och grädde Spontanmiddagar blir ofta roligare än om det är för detaljplanerat. Endast fantasin sätter gränserna och det viktigaste är ju att det framgår att du anstränger dig för någon eller några, inte prislappen på råvarorna.

…. och vårda ekonomin!

Precis som att man mår bra av att vårda sina relationer mår man också bra av att ta hand om sin ekonomi. Om man känner att man har koll på relationerna är det lättare att ha koll på ekonomin och vice versa. Det är bra att intala sig själv att oavsett hur tillvaron ser ut för tillfället går det faktiskt att göra mycket för att både ekonomi och relationer ska bli bättre. En viktig del i det är att ha koll på sina drömmar. Vad drömmer jag egentligen om? Hur vill jag att min tillvaro ska vara om ett år om jag får bestämma? Om fem år? Det är inte alltid lätt att sortera tankarna, i synnerhet inte om det är olika saker man känner sig stressad över i livet. Ett bra sätt för att kunna tänka lite klarare, ett sätt som faktiskt är helt gratis, är att ta en lång promenad, gärna ute i naturen. De allra flesta människor har ofta en betydligt bättre förmåga att tänka klart efter att ha promenerat i en halvtimme eller mer. Tankarna poppar inte bara omkring utan också ofta lösningarna. Tillåt dina inre tankar att flöda fritt. Då kan du också hjälpa din egen inre kompass att hitta rätt riktning i tillvaron. Vilka trista saker behöver jag ta itu med och hur kan jag se till att negativa känslor, relationer eller en knepig ekonomisk situation inte får kontrollera mitt liv? Kanske behöver man ta ett lån för att reda upp en akut ekonomisk situation eller för att kunna satsa på de där relationerna som man har misskött och har dåligt samvete för. Vi på Ferratum finns här för dig om du har frågor om vad du kan låna till och hur du gör. Och om du väljer att ta ett lån för att finansiera dina drömmar behöver du inte vänta länge med administrativa dröjsmål. Ferratums online-ansökan tar mellan 5-7min att slutföra och godkännandet sker inom några minuter.

 

Ferratums låneskola

I dagens låneskola tar vi upp hur viktigt att det är att man betalar tillbaka sitt lån i tid, på de datum som är uppgjort sen tidigare. Det handlar förstås om trovärdigheten inför den som lånar ut pengarna, kreditgivaren. Men det är också en viktig påminnelse till sig själv att planera sin ekonomi på ett sätt så att både lånebetalningarna – liksom andra räkningar – verkligen kan betalas på de datum som är uppgjort. Dröjer man med betalningar kan det leda till att man får en påminnelseavgift eller i värsta fall hamnar hos inkasso eller kronofogden. Om en räkning väl gått till kronofogden är det svårt att kunna få låna pengar på lång tid framåt. Räkningar som inte betalas i tid får ofta en påminnelseavgift, en onödig månadsutgift med pengar som kunde har gått till andra saker. Exempelvis kanske den där efterlängtade middagen med vännerna.

 

Exempel: Rickard är sen med att betala sina räkningar. Det är aldrig så illa att han hamnar hos inkasso eller kronofogden men varje månad får han tyvärr på två olika räkningar påminnelseavgifter på vardera 129 kronor. Rickard betalar visserligen räkningarna varje gång direkt när han fått en påminnelse. Det innebär att han varje år lägger drygt 3000 kronor på förseningsavgifter. Om Rickard fortsätter med den ovanan i fem år har han lagt ut över 15 000 kronor på onödiga påminnelseavgifter. Så se till att du betalar både räkningar och lån i tid. Det tjänar du väldigt mycket på och det är lättare att hålla fokus på det viktiga i tillvaron, inte att stressa över ekonomin.

 

Till sist…

 

Mysig kardemummakaka

3 stora ägg

3 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 tsk kardemumma

2 tsk bakpulver

3 dl vetemjöl

75 gram smält smör

1 dl vatten

Sätt ugnen på 175grader C. Smörj bakformen, gärna hjärtformad och skaka försiktigt runt ströbröd.

Blanda ihop mjöl, kardemumma och bakpulver noggrant i separat skål. Smält smör och låt svalna.

Vispa äggen, det avsvalnade smöret, vattnet, sockret och vaniljsockret med elvisp några minuter.

Rör försiktigt men noggrant ner mjöl-blandningen i smeten. Häll den färdiga smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 35 minuter.

 

https://utforskasinnet.se/hemligheterna-bakom-ogonkontakt/

http://www.allahjärtansdagguiden.se/

 

Du kanske även finner dessa intressanta

Sorry, there are errors on the page: