Hur man planerar en månadsbudget som faktiskt fungerar

08.07.2021#Privatekonomi

Att planera en månadsbudget är mycket viktigt för att se till att man har stabilitet i sin privatekonomi. Det är också avgörande för att uppnå specifika sparmål.

I den nuvarande ekonomin, som fortfarande återhämtar sig från den förra krisen, kan det göra stor skillnad att hantera sin privatekonomi med en kontinuerlig process.  Överskriden kredit på kortet, plötsliga sjukvårdskostnader eller andra oväntade händelser kan få stora konsekvenser för ens ekonomiska stabilitet.

Men med det sagt kan en månadsbudget verka som något komplicerat, överväldigande och tråkigt för många. Statistik från USA visar att bara en av tre väljer att faktiskt ha det.

Men processen behöver inte vara så komplicerad som du kanske tror, och definitivt inte så tidskrävande. Det finns några enkla steg du kan följa varje månad för att se till att du når dina ekonomiska mål utan att lägga för mycket tid på det. Och om du är orolig över att försöket hamnar i högen med övergivna nyårslöften på grund av det inte går bra så kan du ta en titt på vår lista över rekommendationer och sedan välja själv.

Här är en lista på åtgärder för att planera en månadsbudget som verkligen fungerar för dig.

Planera för din stil

Vi har alla vår egen stil när det gäller utgifter och sparande. Vissa väljer att betala räkningar, sätta undan en liten summa pengar för besparingar och sedan spendera resten av sin inkomst. Andra gillar att noggrant planera och dokumentera alla sina kostnader, särskilt när marginalerna är snävare. Andra väljer omvänd budgetering där de börjar med planering för att spara ett visst belopp och arbetar bakåt för att justera kostnaderna.

För båda tillvägagångssätten är det avgörande att ha ett sätt att skriva ner sina ekonomiska mål. Vilket leder oss till nästa punkt.

Gör det digitalt

Även om all privat budget gjordes med penna och papper fram till för ett tag sedan så kan du idag byta till mycket mindre långtråkiga alternativ genom att använda antingen en gratis webbtjänst eller en mobilapp. Eller om du är mer analytiskt lagd finns det massor med prenumerationsbaserade tjänster som kan hjälpa dig med din månadsbudget.

En sak är säker – det digitala kan göra en enorm skillnad i att spåra dina utgifter. Det är mycket enklare att analysera allt du spenderar med hjälp av ett bankkonto eller en digital plånbok och skicka informationen till en budgeteringsapp. När du inte behöver skriva ner utgifter på papper kan du få all den tiden över till en avkopplande eftermiddag eller kväll.

Med det sagt ska du se till att skaffa en certifierad app för att undvika eventuella säkerhetsrisker.

Analysera ditt nuvarande ekonomiska mönster

Med allt på plats kan du börja se hur budgeten fungerar. Ju mer tid som går, desto fler insikter kommer ditt digitala verktyg att ge om din ekonomi. Dina vanliga utgifter under en månad kanske är 20 000 kronor, men en gång i kvartalet kanske du har ytterligare utgifter. Och låt oss inte glömma kostnader som årlig fastighetsskatt som dyker upp när man helt har glömt dem. Allt det kommer att spåras digitalt, och ju fler månader som går, desto större klarhet får du i hur du balanserar dina utgifter och dina besparingar.

När du tar en titt på det här ska du inte glömma inte den gyllene regeln 50/30/20. I genomsnitt kommer de flesta familjer att spendera 50 procent på nödvändigheter som mat- och elräkningar. 20 procent bör gå till ekonomiska mål, vare sig det innebär besparingar eller att betala av skulder, och 30 procent kan gå till saker man njuter av i vardagen – oavsett om det är middagar, bio eller andra typer av nöjen.

Se till att ekonomin sköts på autopilot

När du börjar att se budgetmönster växa fram med hjälp av ditt nya verktyg ska du ta nästa steg. Det är dags att överväga hur mycket du spenderar i genomsnitt, vad som är realistiskt att unna sig till vardags och därmed vad kan du rimligtvis sätta undan för sämre tider.

 Att gå på autopilot är idag ett standardalternativ med de flesta digitala finansiella verktyg. När du känner dig säker på dina ekonomiska mönster, ska du ta ett steg framåt och sätta din ekonomi på autopilot. Att låta räkningarna och ditt sparande göras automatiskt kommer att vara både tidseffektivt och bespara dig bekymret att förhandla med dig själv.

Autopiloten ger verklig positiv förstärkning för att göra sin månadsbudget på rätt sätt. När du ser dina besparingar bli större med näst intill ingen ansträngning från din sida så vet du att du har en månadsbudget som fungerar för dig.

Spendera det du får över varje månad utan stress

Det som är kvar efter att autopiloten gjort sitt är vad du kan se som bekymmersfri budget. Unna dig lite, ta ett steg tillbaka och slappna av. Du spårar fortfarande de utgifterna med dina digitala verktyg så att du får en översikt och kan analysera den. Men med det sagt njuter du samtidigt av ekonomisk stabilitet, ett stadigt växande sparkonto och din egen fritid som du vill ha den.

Efter allt det här ska du komma ihåg att njuta fullt ut av fördelarna med en månadsbudget som fungerar för dig.

Sorry, there are errors on the page: