Varning för bedrägeri via lägenhetsuthyrnings-sidor på Facebook och liknande sidor

02.02.2022#Fraud

 

 

Många av de bedrägerifall vi stöter på inom denna
branch är att kunder blir lurade till att signa på ett lån via sajterna där bedragare låtsas ha en lägenhet till uthyrning. 

För att undvika att du råkar illa ut så är det viktigt att aldrig signera via BankID utan att läsa noggrant vad du skriver på och för vilket företag. Skicka heller aldrig pengar via Swish till någon som du endast har kontakt med via Facebook eller annan online sajt. 

Tips: Stå hellre för eventuella kostnader som uppstår innan ett uthyrningsavtal finns på plats eller att du faktiskt får tillgång till en lägenhet innan du litar på personen som du ska hyra ifrån och skickar över pengar emellan.  

Skulle en väldigt stor summa helt plötsligt dyka upp som överförd till ditt konto, kontakta din bank för att ta reda på vart överföringen kommer ifrån. Skulle överföringen komma från ett företag som ger ut kreditlån, kontakta deras kundservice omedelbart om du inte medvetet tagit ett lån från dem. Gör aldrig några skyndsamma överföringar, utan att kolla upp att du verkligen skickar pengarna till rätt mottagare. Ta din tid och gör en ordentlig utredning av händelsen på egen hand. 

Vårt hjälpcenter kan hjälpa dig i frågan om det skulle vara från vår bank du felaktigt tagit ett lån. Hör av dig till oss och dubbelkolla ditt konto så ser vi till att du kan betala tillbaka de pengarna som överfört till ditt konto från oss och att kontot stängs så fort som möjligt.

Anmäl dessutom användaren till Lägenhetsgruppen/sajten samt till Facebook. Alternativt gör du en bedrägerianmälan till polisen med alla de uppgifterna du har på personen. 

Var säker där ute och var verkligen noggrann med vad du skriver på via BankID samt vem du swishar till och hur mycket. 

Sorry, there are errors on the page: