Vilken typ av spenderare är du?

handla mat
2018-08-13

För ett par månader sedan skrev vi en artikel där vi förklarade vikten av att förstå hur du och din familj ser på pengar och den roll som den synen spelar i ert hushåll.

En studie som nyligen gjordes av University College London, Open University och BBC Lab Storbritannien visade att människors syn på pengar kraftigt påverkade hur de spenderade pengar. Till exempel märkte man att när folk ser på pengar som säkerhet kan risken för ekonomiska problem minska. När folk däremot ser på pengar som ett medel för makt eller status så kan det öka risken för ekonomiska problem.

Studien visade också att det finns fyra olika sätt att se på pengar. Vissa bekymrar sig ständigt om hur mycket pengar de spenderar, vissa köper saker för att må bättre och andra har svårt att erkänna sitt spenderande för sig själva.

4 sätt att se pengar

Vi tar en titt på de fyra synsätt folk har på pengar enligt studien vi nämnde:

Statusspenderare ser pengar som en statussymbol – ett verktyg för att påverka eller imponera på andra.

Säkra sparare ser pengar som en källa till trygghet. Säkra sparare är mer bekväma med att spara pengar, även om de inte är sparar till något särskilt.

Oberoende älskare är utsvävande och lever bara för dagen utan någon tanke på ekonomisk trygghet.

Generösa unnare tycker om att spendera pengar på andra som ett sätt att visa kärlek och uppskattning.

onlineshopping

Köpbeteenden

Nu när vi har tittat på fyra olika synsätt som folk har på pengar ska vi se på de olika beteenden folk har när det gäller att shoppa:

Fanatiska shoppare handlar ofta. Den här typen av shoppare "råkar" ofta köpa mycket mer än de hade tänkt. De kan till exempel gå in en affär för att köpa ett par skor, och så det slutar det med att de köper flera andra saker.

Sparsamma shoppare gör vad som helst för att spara pengar. Den här typen av shoppare kan tillbringa timmar med att jämföra priser i butiker eller på nätet för att få det bästa priset. Dessutom kan de köra till andra sidan stan för att spara några cent på en vara, trots att det tar mycket längre tid.

Eskapistiska shoppare tror på "shoppingterapi" och skapar distraktion från sina jobb eller privatliv genom att göra av med pengar.

Motvilliga shoppare tvekar att spendera pengar och skjuter upp köp till sista minuten. Den här typen kan till exempel skjuta upp att köpa en flygbiljett till sista minuten. Eller om de behöver av en ny skor så väntar de till dess att deras nuvarande par är helt utslitet innan de köper nya.

Självkänsleshoppare köper saker för att stärka sitt självförtroende och köper ofta dyra kläder eller saker för att må bättre.

 

Hur gör du? Oavsett vilken typ du så är det bra att vara medveten om sina spenderingsbeteenden och hur man ser på pengar.