Vilken relation har du till pengar?

familj
2018-04-06

Vissa säger att världen vore en bättre plats utan pengar, att "pengar är roten till allt ont". Andra tror att det är pengar som får jorden att snurra.

Hur tänker du? Är pengar något som gör din familj oroad och stressad, eller ser du pengar som något som ger dig möjligheter att göra sånt du vill göra?

Det är viktigt att förstå hur du och din familj ser på pengar och vilken roll pengar spelar i hushållet. Ger dina åsikter om pengar dig styrka eller tynger de ner dig?

Din attityd till pengar

Är du en sån som aldrig kan spara några pengar? Tror du att vissa helt enkelt hanterar pengar bättre än andra? Varför, i så fall, har vissa bättre hand med pengar och varför tror du att du och din familj inte kan spara pengar?

Det är vanligt att man skyller på sin arbetsgivare, platsen man bor på, eller det arbete man har, som anledningen till varför man inte kan spara. Men om du bytte jobb eller flyttade, skulle dina utgifter och ditt sparande verkligen ändras då? Vi misstänker att det kanske inte är så.

Visst, om man har en låg lön och bor i en väldigt dyr stad kan det vara tufft, men ofta är det hur man prioriterar och ser på pengar som bestämmer hur banksaldot ska se ut varje månad.

Undersökningar visar att de som ser pengar som makt oftare får problem med finanserna än de som ser pengar som ett sätt att få trygghet.

Undersökningar visar också att om man oroar sig för hur mycket pengar man spenderar, köper saker för att försöka må bra och sedan förnekar det, så är man illa ute. Om vi istället ser på pengar som något som ger möjligheter och trygghet är det mindre risk för pengastress.

kvitto och iphone

Förstå vad som motiverar

Om man inte är försiktig och utforskar sin relation till pengar kan man hamna i blåsväder. Den tyska filosofen Arthur Schopenhauer sa, "rikedom är som havsvatten, ju mer man dricker, desto törstigare blir man".

Det är inget fel i att vilja köpa materiella ting – en ny bil, nya möbler eller nya kläder exempelvis. Det är viktigare att förstå vad som motiverar den önskan man har och fråga sig själv hur köpet förbättrar ens liv. Ett hälsosamt förhållande till pengar är viktigt – där man kan ha ett bekvämt liv, spara pengar och inte spendera för mycket.

Pengar leder till fler möjligheter 

Har du pengar har du fler möjligheter. Ta jobbletande till exempel. Att ha tillgång till pengar, genom besparingar, ett kreditkort eller ett lån betyder att du är i en starkare position för att utforska dina alternativ istället för att ta första, bästa erbjudande. Du har råd att vara kinkig och välja noga.

Att ha tillgång till pengar kan öppna din värld på många sätt, så att du kan resa mer fritt, göra oförutsedda reparationer, byta ut trasiga föremål och köpa varor när det behövs. Så när vi ser på pengar som en möjliggörare och något som kan ge säkerhet, är vi mindre benägna att uppleva ekonomiska problem.

Så, vilken relation har du till pengar?