Vi ger dig den ultimata checklistan inför hösten

2020-08-27

Sommaren är så gott som över för det här året och hösten är på intåg med skol- och jobbstart. Kanske har du sett fram emot att komma tillbaka till kollegorna, eller så fortsätter du på hemmakontoret under hösten, oavsett kan det alltid kännas lite tungt att komma tillbaka efter några veckors avkopplande semester. Ett bra tips för dig som är tillbaka på jobbet är att sätta rimliga mål. Troligtvis kommer du inte kunna vara lika produktiv den första vecka som du var innan du gick på semester, de flesta av oss har en liten startsträcka när vi kommer tillbaka. Skaffa en överblick över din jobbsituation och dina mål, då blir det enklare för dig att prioritera vad som är viktigast den första veckan. Det är inte ovanligt att vi ställer för höga krav på oss själva som sedan får oss att känna att vi misslyckats om vi inte når dit. Ett annat bra tips, särskilt för dig som jobbar från hemmakontoret, är att återskapa goda rutiner från innan semestern. Var du duktig och sprang en runda innan du satte dig och jobbade varje morgon, eller var du bra på att ta mikropauser under dagen? Fortsätt med det! Kasta inte bort de bra rutiner du byggt upp under våren, utan försöka hitta tillbaka till dem direkt. Om plånboken ekar lite tomt efter sommarens semester är det ett bra ekonomitips att ta med en egen matlåda till kontoret. Snabbt kommer du märka att du kan spara mycket pengar på att dra ner på de där uteluncherna, kanske hittar du också en ny trevlig kollega att äta din matlåda med.

 

Det är inte bara våra hemmakontor som ska återstartas efter semestern, även barnen ska återgå till skolan och vardagsrutiner. För många är skolstarten förknippad med höga kostnader när höstens alla kläder, sportartiklar och fritidsprylar ska inhandlas. Det finns dock några smarta tips att ta till sig för att göra skolstarten billigare:

  1. Köp begagnat. Det finns en rad appar, hemsidor och fysiska butiker som säljer begagnade kläder, möbler, fritidsprylar och allt annat man kan tänkas behöva. Särskilt barnkläder och sportartiklar till barnen går att fynda billigt och med hög kvaliteter. Populära sidor att handla begagnat från är bland annat Blocket, Tradera, Sellpy och Facebook Marketplace.
  2. Byt med andra. Troligtvis har du en hel hög med grejer hemma som inte riktigt passar längre eller som barnen har tröttnat på men som någon annan kommer bli jätteglad för. Starta en Facebookgrupp eller en grupp med föräldrarna från skolan där ni byter med varandra. Bra för både miljön och plånboken.
  3. Se över vad som kan vänta. Även om det kan framstå som att ditt barn behöver allt första veckan av skolstarten så är det troligtvis inte så. Gå igenom och se vad som verkligen behöver förnyas eller vilka sportprylar som kan vänta. Du kommer bli positivt överraskad över hur mycket som faktiskt kan inhandlas senare.  

 

Att köpa begagnat eller att byta med andra är en del av det vi kallar cirkulär ekonomi, ett begrepp som blivit ett riktigt trendord de senaste åren. Men vad är cirkulär ekonomi egentligen? Ett enkelt sätt att förklara är att det är motsatsen till hur vi konsumerar idag. Vårt konsumtionskretslopp idag innebär att en vara tillverkas, köps, används och sedan slängs. Ekonomin utgör en linje där flödet har en tydlig början och slut. Den här, så kallade linjära ekonomin, skadar vårt klimat och kommer inte vara hållbar i längden om vi vill minska överutnyttjandet av jordens resurser. Men vad betyder då cirkulär ekonomi? Till skillnad från den linjära konsumtionen innebär den cirkulära att varorna återanvänds och återvinns så mycket som möjligt. Den här typen av konsumtion ställer också krav på att varan du köper bygger på en hållbar idé och går att återvinna eller använda igen. När du köper kläder begagnat eller lämnar in din gamla dator till återvinningen är du med och bidrar till den cirkulära ekonomin. Att minska din konsumtion av nya saker och återanvända mer än helt enkelt nyckeln till en mer hållbar framtid i en cirkulär ekonomi. Nya varor kan tillverkas men ska helst göras av material som redan finns i omlopp.

 

Det finns många varor som passar perfekt att köpa begagnat, särskilt på hösten. Utemöbler, grill eller kanske en båt är exempel på varor som många väljer att sälja vidare efter sommaren. Har det varit en regnig sommar med få grillmiddagar känns den där stora grillen kanske inte längre som en bra investering och den säljs vidare. Är du sugen på att investera i en båt kan det också finnas möjlighet till fynd under hösten. Många köper sin båt under våren när det är fint väder och sommaren ligger framför oss, men tröttnar på hösten när man inser att det också är mycket jobb med en båt.

 

Ekonomi- och låneskolan

När jobb och skola drar igång igen finns det många hundralappar att spara på att göra smarta val. Vi nämnde tidigare tipset att ta med egen matlåda till kontoret och här följer några andra smarta knep för att dra ner på vardagskostnaderna under hösten.

  1. Skippa take away-kaffen. Stressig morgon med barn som ska till skolan, en bil som inte vill starta och en kvarglömd mobiltelefon. Den där take away-kaffen på första bästa café framstår som väldigt lockande… Många av oss har en vana av att köpa kaffe, trots att vi har tillgång till det både på kontoret och hemma. Försök bryta vanan och du kan spara hundralappar varje månad.
  2. Säg upp gymkortet. Vi är många som sitter på ett gymkort som vi, med handen på hjärtat, nästan aldrig använder. Istället för att kortet ska samla damm, och pengar, hitta sätt att röra på dig ute i naturen. Ta en promenad med en kompis, utnyttja ett utegym eller spring en runda. På Youtube kan du också hitta mängder av yoga- och träningspass som du kan köra hemma i vardagsrummet, helt gratis.
  3. Promenera, cykla eller åk kollektivt. Att åka bil är bekvämt men det kostar på, både för vår hushållsekonomi och miljön. Har du möjlighet att ta dig till jobbet genom att promenera, cykla eller med med kollektivtraffiken, förutsatt att du håller distans, så gör det! Förutom att spara pengar kanske du inser att du faktiskt sparar lite tid också.