Vad skulle du göra om du vann pengar? Varför man blir lycklig av att spendera pengar på familj och vänner

Varför man blir lycklig av att spendera pengar på familj och vänner
2018-02-13

I vår populära Facebook-tävling Ferratum Fridays (#FerratumFridays), delar vi ut 1000 kr varje vecka till en lycklig vinnare, baserat på deras svar på hur de skulle spendera vinsterna. Nedan går vi igenom forskning som visar hur vi blir lyckliga av att dela med oss av pengar till andra.

Vinna jackpotten

Business Insider publicerade en intressant artikel om hur tidigare lottovinnare har använt sina pengar.

Det är inte så förvånande att vinnarna spenderade sina vinster på nya bilar och drömhus, men det finns också berättelser om folk som har delat med sig.

Till exempel tog en vinnare med tretton släktingar på semester i Florida, en byggnadsarbetare valde att fortsätta arbeta och donera sin lön till välgörenhet och en annan vinnare startade en stiftelse till hennes familj.

I vår Ferratum Friday-tävling har vi sett många exempel på generositet.

 

Vad skulle du göra om du vann pengar? Varför man blir lycklig av att spendera pengar på familj och vänner

 

Att spendera pengar på andra

Ett flertal studier har visat att vi blir lyckligare om vi spenderar pengar på andra än på oss själva. Detta bekräftades av Michael Norton, biträdande professor på Harvard Business School, som i ett TED talk sa att vi inte blir lyckligare när vi lägger pengar på saker åt oss själva, men vi kan bli lyckligare om vi spenderar pengar på andra. 

I ett inlägg på Positive Psychology Program beskrivs det hur vi mår bra av att lägga pengar på andra eftersom våra hjärnor har ett inbyggt belöningssystem, oxytocin, som hanterar hur vi interagerar med andra. När vi använder pengar för att göra våra vänner och vår familj lyckliga belönar vår hjärna oss, vilket i sin tur får oss att må bra. 

 

Att spendera pengar på upplevelser

Att lägga pengarna på att skapa minnesvärda ögonblick och upplevelser med familj och vänner ger långvarig lycka till skillnad från den tillfälliga lycka vi kan känna när vi köper materiella varor.

I en tidigare artikel med titeln Livet handlar om erfarenheter skrev vi om hur livet blir rikare när vi skapar stunder och upplevelser som får oss att känna oss levande.

Det är enkelt att fastna i sina rutiner. Om vi inte engagerar oss och anstränger oss kan varje dag i livet fortsätta vara likadan som igår. Men så fort vi anstränger oss att faktiskt göra något ökar chansen att vi skapar minnen som varar. Det behöver inte vara något livsomvälvande, vi behöver bara göra något utöver det vanliga, så blir det till en upplevelse. 

 

Gåvan som inte tar slut

Vill du förstärka upplevelsen ytterligare? Dela den med en vän eller älskad. En enda trevlig kväll med vänner eller familj skapar ett minne som kan återkallas och återupplevas igen.

Det kan vara ett semesterminne, något från din barndom eller en magisk kväll du tillbringade tillsammans med en vän, oavsett vad det är så påverkades du och det var en tillräckligt stark upplevelse för att du skulle minnas det. 

Behöver du mer motivation att spendera tid med familj och vänner? En studie med fler än 300 000 deltagare i alla åldrar visade att vuxna med mer frekventa sociala interaktioner, som att gå på bio, middag eller gå ut och ta en drink med vänner, lever längre och upplever mindre stress.

Den bästa investeringen är ögonblicken vi har tillsammans med familj och vänner – det är en gåva som inte tar slut.

 

 Betygsätt oss! Betygsätt denna chatt för att hjälpa oss att förbättra våran kundtjänst +