Genom att använda webbplatsen samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer

Vad är Black Friday och hur kan du göra det mesta av den?

2017-11-22

Detaljhandelns största dag, Black Friday, är nästan här! Den största dagen för detaljhandels kap är varje shoppares favoritdag året runt. Är du redo?

Även om dagen härstammar från USA deltar många länder runtom i världen i det årliga shoppingspektaklet som gör att det universellt är den bästa dagen att plocka upp starkt rabatterade föremål.

Och med julen alldeles bakom hörnet finns det inte någon bättre tid att göra alla dina jul köp i ett enda stort nedslag med hjälp av Black Friday-rea. Vad handlar alltså Black Friday egentligen om och hur tacklar du dagen?

För det första skall vi se på Black Fridays historia.

”In the black”

Termen Black Friday användes först under 1960-talet och markerade starten på Julköpssäsongen.

Om du känner till bokföringstermen ”in the black” kommer det att hjälpa dig att förstå varför dagen kallas Black Friday. På gamla dagar då bokföring brukades göras för hand brukade rött betyda förlust medan svart indikerade vinst.

Idag är Black Friday fortfarande en dag då företag kan öka sina vinster.

Förbered dig

Det finns inget annat sätt att förklara Black Friday än galen. Om du tappert kommer att gå igenom köpcentrum och ta del av detaljförsäljningens största dag behöver du en handlingsplan.

Med tusentals entusiastiska köpare som alla är hoppfulla att hitta föremål från önskelistor för fyndpris liknar köpcentrum snabbt rusningstiden i New Yorks tunnelbanesystem. Att ta tiden att skriva ihop en julköpslista för familj och vänner och en lista på butiker var du kan hitta varje föremål i förhand är väl använd tid och en smart strategi som hjälper dig att navigera genom galenskapen.

Hur du får ut det mesta för dina pengar

Hur vet du då vilka butiker som har de bästa rabatterna och vilka föremål som finns tillgängliga? Många försäljare gör reklam för deras rabatter i upptakten till den stora dagen genom media, e-mail och reklamer inom sociala medier.

Köpare kan hitta exakt vilka föremål som kommer att vara för försäljning och vilka butiker som erbjuder de bästa priserna.

Många affärer erbjuder också incentiv på förhand såsom onlinekuponger som du kan skriva ut hemma eller visa upp på din smartphone, och på det sättet ge en förhandstitt på vad reaköpare kan förvänta sig.

Door-Buster rabatter

För många personer är ett av de största korten under Black Friday de ”door-buster” rabatterna. Dessa är föremål som försäljare erbjuder i ett väldigt begränsat antal av exempelvis datorer och tv:n, för ett drastiskt rabatterat pris – ibland även lägre än inköpspriset.

I många fall erbjuder försäljaren endast ett eller två exemplar av ett specifikt föremål, så var förberedd att gå i kön väldigt tidigt och var förberedd att slåss för dessa föremål!

Hjälp! Vad borde jag köpa?

Med alla detaljhandelsbutikers rabatterbjudande åt alla håll är det lätt att bli överväldigad. Kommer du ihåg julköpslistan som vi rekommenderade tidigare att du skulle skriva? Här är var den kommer till användning. Gå igenom föremålen på din lista och därefter, om du ännu har energi, gå igenom andra bra erbjudanden efter att din lista är färdig.

En bra tumregel är att Black Friday är den bästa tiden att köpa elektronik såsom tv:n, datorer och smarttelefoner. Så om du har elektroniska föremål på din julköplista är detta tiden att köpa.

Black Friday är också en bra tid för hushållsvaror såsom kylskåp, tvättmaskiner, kaffekokare och andra köksvaror.

Undvik kaoset och köp online

Vill du öka dina odds för att försäkra dig om ett kap och du känner inte för att vakna tidigt på morgonen och trängas med hundratals köpare? Du är inte ensam.

Idag väljer flera köpare att undvika kaoset och istället köpa online. Att ha alla erbjudanden vid dina fingertoppar kan skapa mycket stress och gissningar av din Black Friday Shopping.

En annan stor förmån av att köpa online är att du genast kan veta om föremålet finns på lager och i din färg eller storlek.

Vi önskar dig lycka till, om kämpar dig genom butikerna eller köper online!

Alla dina julköp på en gång

Fira detta års Black Friday och hjälp för dig att dra nytta av alla erbjudanden som endast finns under denna vecka! Fram till och med den 25 november, kan du som ny kund ansöka om vårt snabba enkla Ferratum Credit lån och få de första 60 dagarna räntefritt! Så när det kommer till att vara smart med dina julköp finns det inte en bättre tid än nu.

 

 
 
 Betygsätt oss! Betygsätt denna chatt för att hjälpa oss att förbättra våran kundtjänst +