Sportlov och avkoppling

2020-02-24

Sportlovet – vilken vecka var det nu igen?

Sportlovet är här och vem är inte sugen på att åka iväg några dagar? Det är ju långt ifrån alla som upplevt snö i vinter, åtminstone inte i södra Sverige. Skidåkning behöver ju inte  vara nåt för bara de inbitna. Att bara hänga lite i backen kan ju vara rätt skönt. Eller att göra nåt du mår bra av.

I Sverige är sportlovsveckorna uppdelade på följande sätt – här kommer en liten reminder!

Vecka 7: Göteborg, Kungsbacka, Sjuhärad, Skaraborg, Jönköpings län, Ydre

Vecka 8: Uppsala län (utom Älvkarleby), Skåne län, Södermanlands län (utom Gnesta), Östergötlands län (utom Ydre), Hallands län (utom Kungsbacka), Blekinge län, Kalmar län, Kronobergs län, Fyrbodal, Örebro län,

Vecka 9: Stockholms län, Dalarnas län (inte Idre), Gästrikland, södra Hälsingland, Västmanlands län, Värmlands län, Gnesta, Älvkarleby, Gotland

Vecka 10: Västerbotten, Norrbotten, norra Hälsingland, Västernorrlands län, Jämtlands län, Idre

Sportlovet är för alla dem som har barn och unga i skolåldern lika självklar ledighet som påsk- och jullovet. Det är för många familjer ett välkommet break – eller ger huvudbry vad man egentligen ska ägna veckan åt. Det sägs att sportlovet började med ”kokslovet” 1940, då det eldades med koks i skolorna och man ville spara bränsle. Lite senare, under 1950-talet fanns det andra skäl för sportlovet– många smittor var i omlopp och att ha ett lov i början av året lär har varit ett sätt att hålla smittorna nere. Dessutom ökade kunskapen om hur bra det är att röra på sig. I Finland hette sportlovet tidigare ”skidlov” men idag kallar man det för ”vinterlov”. Men som sagt, snö är det fortfarande mest för de som bor i norra Sverige.

Lyxa borta eller mysa hemma?

Det finns massor av saker som du kan göra på sportlovet även om du kanske är ute i ”sista minuten”. Långtifrån alla semestermål är fullbokade och det går fortfarande att fynda resor där du tillsammans med familjen och vännerna kan njuta av fartfyllda aktiviteter. En klassiker under sportlovet är förstås att åka skidor. Eftersom de mindre skidorterna i Sverige saknar snö är det Norrland eller vissa delar av alperna som är snösäkrast. Vissa orter i österrikiska alperna är klassiker för svenska sportlovsfirare. Saalbach, Zell am Zee och Sankt Anton har långa härliga pister där man kan stanna till i backen och sola eller dricka varm choklad med grädde. För den som vill åka till riktigt lyxiga ställen är det orter som St Moritz, Verbier, Zürs och Lech som gäller. Ofta kan det i alperna vara ganska varmt och det är inte helt ovanligt att vissa dagar i alperna se skidåkare som glider ner i pisterna utan jacka och endast med t-shirt på överkroppen. När skiddagen är över kanske du drar iväg en stund på after-ski och sen, efter skidåkningen byter du om, chlllar, hänger med kompisgänget eller äter en klassisk fondue till middag. Mer alpkänsla än så kan det knappast bli! I Sverige finns också många bra skidorter, större och mindre. Åre, Sälen är stora klassiker, Järvsö, Ramundberget, Romme Alpin är några av de andra som är mindre men väldigt, väldigt bra.

Alla kan prova på att åka skidor, det är inte bara för de som är inbitna slalomentusiaster. Det gäller bara att hitta just sin nivå, både pris- och fartmässigt. Längdåkning är också väldigt kul, men faktiskt många gånger ofta betydligt mer fysiskt krävande än slalom. Det är också ofta billigare än slalom eftersom längdskidåkare inte behöver betala för liftkort. Längdåkning finns ofta tillgänglig både i de mest exklusiva skidorterna liksom i idrottsföreningens upplogade spår – för den som har förmånen att bo där det finns mycket snö. För ett sportlov hemma kan mycket väl bli lika fysiskt utmanande som att resa långt bort. Om du bor där snön och isen finns kan det kanske bli några timmars längdskidåkning eller en skridskotur. Ta med några smörgåsar och en termos med kaffe eller choklad så kommer du garanterat få den där mys-lyxiga sportlovskänslan. På kvällen kan du göra din egen fondue, saknar du fonduegryta går det alldeles utmärkt att göra en schweizisk ostfondue i en kastrull där du smälter ost och doppar brödbitar i på smala gafflar. Det finns många bra recept på ostfondue på nätet. Ät och njut - precis som man gör i alperna…

Bra sportlovsaktiviteter för en mindre kostnad

Om du väljer att köra ett myslyxigt sportlov hemma – är ett sätt att höja sportlovsstämningen att titta på kul sportlovsfilm. Mycket stämning för lite pengar! Lasse Åbergs filmer ”Sällskapsresan” tål att ses rätt många gånger. När den fiktive personen direktör Göte Jönsson i filmen ”Snowroller” ropar ”tyngden på dalskidan älskling” eller när Ole och Stig-Helmer åker uppskrämda i äggliften, är det många som har hög igenkänningsfaktor. Eller när Bridget Jones reser till österrikiska Lech tillsammans med Mark Darcy och åker skidor för första gången – efter att ha försäkrat sitt sällskap att o ja, visst kan hon minsann åka skidor... Om du inte har nån av streamingtjänsterna går det ofta att låna filmer på biblioteken. Låna på dig en hög innan lovet så kan du köra flera per dag om du orkar. Andra aktiviteter som ofta är lyckade är att kolla upp vad den lokala idrottsföreningen har för idrottsaktiviteter. Det är bra att komma ut och röra på sig även om det kanske bara är en timme om dan. Att grilla korv tillsammans med andra efter att ha den där sköna känslan i kroppen efter ett skönt motionspass, utifrån egen nivå förstås, kan inte underskattas. Du kan också kolla upp om muséerna där du bor har några bra sportlovsaktiviteter. De flesta större muséer har under sportlovet vissa teman och även visningar som riktar sig särskilt till barn och unga. Det är bra för hjärnan att upptäcka nåt nytt – kanske det handlar om djur och natur, teknisk utrustning eller andra spännande saker.

Vilken sportutrustning behöver just du?

Ett tips inför sportlovet är att kolla igenom vilken sportutrustning du behöver – kanske är det dags att satsa på nya pjäxor, eller så är skridskorna för små för flera i familjen och du behöver lägga en summa på att köpa nytt till flera. Ett sätt att finansiera din sportlovsutrustning kan vara att ta ett lån. Att köpa idrottsutrustning är att investera i din hälsa och göra det möjligt att komma ut mer i naturen, få igång pulsen och ditt välbefinnande. Vi på Ferratum finns här för dig och svarar gärna på frågor kring lån hos oss. Tveka inte att kontakta oss. Och kom ihåg att om du vill ta ett lån är tiden från låneansökan till dess att du har fått pengarna i handen kort. Att låna pengar ska ske under ansvar, så tänk förstås först ut vad du skulle vilja använda pengarna till.

Låneskola

I dagens låneskola vill vi ta upp ämnet eftertanke. Ordet låter lite högtidligt men konkret kan man säga att det är en motsats till ”impuls” och ”okontrollerad”. I alla kloka ekonomiska beslut krävs det att den som fattar ett beslut om att köpa en vara eller att ta ett lån, också har eftertanke. Det innebär att du i lugn och ro behöver fundera på varför du vill investera i och vad du kan tänkas ska uppnå med att ha köpt en viss sak. Att impulsköpa saker, ”bara för att det känns bra” är inte rätt. Förstås så ska du definitivt kunna satsa på vissa saker, men du ska kunna stå för dina köpa inför dig själv- och vara väl införstådd med vilket ansvar det innebär att ha ett lån: viktigt är att du själv ser det som realistiskt att du faktiskt kommer att kunna betala månadskostnaden framöver, tänk inte enbart ”det löser sig nog”. Eftertanke löser inte allt i privatekonomin, men det löser väldigt mycket. Med eftertanke så är det också lättare att kunna ta reda på vad du egentligen vill.

https://hellasgarden.se/

https://www.skansen.se/sv/

https://www.barnistan.se/