Spara till pensionen med dessa 6 tips

spara pengar
2019-07-16

Att spara till pensionen är ett sätt att trygga sin framtid och kunna njuta av sin lediga tid genom att göra det man verkligen älskar. Men det finns många saker att ha i åtanke om man vill garantera en bekväm ekonomisk framtid. Läs mer om att komma igång med att spara till pensionen idag.

Läs om ditt lands pensionsalternativ

De flesta länder har ett statligt pensionssystem som du är berättigad till när du pensionerar dig eller är nära pensionsåldern. Detaljerna skiljer sig från land till land, så det är bra att undersöka vilka alternativ som är tillgängliga för dig. Inte alla system är likvärdiga, och de är oftast ett komplement snarare än tillräckligt med pengar för att upprätthålla sin livsstil. Dessutom varierar pensionsåldern från land till land, från ungefär 60 år till ända upp till 70 år. Även om du inte är i närheten av pensionsåldern är det bra att veta vad det är för system där du bor.

Enligt en undersökning av Schroders är en bra bild av var pengarna kommer från i pensionsåldern att "det statliga pensionssystemet utgör 19 % av pensionsinkomsterna och pension genom arbetsgivaren utgör 18 %. Europa är mest optimistiskt med det statliga pensionssystemet, där folk förväntar sig att det står för 26 % av inkomsten under pensionen."

Pension genom arbetet

Utöver statlig pension och liknande program finns det också arbetsbaserat eller privat pensionssparande för grupper. Det är i princip pensionssparande med bestämda bidrag som görs av din arbetsgivare. Vissa förmåner inkluderar avdragsgilla skatter eller minskade skattekostnader. Eftersom det sköts av din arbetsgivare behöver du inte bekymra dig om detaljerna. Men läs det finstilta i början så att du vet vad du skriver upp dig på.

När pengarna tas ut kan de vara föremål för beskattning, beroende på vilket program du har valt. Tänk också på att de här pengarna är avsedda för pensionen och att ta ut dem tidigt kan vara oklokt med avseende på straffavgifter och praktiska detaljer. Även här är det viktigt att vara insatt. Fråga din arbetsgivare om de har ett system för pensionsinbetalning.

Att planera för pension efter ålder

Hur gammal är du? Ibland är det en oförskämd fråga. Men när du planerar hur du ska spara för pensionen är det en viktig fråga. Det är avgörande att komma ihåg att ju fler år du sparar under, desto större besparingar samlar du över tid.

Väldigt få unga tänker på hur de ska försörja sig när de är i 70-årsåldern. Att börja tidigt ger mer tid att spara för framtiden, och experter säger att man bör spara upp till 10–15 % av sin bruttoinkomst årligen redan när man är i 20-årsåldern. I 30-årsåldern ökar den summan till minst 15 %.

Och om du aldrig ens har tänkt på pensionen förrän nu? Oavsett hur gammal du är bör du göra det här till rätt tid att börja så att du kan dra nytta av ditt val senare.  En perfekt plan är att sträva efter att leva på 80 % av sin lön. Hur mycket pengar innebär det för dig om man tar hänsyn till pensionspengar från staten och arbetsgivaren?

Det är ganska troligt att du fortfarande måste ha ordentligt med egna besparingar och investeringar för att vara ordentligt ekonomiskt säker. Kom ihåg tidslinjen efter pensioneringen. Om du är frisk kan du behöva pengar att leva på i decennier.

Personligt sparande och investeringar

Att ha egna besparingar är smart för alla, till exempel att ha pengar för en dålig period. För pensionen kan du även öppna ett bankkonto som är avsett särskilt för det. Välj ett lämpligt sparkonto så att du kan dra nytta av fördelarna med att pengarna förräntas över tid. Kom ihåg – det här är till din pension. Motstå frestelsen att se det som tillgängliga pengar, annars riskerar du att ta av dem när du behöver lite extra pengar.

Att investera pengar ger fler fördelar eftersom du har möjlighet att tjäna mer än du satt in. Det finns många företag som ägnar sig åt investeringar med många alternativ för hur de pengar används och vilka riskerna är jämfört med fördelarna för dig. Rådfråga experterna om du är osäker på vad som är ett bra sätt att investera. Till och med att betala för en ekonomisk konsult är en liten investering för en ekonomiskt säkrare och bekvämare pension.

Prioritera pensionssparande idag

Det finns tillfällen då du bör fokusera på nuet och betala räkningarna först. Om du till exempel har en akut skuldsituation eller oväntade livsutgifter. Men pensionssparande är till viss del en fråga om mentalitet – är det viktigt?

Svaret är ja, om du vill ha en sund ekonomi när du pensionerar dig. Du kanske inte kan lägga 15 % av din bruttolön på pensionssparande. Men det betyder inte att du inte ska prioritera den viktiga investeringen. Överväg perspektivet att pensionssparande är lika viktigt som dina andra utgifter. Hur mycket kan du avvara?

Ta en noga titt på din ekonomi och se var du kan spara pengar. Är det dags för en löneförhöjning? Då kan du till exempel använda de extra pengarna till ditt pensionssparande utan att påverka din nuvarande livsstil. Gör beräkningarna idag och kom igång med ditt pensionssparande.

Förtidspension: Klarar du det?

Studier har visat att många väljer att pensionera sig några år tidigare än sin ursprungligen planerade ålder. I extrema fall kan det vara frestande att läsa berättelser om folk som pensionerat sig vid 40 och känna press om man inte är i samma situation. Som de flesta fantastiska framgångshistorier har många av de personerna speciella omständigheter eller tillgång till väldigt mycket pengar. Och inte bara det, det kan även vara lite tur inblandad, till exempel med lyckade men riskabla investeringar.

Ta till dig att det de här personerna har gemensamt är god finansiell planering och sparande inför pensionen. Lär dig av de bästa av de historierna och vidta positiva åtgärder för din framtid nu – oavsett om du går i pension vid 50 eller 75.