Skydda dina kreditkortsuppgifter

Var försiktig
2016-11-15

Handla online men var försiktig, i takt med att marknaden för onlinehandel växer ökar även möjligheterna till brottsliga aktiviteter. Du ska alltid behandla ditt kreditkort som en värdehandling oavsett om du har det med dig eller använder uppgifterna på internet

Kortuppgifter stjäls från hackade nätbutiker

Att handla online är relativt säkert idag. Antalet helt problemfria transaktioner, det gäller allt från mikrolån till beställningar från nätbutiker, är mycket stort. Butiker med bristfällig säkerhet som sparar kundernas kontouppgifter i ett register kan dock hackas. Något som kan leda till stora problem för kontoinnehavarna. En annan typ av nätbedrägeri som har blivit allt vanligare är att lura människor att, via mejl, lämna ifrån sig sina kontouppgifter till personer som inte är vad de utger sig för att vara. Bedragare kan även höra av sig via telefon och försöka övertyga sina offer om att ge dem access till deras datorer. Det här är dock en form av brottslighet som det är relativt enkelt att skydda sig mot. När det gäller stöld av kreditkortsuppgifter från butiker, kan du skydda dig genom att välja handelsplatser som du har förtroende för med avseende på IT-säkerhet. Överväg även att bara använda dig av ett kort med begränsad kredit och som inte är kopplat till ett vanligt lönekonto. Att handla med stulna kontokortsuppgifter kallas ofta för "carding". För att kunna handla online räcker det ibland att ange de uppgifter som är synliga på kortet. Du ska alltså inte bara vara försiktig med din personliga kod utan även med själva kortet.

Kontokortsuppgifterna skickas till tredje part

Det är sällan personen som kommer över identitetsuppgifterna som använder dem i kriminella syften. Uppgifterna säljs istället till andra som specialiserat sig på att begå brott genom identitetskapning. Det handlar alltså om två olika kategorier av brottslingar som har lärt sig att ta till vara på de möjligheter till brott som uppkommer när allt fler väljer att handla online med kontokort. Om du drabbas av den här typen av brott, har du goda chanser att få pengarna tillbaka eftersom det inte är du som har gjort fel. Har du varit oaktsam med dina uppgifter behöver du däremot ha en väldigt bra försäkring för att ha möjlighet att få tillbaka pengarna. Du kan alltså handla online och känna dig trygg men det skadar inte att vara försiktig, idag finns det många säkra lösningar för e-handel. Om du till exempel köper mycket från ett företag kan det vara en bra idé att ta reda på hur de har valt att genomföra sina transaktioner. Kontokortsuppgifter säljs ibland via sidor på det så kallade "Darknet", en del av internet som inte är åtkomlig via vanliga sökmotorer. Det händer att enskilda individer köper uppgifter till enstaka kort men det kan även vara större kriminella aktörer som lägger beslag på information om tusentals kort i samband med att en onlinebutik har hackats.

Hur skyddar du dina kreditkortsuppgifter när du handlar online?

Ferratum är experter på säker hantering av kreditkortsuppgifter. Det är en viktig aspekt för dig som brukar handla online, som då och då har behov av smslån och därför anger kontouppgifter via onlineformulär. Här kan du låna till bra villkor, få ett snabbt besked på din låneansökan och dessutom vara försäkrad om att inga obehöriga kommer åt dina uppgifter. Gör det ändå till en vana att kontrollera dina konton med jämna mellanrum så att du kan agera snabbt om något skulle hända. Lämna heller aldrig ut dina kontouppgifter när du väljer att handla online.

 Betygsätt oss! Betygsätt denna chatt för att hjälpa oss att förbättra våran kundtjänst +