Shoppa smartare och spar pengar i jul

christmas couple
2018-11-05

Med julen på väg, och med Black Friday bara några veckor bort, är spenderandet i detaljhandeln på väg att stiga enormt. 

Bortsett från presenter gör kostnaderna när man umgås eller ägnar sig åt andra aktiviteter under den här perioden att julen är den dyraste tiden på året.

Men innan du eller din partner ens öppnar plånboken har vi några tips på hur du kan shoppa smartare och spara pengar i jul.

Organisera dig

Först måste du skapa en lista över alla personer – vänner, familj och arbetskamrater – som du ska köpa presenter till, skriva vad du vill köpa till dem, och sedan hålla dig till den listan.

Genom att skapa en lista och bara köpa de presenter som finns på listan så minskar du risken att spendera för mycket, genom att du undviker spontana köp eller fortsätter att köpa saker.

Om du sätter ihop din lista i god tid kan du även ha tid att leta reda på det bästa priset för varje sak.

shoppa smart

Handla online

Istället för att springa runt i varuhus med shoppinglistan i handen kan du göra livet lättare genom att köpa presenter online. Förutom att du inte ens behöver lämna ditt hem, trängas med folk, eller slåss om parkeringsplatser så är det bästa med att handla online är att det är nästan alltid är billigare än att handla i butik.

När du handlar online kan se alla tillgängliga priser och hitta den butik som säljer varan till lägst pris.

När det gäller bekvämlighet, tillgänglighet och låga priser är stora e-handelswebbplatser som Amazon är ett populärt val för många. Men i många länder kan du behöva betala importavgifter och skatt på varor om du beställer från till exempel Amazon, och då kan det bli billigare att köpa varan lokalt, eller beställa från en lokal onlinebutik istället.

Håll utkik efter reor och kuponger

Alla återförsäljare – både fysiska och digitala – försöker locka till sig kunder, vilket innebär att det finns mycket konkurrens bland butikerna. Det är goda nyheter för kunderna.

För att locka kunder att spendera sina julbudgetar i deras butik eller på deras webbplats har butiker ofta rabatter och erbjudanden. Många onlinebutiker ber dig registrera dig för deras nyhetsbrev och ger dig 10 % rabatt på ditt första köp, eller erbjuder kunder fri frakt. Nu för tiden har många fysiska återförsäljare även reor före jul.

Håll ögonen öppna efter medlemsrabatter, rabatter för prenumeranter på nyhetsbrev, två-för-en-kampanjer, köperbjudanden med bonusgåvor, endagsreor och särskilda kvällsevenemang.

Kolla fraktkostnader och leveranstider

En sak som är viktig att lägga märke till när man shoppar online är att det lägsta annonserade priset egentligen kanske inte blir billigast. Till exempel kan en vara som har lägst pris på ett ställe kosta dig mer efter att fraktkostnader har tillkommit. Därför kan varan bli billigare i butik, eller hos en konkurrent som har högre pris, men erbjuder gratis frakt.

Innan du gör din beställning online ska du dessutom du se till att butiken har dina varor i lager och kan leverera dem före jul. Om du är välorganiserad och beställer i god tid kan du även välja en långsammare fraktmetod än alternativet med leverans nästa dag, så att det blir billigare och du sparar pengar på fraktkostnaderna.

 

Julhandla smartare!