Semmeldagen den 16:e februari, var hittar du den bästa semlan och är priset värt det?

2021-02-15

Idag, tisdag den 16:e februari, är det fettisdagen. Fettisdagen betyder fet tisdag och är en av våra mest firade matdagar. Firandet av denna dag kommer från en kristen högtid, fastlagen, då man åt upp sig inför en fasta på 40 dagar innan påsk. Under fastan skulle man leva enkelt och spartanskt och inte äta kött, fläsk eller frossa i allmänhet och därför gällde det att festa till det på fettisdagen. Att vi äter semlor på fettisdagen är något som började bli vanligt först under 1900-talets början då vitt mjöl och socker började bli vanligt. Ordet semla kommer från latinets ”simila” och tyskans ”semel” som betyder fint vetemjöl.

 

I dagens Sverige äts det semlor i nästan varje svenskt hem. Under en säsong äter vi ungefär 50 miljoner semlor i Sverige. Vi på Ferratum vill fira semmeldagen genom att testa och rekommendera var ni hittar den bästa semlan. Vi har testat semlor på några kedjor som finns runt om i Sverige och även hos några bagerier som man kan hitta på olika platser i Sverige.

 

Vi rangordnar semlorna i betygsordning

 

 

7- Eleven

Pris: 29kr

Betyg: +

 

 

En ganska intetsägande semla som varken var speciellt tilltalande i utseendet eller i smaken. En mer kompakt bulle med smak av kardemumma, vanlig söt mandelmassa (kändes som butiksköpt mandelmassa) och grädde. Ett plus är att de vispar grädden i butiken och spritsar själva men det förklarar också varför den dels var övervispad och att spritsningen såg hafsigt gjord och ojämn.

 

Espresso House

Pris: 39kr

Betyg: + +

 

 

En relativt välbalanserad semla men som inte förvånar eller överleverar på ens förväntningar. Bullen var tyvärr lite torr, en vanlig ljus mandelmassa och lite väl hårt vispad grädde. Godkänd semla men inget som går till historien.

 

Thelins (Ett café & bageri i Stockholm och Göteborg)

Pris: 44kr

Betyg: + + (+)

 

 

En vacker semla för ögonen med generöst med grädde men med tanke på att det är ett bageri som gör semlan så var det nästan en liten besvikelse att semlan inte erbjöd något extra. En klassisk semla där tyvärr varken bullen eller mandelmassan stack ut.

 

ICA

Pris: 39,90kr (för två-pack)

Betyg: + + +

 

 

En helt vanlig semla där inget var extraordinärt. Den hade ett välsockrat lock som såg vintrigt och trevlig ut men helheten gjorde oss inte särskilt muntra. Bullen var relativt torr, mandelmassan var en vanlig, len, ljus mandelmassa utan några mandelbitar. Priset var positivt då man fick två semlor för 39,90 så ifall detta är en av 20 semlor man äter under säsongen så kan den ingå bland dem du väljer men ifall du väljer att äta endast en eller några få semlor så är detta inte semlan vi rekommenderar.

 

Gateau (En bagerikedja som finns i Stockholm, Uppsala och Skåne)

På Gateau hittade vi både en klassisk semla och en vegansk semla.

 

Klassisk semla

Pris: 46kr

Betyg: + + +

 

 

Gateaus klassiska semla ska enligt dem själva vara en vetebulle med deras semmelfyllning gjord på nyrostad sötmandel. Det var bra proportion på bulle, grädde och mandelmassa men även här stack inget ut. Bullen var ej särskilt fluffig, mandelmassan var tyvärr lite för söt utan några mandelbitar (som vi i panelen gärna ville ha). För att vara ett bageri så var det lite av en besvikelse. En vanlig semla som smakar trevligt men inget vi skulle vallfärda för att köpa.

 

Vegan semla

Pris: 46kr

Betyg: + + +

 

 

Gateau erbjuder även en vegansk semla. Ett stort minus var att locket på semlan inte hade fått något florsocker på. Den veganska grädden ska vara havregrädde men det smakade ganska kemiskt och mer som sojagrädde. Samma mandelmassa som i den klassiska semlan så även här för söt och inget märkvärdigt. De själva kommunicerar att deras semmelfyllning ska ha bitar av rostad mandel men vi hittade inga bitar. Ett plus är att de erbjuder ett veganskt alternativ.  

 

Fabrique (En bagerikedja som finns runtom i Stockholm)

På Fabrique hittade vi en klassisk semla och en vegansemla.

 

Klassisk semla

Pris: 46kr

Betyg: + + + (+)

 

 

En god och vacker klassisk semla med generöst med grädde. En bulle med tydlig kardemummakaraktär och en god mandelmassa med bitar. Vi hade dock önskat en mer rostad mandelsmak och även mer sälta i mandelmassan. Det som drar ner betyget aningen är att vetebullen är ganska kompakt. Totala intrycket är en bra och det är en god semla men inget som får en att ramla av stolen.

 

Vegan semla

Pris: 46kr

Betyg: + + + +

 

 

Ett plus är att Fabrique även har en vegansemla. Vetebullen var även denna god med en tydlig kardemummakaraktär, god mandelmassa med tuggmotstånd. Bra havregrädde som inte tar över i smaken. En av de bättre vegansemlorna.

 

Ritorno (Stockholm)

Pris: 49kr

Betyg: + + + + (+)

 

 

En vacker och ljuvlig semla med luftig och god bulle. Mandelmassan var fin med smak av rostad mandel och med tuggmotstånd i form av mandelbitar. Hade eventuellt önskat lite mer sälta i mandelmassan men totalintrycket tillsammans med en bra fluffig grädde gjorde att denna semla är en av de bättre som vår panel testat i år. Ritorno erbjuder även en vegansemla som såg fantastisk ut men vi fick tyvärr ingen möjlighet att prova den inför denna utvärdering.

 

Mr Cake (Ett café och bageri som finns i Stockholm och Göteborg)

 

Mr Cake vinner semmeltävlingen som vi på Ferratum har gjort och de har flera olika varianter att välja mellan där de alla är ljuvliga och värda att ta en omväg för.

 

Traditionella semlan

Pris: 48kr

Betyg: + + + + + 

 

 

En mycket välbalanserad och finstämd semla med knaprig fyllning. En vacker semla med luftig bulle, fin kardemummasmak, generöst med fluffig grädde som är vackert spritsad. Det bästa är dock deras mandelmassa som är en karamelliserad mandelfyllning med en viss sälta som bryter av sötman på ett magiskt vis. Tydlig smak av rostad mandel med även lite större mandelbitar. Värt att ta en omväg för att äta Mr Cakes semla.

 

Vegan semla

Pris: 48kr

Betyg: + + + +

 

Mr Cake erbjuder även en vegansk semla. Även den här semlan är vacker. Den har en luftig bulle och mandelmassan är samma goda karamelliserade mandelmassa som den klassiska semlan har vilket lyfter deras semla i allmänhet. Grädden är däremot en havregrädde med vaniljchantilly och vår panel var delad där vissa uppskattade grädden och andra inte.

 

Cronutsemla

Pris: 69kr

Betyg + + + + +  

 

  

 

Vill ni ha något annat än en klassisk semla är cronutsemlan verkligen en rekommendation. Det är en unik semla som är en variant av croissant och doughnut (munk) som är saftig, luftig, frasig och smälter i munnen. Till det använder de sin karamelliserade mandelfyllning, grädde och florsocker. Panelens favoritsemla. Den finns bara att köpa på fredagar, lördagar och söndagar så se till att beställa er semla för de tar slut snabbt! Ett minus är priset då den är ganska dyr men helt klart värt det!

 

Hemmabakad semla:

Pris: Ca 60-80 kr för 20 semlor.

Betyg: Allt efter egen förmåga

 

Ett annat riktigt bra alternativ, om man tycker om att äta semlor ofta eller har ett stort hushåll, är att baka själva. Då får ni semlorna precis som ni vill ha dem och till ett väldigt rimligt pris. En mysig aktivitet att göra själv eller tillsammans i familjen. Barnen kanske även kan sälja lite semlor inför en framtida (post Corona) skolresa. Ett kreativt sätt för barnen att tjäna pengar och lära sig om entreprenörskap.

Populärt recept

Oavsett vilken semla ni väljer så hoppas vi på Ferratum att ni ska få en härlig fettisdag med en ljuvlig semla (eller två).