Saint Patrick's Day-firande över världen

group on the beach
2019-02-28

Få högtider är lika populära över hela världen som Saint Patrick's Day. Saint Patrick's Day firas den 17 mars, det traditionella dödsdatumet för Irlands viktigaste helgon. Dagen hedrar att kristendomen kom till Irland och är starkt knuten till irländsk kultur. På Saint Patrick's Day festar folk, dricker alkohol och deltar i parader iklädda gröna kläder eller dekorerade med fyrklöver. Saint Patrick's Day är den mest firade nationaldagen och är ett perfekt tillfälle att resa och fira den i vissa länder.

1. Irland

Det bästa stället att fira Saint Patrick's Day är förstås i Irland. När en högtid är lika populär i hela världen som Saint Patrick's Day så finns det vissa förväntningar man måste leva upp till. Irlands regering bestämde sig för att ordna en festival som skapar energi och spänning i Irland genom kreativitet, innovation och rejält med marknadsföring. Det resulterade i en fem dagar lång festival med kultur, musik, deltagande medborgare och, förstås, folk som äter och dricker på gatorna i Dublin. Men folk firar även i andra städer och byar, till exempel Waterford, Limerick, Kilkenny, Galway, Derry, Belfast och Cork.

2. Montserrat

Den här lilla ön i Karibien är det enda land utöver Irland som har Saint Patrick's Day som officiell helgdag. En stor andel av befolkningen har påbrå från irländare som bosatte sig där under 1600-talet och framåt. Saint Patrick's Day är en del av en vecka med festligheter som firar öns självständighet.

3. USA

Saint Patrick's Day firas i USA främst för att den irländsk kulturen är en av de mest framträdande i den smältdegel som definierar landet. Även om det inte är en officiell högtid så har New York, Boston och Chicago imponerade firanden. I Chicago är festivalen så populär att man färgar Chicagofloden grön under firandet.

4. Argentina

Buenos Aires har den största Saint Patrick's Day-paraden i Sydamerika. Staden är full av evenemang, och det bästa är festen i stadens centrum.

5. Storbritannien

Det är inte konstigt att Saint Patrick's Day är populär i Storbritannien. Många irländare bor här, och en del av landet utgörs av en bit av den gröna ön. Den största paraden hålls i Birmingham och går genom tre kilometer i stadens centrum. Liverpool och Manchester är två städer där det bor många irländare och det händer mycket under Saint Patrick's Day.

Glasgow har också en stor irländsk befolkning som kom till Glasgow på 1800-talet. Det har lett till att det finns många irländska pubar och en årlig Saint Patrick's Day-festival med en parad sedan 2007.

6. Kanada

En av de bästa platserna att fira Saint Patrick's Day i Nordamerika är i Montreal. Stadens Saint Patrick's Day-parad har hållits varje år sedan 1824, och dagen har firats sedan 1759 av irländska soldater i Montreals garnison.

Oavsett vad man tycker om Irland så är Saint Patrick's Day ett utmärkt tillfälle att delta i festligheter efter att våren börjat.